Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

deckarde

26 Registrerad: 26 nov 2012 00:05 Senaste besök: I dag 02:55 Online: Nej

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

The Wild Storm vol. 1

deckarde13 nov 2017 18:09600 visningarKommentera: 0 !

The Wild Storm #1-6 (2017)

Warren Ellis skriver de bästa amerikanska serietidningarna idag. Så enkelt är det. Trees. Injection. Och nu återvänder han till WildStorm-universumet, mitt favorituniversum bland serietidningsuniversumen, med The Wild Storm.

Jag måste erkänna att namnen på alla personer och organisationer blev lite överväldigande. Men i princip så handlar den om en superhemlig underrättelsetjänst, ett superhemligt rymdprogram och ett Apple/Tesla-liknande företag som börjar få sitt krig och sina hemligheter spillda när chefen för tech-företaget blir räddat undan ett mordförsök. Och alla försöker hitta och på sina egna sätt ta hand om denna räddare i nöden.

Om det är något jag skulle vilja se mer problematiserat så är det faktumet att alla dessa organisationer totalt sakna transparens, även när åtminstone en utav dem åtminstone teoretiskt är en offentligt finansierad verksamhet, samtidigt som de alla eftersträvar total dominans över hela världen. Men eftersom löftet är att alla dessa maktstrukturer ska rasa i detta teknokraternas krig så kommer det nog. Nu handlar det mest om att få en med på resan.

Trees, som pågick i fjorton nummer mellan 2014 och 2016, är, utan att vara någon expert, förmodligen den bästa serietidningen som publicerats under 10-talet, i min uppfattning i vilket fall (jag äger dem bundet, i två volymer). Och Ellis skrev också vad som var 00-talets bästa, och en av de bästa någonsin, i Planetary (som utspelar sig i WildStorm-universumet; och som tekniskt sett började '99, men kom i huvudsak ut under 00-talet). The Wild Storm är inte så bra. Men den är väldigt bra, framför allt för oss som verkligen gillar Ellis Ellis-ismer, jargong-fylld dialog, trovärdiga övervåld och självgoda teknokrater.

Den känns ganska ofta som ett riff på Alan Moores klassiska Watchmen. För det första drar intrigen igång när någon flyger ut genom ett fönster, fast med helt andra konsekvenser och idéer runt omkring denna våldsamma eruption. Men det är också stilistiskt. Bortsett från en två eller tre stora helsidesbilder så är hela serien strängt upprutad. Inte konstant i Watchmens tryckande rutnät av nio, men i ofta i sex eller nio rutor, ibland åtta. Ibland bryter den ner i ännu mindre beståndsdelar, men det bryter aldrig från sitt rutnät: om det är tre rader så är det tre rader; det som skulle vara en ruta, eller oftare en rad, kan däremot brytas ner i ännu fler mindre rutor. Precis som i Watchmen, så skapar det en känsla av medvetet berättande. Det handlar inte bara om att skapa en effektiv enskild bild, utan att bygga upp en rytm, en känsla av tryckande framåtrörelse.

Jag har väl lagt till någon sorts policy om att inte aktivt söka upp gamla grejer, det är tamejfan jobbigt att köpa uppemot 10 volymer av en serie bara för att få den från början till slut. Det går ju att rucka på det, särskilt om det är en serie som fortfarande pågår. Men jag är intresserad av allt Warren Ellis gör som inte är mainstream superhjältar. The Wild Storm lever upp till förväntningarna, mer eller mindre. För allt kan ju faktiskt inte vara lika bra som Trees.

« Till bloggen

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.