Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Alvar Johansson

20 Registrerad: 27 dec 2013 16:47 Senaste besök: I dag 10:00 Online: Nej

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Framtiden är alltid bäst just nu

Alvar Johansson24 aug 2014 15:272172 visningarKommentera: 5 !Kommer du ihåg när Watch Dogs utannonserades på E3 2012?

Det gör jag. Och det var det absolut coolaste jag någonsin hade sett. Allting; grafiken, miljön, temat, musiken, mekaniken och karaktärerna fullkomligt osade av framtiden. Det här var nästa generation. Det här var inte ett vanligt spel. Det här var mer än ett spel. Staden, som skulle kännas nästan lika levande som en riktig och som dessutom skulle reagera naturligt på dina handlingar. NPC:er som skulle bli rädda och upprörda när våldet spillde över på gatorna. Som skulle sörja de som strukit med av misstag. Det hela skulle vara större, bättre och mer levande än något annat