Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Alvar Johansson

20 Registrerad: 27 dec 2013 16:47 Senaste besök: I dag 11:17 Online: Nej

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Musik söker Spel

Alvar Johansson26 jan 2014 19:412859 visningarKommentera: 7 !

Det är egentligen helt fantastiskt hur bra det kan bli när man kombinerar spel och musik. När allt bara klaffar. När musiken och spelet smälter samman och blir något ännu större.

Som när John Marston korsar gränsen till Mexico i Read Dead Redemption.

Eller skogsscenen i Kentucky Route Zeros andra akt.

Eller Mariachi Madness banan i Rayman Legends.

Men så finns ju de där andra låtarna. De som aldrig fått vara med i något spel, eller i alla fall inte i den utsträckningen de förtjänar. Den här listan är för dem. Det är 8 låtar som borde vara med i redan gjorda spel, eller borda få spel gjorda enbart för sig själva.

8. 2+2=5- RadioheadDet finns få band som fångar den moderna klaustrofobin, isolationen och paranoian så bra som Radiohead. Det finns få låtar av Radiohead som fångar det här så bra som 2+2=5.

Jag tänker mig en dystopi. Kanske City 17, Ett mörkare Neo-Paris. Eller varför inte Watch Dogs övervakningshysteria. Någonting med paranoia, ett övervakningsamhälle. Någonting som perfekt skulle fånga 2+2=5 klaustrofobi. En 1984-liknande historia, med totalitära stater och motståndsrörelser. Det har 2+2=5 förtjänat.

7. Im shipping up to Boston- Dropkick MurphysJag kan kanske inte påstå att jag är något vidare fan av Dropkick Murphys. Inte alls ärligt talat. Men den här låten. Den här låten.

Tänk att ramma fören på ditt skepp rakt in i din moståndares i Assassin's Creed IV till tonerna av det här. Eller att låta däcken skrika i en kurva i Need For Speed. Eller jagas av vakter igenom Boston i Assassins Creed 3. Då spelar det egentligen igen roll om man gillar Dropkick Murphys eller inte.

6. 054- DetektivbyrånIfall det finns någon genre som har tagit plats som den med några av världens bästa soundtrack blir det plattformsspelen. Kolla bara på eller snarare lyssna bara på, Thomas Was Alone. Eller Braid. Eller Limbo, vars nästan totala brist på soundtrack blir ett soundtrack i sig. Och det är här Detektivbyrån kommer in,

Jag skulle vilja se 054 i ett plattformsspel. Ett som utspelar sig på ett nedlagt nöjesfält, ett där de blinkande lamporna fortfarande lyser. Ett Liseberg after dark. Jag skulle vilja plattforma och pussla mig igenom gamla karuseller och rälsar till tonerna av det här, alltjämt med neonljusen blinkandes i bakgrunden. Bara det skulle fastslå min ovanstående tes.

5. Firestarter- ProdigyNågonting snabbt. Någonting våldsamt. Någonting kantigt, någonting provokativt. En förvriden snedtripp i maxfart. Det är där jag vill se Firestarter.

Någonting i stil med Hotline Miami (som visserligen redan har ett av världens bästa soundtrack). Eller en rasande shootermardröm. Som om Max Payne skulle tagit en snedtripp rakt ner i Brasiliens våldsamma slumområden.

Det är där jag vill se Firestarter.

4. Jolie Coquine- Caravan PalaceIfall det finns någonting som alltid fascinerat mig, så är det swingjazz. Gärna franskt. Det är det här jag vill ha av Jolie Coquine (någon som vet hur man uttalar det får gärna berätta). En djupdykning ner i den franska swingjazzen och Cabaremusiken från 20-30 talet. Ett peka och klicka spel i fransk Cabaremiljö. Kanske en turnerande föreställning där det begås ett mord, och det blir din uppgift att dyka in bakom kulisserna och lösa det hela. Jag har inte alla detaljer färdiga än. Men jag vill att Caravan Palace ska tonsätta det. I så fall kommer det att bli perfekt.

3. Battle without honor or humanity- Tomoyasu HoteiOkej jag vet, låten har redan varit med i Kill Bill. Om jag inte misstar mig är den förmodligen skriven för Kill Bill. Men jag kunde inte bara utelämna den. Alla fightingsceners våta musikdröm. Tänk bara att sätta en Shoryuken till tonerna av det här. Eller att få in en kombo som kapar halva motståndarens health bar. Eller att tima in en perfekt grab. Tekken, Street Fighter, Soul Calibur, King of Fighters, det spelar ingen roll vilket spel det rör sig om. Battle without honor or Humanity borde vara obligatoriskt soundtrack till varje fightingspel.

2. Highway (Under Construction)- GorillazTystnad. Panoramavy över ödelandet. Kameran sveper över det torra, söndersmulade landskapet och tar fasta på en ödelagd motorväg. Över den vandrar en man iförd blå kroppsdräkt med nummret 21 tryckt på ryggen. Vid hans sida går en hund. Och så den här låten.

Den pulserande, svepande ljudbilden i Highway passar egentligen de flesta ödeland. Men det är just i Fallout som mina tankar stannar. Jag vet inte ifall Obsidian (eller vilka det nu blir som utvecklar nästa Fallout) läser det här, men ifall ni gör det så vet ni vad jag menar. Jag struntar nästan i hur nästa Fallout blir. Bara det inleds med den här låten.

1. Lahaha- Shugo TokumaruAtt Nintendo inte anställt Shugo Tokumaru än är en gåta. Japanens musik är ren, obeskärd glädje. Precis som Nintendos spel (eller åtminstone som Nintendos spel brukade vara). Studio Ghiblis ande verkar vila över Tokumara, vilket gör hans musik till den sorten som går rakt in i hjärtat och sedan stannar där. Pikmin 4, New Super Mario 3D U 2. Det spelar egentligen ingen roll vilket spel de väljer att låta honom stå för musiken till. Vem vet, kanske kan hans medverkan bli det som drar tillbaka Nintendo från avgrundens rand. Kanske...Taggar: spelmusik, Musik spel, Spel och Musik

« Till bloggen

Kommentarer

Emma Kujansuu26 jan 2014q

Bra lista!

Håller med om Gorillaz och Fallout, det skulle platsa fantastiskt bra.

Alvar Johansson26 jan 2014q

Emma Kujansuu:

Bra lista!


Tack!

Emma Kujansuu:

Håller med om Gorillaz och Fallout, det skulle platsa fantastiskt bra.


Eller hur! Funderade på den när jag skrev listan, och blev förvånad själv över hur bra den platsade när jag väl lyssnade på den.

lonian26 jan 2014q

Nu finns ju redan en instrumental låt av firestarter i Wipeout till ps1.

lonian26 jan 2014q

Alvar Johansson26 jan 2014q

Well I'll be damned... Nu var det väll dock inte precis det jag tänkt mig, men tack för tipset endå!

Anonym 4 feb 2014q

2 + 2 = 5 är för övrigt en av de bästa albumöppnare jag vet.

Aldrig snickrat ihop en liknande lista, men väl att jag suttit och tänkt på att låt x, y samt z borde ha varit med i ett spel och hur otroligt mycket låten hade lyft upplevelsen.

Ibland målar musik lättare upp bilder i mitt huvud än vad text gör.

Alvar Johansson 4 feb 2014q

Legerdemain:

2 + 2 = 5 är för övrigt en av de bästa albumöppnare jag vet.


Word.

Legerdemain:

Ibland målar musik lättare upp bilder i mitt huvud än vad text gör.


Word återigen. Spelskapare borde bli bättre på att låta musiken tala för sig.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.