Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Alvar Johansson

20 Registrerad: 27 dec 2013 16:47 Senaste besök: I dag 11:17 Online: Nej

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Vi vill bli tagna på allvar, men inte ta ansvar

Alvar Johansson24 maj 2014 11:152421 visningarKommentera: 13 !

För bara tjugo år sedan var spelande någonting fult. Någonting som ensamma tonårspojkar sysslade med , instängda på sina svettiga rum. Någonting farligt, någonting som gjorde barnen överviktiga och våldsamma. Någonting som tidningarna max drogs sig för att omnämna om det handlade om hur farligt det var. Någonting som fick lika mycket respekt och plats i det offentliga rummet som lökiga actionfilmer från Hollywood.

Tjugo år är inte särskilt långt. Trots det så har synen på spel, och spelmediets storlek, förändrats något enormt. Idag tapetseras busskurerna med reklam för GTA V. Det hålls speciella TV- och radioprogram om ämnet. Kritiker hyllar spel som om de vore Oscar-vinnande filmer. Globen hyrs in för E-sportturneringar. Men framför allt så är det tusentals fler som spelar.

Och med det har det följt en stor förändring. Vi spelare har nämligen börjat tas på allvar. Spel har börjat ses som något viktigt. Något som kan berätta, förmedla, men framför allt påverka. Men trotrs det så verkar många inte vara okej med det här. Sexism och rasism bortförklaras fortfarande med "det är ju bara ett spel". Vi struntar fortfarande helt i att skildra minoriteter. Försök till behandlande av djupa teman kallas för "pretto". Spelare verkar kort sagt inte vilja tas på allvar.

Eller?

För samtidigt så blir vi fortfarande förbannade när någon avfärdar spel som nördsyssla. Vi skriker för full hals när någon kritiserar våldsamma spel. Vi vill att spel ska ha en plats bredvid böcker och film som ett viktigt medium. Vi vill respekteras. Vi vill att spel ska synas och höras, att vårat intresse ska räknas. Kort sagt så vill vi bli tagna på allvar.

Men trots det så verkar vi inte vara redo att ta något ansvar än. Det är en konstig självmotsägelse. Vi vill bli tagna på allvar, respekteras. Men samtidigt så verkar vi inte vilja ta något som helst ansvar. Vi vill inte att spel ska betyda något, att sexism och liknande ska spela någon roll "för det är bara ett spel". Å andra sidan så vill vi bli tagna på allvar och respekterade. Och det funkar inte.

Därför har vi två val:

Antingen så får spel återgå till att vara en pojkrumssyssla. Något som folk sysslar med på sin fritid. Inget som spelar någon roll. Inget som någon behöver ta på allvar. Och då kan vi komma undan med det här. Då är spel inte något viktigt. Då betyder spel inte något. Då har det lika mycket allvar som en lökig actionfilm. Då behöver inte spel synas i det offentliga rummet. Då behöver inte spel vara något stort. Då kan spel bara vara en hobby.

Eller så börjar vi ta ansvar. Tänka över vad vi förmedlar. Inse att spel är stort, att spel påverkar. Att spel är mer än att bara hoppa på plattformar. Då kan spel få makt att påverka och ha en kulturell betydelse. Då kan alla slutligen börja respektera oss och vårt intresse. Då kan spel tas på allvar.

Jag vet vad jag föredrar.Taggar: genus, ansvar, respekt, spel som kulturform, spelande på allvar

« Till bloggen

Kommentarer

Zetanon24 maj 2014q

Det ena utesluter inte det andra. Likväl som det finns lökiga actionfilmer finns det spel som passar bättre som pojkrumssyssla*. Precis allt behöver inte tas på allvar för att spel ska accepteras som kultur. Precis som med film.

* Vänder mig skarpt emot detta ordval. Man måste inte vara kille (eller ens vara mycket ung/bo hos föräldrarna som ordvalet antyder) för att tycka att spel inte är kultur. Det är en helt okej åsikt det med (för det är trots allt bara en fritidssysselsättning för den stora majoriteten).

chips24 maj 2014q

Zetanon:

Det ena utesluter inte det andra.


Det är sant. Men just nu är spelvärlden väldigt omogen. Den har exploderat och är den största underhållningsbranschen som vi har idag. Men den saknar den bredd som andra kulturbranscher har. Det är för mig fullt logiskt att vi måste börja höja rösterna för att vi ska få den bredd vi förtjänar. Samt även den bredd som spelskaparna förtjänar att skapa.

Woosley24 maj 2014q

Zetanon:

Det ena utesluter inte det andra.


Precis. Jag tycker om djupa spelupplevelser och filmer som får mig att tänka till. Men jag gillar även spel som kan anses vara "hjärndöda" och som bara roar för stunden och det skäms jag inte för. Precis som jag inte skäms för eller drar mig att berätta för folk att jag just sett den där hjärndöda actionfilmen blodiga splatterfilmen eller tramsiga komedin.

Det är väl tur att jag inte har folk omkring mig som skulle vara fördömande inför sånt, men hade jag haft det skulle jag skita fullständigt i dem. :)

Alvar Johansson24 maj 2014q

Zetanon:

Precis allt behöver inte tas på allvar för att spel ska accepteras som kultur. Precis som med film.


Absolut inte. Spel kan vara ren mekanik och fortfarande vara skitbra. Problemet ligger snarare i att de rent mekaniska upplevelserna fortfarande är i kraftigt övertag, samt sexism, rasism och överanvändande av stereotyper.

Zetanon:

Vänder mig skarpt emot detta ordval.


Jag ber om ursäkt, det var ett väldigt dumt ordval. Vad jag ville syfta på med det var att spel kommer fortsätta anses som någonting för barn och tonåringar, och inte någonting seriöst, ifall vi inte bättrar oss.

chips:

Men den saknar den bredd som andra kulturbranscher har


Precis det som är problemet. Ifall vi vill att spel ska respekteras så måste vi först bredda mediet.

Woosley:

Men jag gillar även spel som kan anses vara "hjärndöda" och som bara roar för stunden och det skäms jag inte för.


Det är det absolut inget fel på alls. Snarare tvärtom: ren underhållning kan vara fantastiskt avkopplande. Men ren underhållning kan fortfarande inte komma undan med sexism och rasism. Lika lite som att ren underhållning inte kan vara i klar majoritet ifall vi vill att spel ska tas på allvar.

Bleatlessness25 maj 2014q

Du skriver både bra och träffsäkert! Ett nöje att läsa varje gång.

Alvar Johansson:

Men ren underhållning kan fortfarande inte komma undan med sexism och rasism.


Precis. Spelvärlden försöker både ha kakan och äta den.

Alvar Johansson:

Lika lite som att ren underhållning inte kan vara i klar majoritet ifall vi vill att spel ska tas på allvar.


Det håller jag dock inte med om. Får vi en högre gundstandard där bland annat ras- och könsstereotyper inte är ett givit inslag i varje spel, med en stadig skara mer alternativa upplevelser som gör politiska kommentarer eller vad det kan vara, så är det bra.

Vi lever i en marknadsekonomi. Där det finns mest köpkraft skapas det mest innehåll, på gott och ont. Men balans behöver inte betyda att alla genres är lika stora.

Filmbranchen tas på allvar. Och nog måste hjärndöd Hollywood-action vara i klar majoritet mot fransk konstfilm? Få skulle dock göra en konstnärlig analys av Avengers, och det är ok.

Alvar Johansson25 maj 2014q

Bleatlessness:

Du skriver både bra och träffsäkert! Ett nöje att läsa varje gång.


Tack så mycket, det värmer verkligen!

Bleatlessness:

Filmbranchen tas på allvar. Och nog måste hjärndöd Hollywood-action vara i klar majoritet mot fransk konstfilm?


Fast det var inte riktigt det som jag menade. Hjärndöd underhållning inte kan stå i majoritet mot spel som faktiskt behandlar tunga teman ifall vi vill att spel ska tas på allvar. Vi behöver helt enkelt jämna ut det hela. Det kan (och borde) finnas kvar, men det måste jämnas ut en hel del. Schindlers list hyllas ju oerhört mycket och drog in en hel del pengar, men behandlar riktigt tunga teman. Vad jag menar är att vi delvis måste uppmärksamma de mer seriösa spelen mycket mer. Som det ser ut nu är det de mest hjärndöda och rent mekaniska spelen som syns mest, och det funkar inte riktigt ifall vi vill bli tagna på allvar.

Milton Caveman25 maj 2014q

Jag tror Ulf Elfving gjorde mycket för TV-spelen under sent 1980-tal-tidigt 1990-tal. När alla trodde TV-spel bara var för barn, var det i alla fall kul att se en lite äldre person marknadsföra NES.

Bleatlessness25 maj 2014q

Alvar Johansson:

Schindlers list hyllas ju oerhört mycket och drog in en hel del pengar, men behandlar riktigt tunga teman.


Fast hur många Godzilla (2014) går det per Schindler's List? Jag tror inte, i mängd räknat, att filmbranschen är mycket bättre än spelbranschen.

Däremot finns det en helt annan kultur runt det och det får, som du är inne på, mer uppmärksamhet hos film än spel. Det tas på allvar i annan media, säg recensioner i TV och tidningar.

Fast vi har hyllade och kommersiellt framgångsrika spel med tunga teman. The Last of Us är inte direkt ett muntert spel. Inte Papers Please heller.

Jag menar, låtsas att du inte visste något om film eller böcker. Vad skulle du få se först? Låt säga att du kollar lite topplistor istället för att fråga en cineast eller bokslukare.

Du kommer hitta saker som Twillight i både böcker och film. Inte bara, men likväl där.

Jag håller fortfarande med om att spelbranschen är omogen. "Pojkrumssyssla" tycker jag är ett utmärkt ordval. Affischer på dåliga hårdrocksband och en känd dam i bikini, liksom. Det är precis så spelbranschen känns lite.

Bleatlessness25 maj 2014q

Alvar Johansson:

Att spel är mer än att bara hoppa på plattformar.


Nu syftar du till andra aspekter av spel, men det här är också intressant. Väldigt få skulle likställa Counter-Strike med ishockey eller StarCraft med schack. Spel som en skicklighet, en sport.

Sen kommer det aldrig bli helt jämnt. Hur många schackspelare idag fnyser inte åt något så primalt som kroppslig sport, och sportutövare mot "nördarna". Optimalt vore förstås att alla respekterade andras intressen, även om de inte delade dem.

Henny Bolmström28 maj 2014q

Vi vill bli tagna på ALVAR haha

Alvar Johansson28 maj 2014q

Devlan:

Vi vill bli tagna på ALVAR


Nejmen oj, den hade jag inte hört förut ;)

Shmuppen8129 maj 2014q

"Antingen så får spel återgå till att vara en pojkrumssyssla. Något som folk sysslar med på sin fritid. Inget som spelar någon roll. Inget som någon behöver ta på allvar."

Ja för fan. Föredrar det. Ska vara pinsamt att spela så bara the hardcore crowd är kvar spelandes.

Alvar Johansson29 maj 2014q

Shmuppen81:

Ska vara pinsamt att spela så bara the hardcore crowd är kvar spelandes.


Får jag fråga varför du tycker så?

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.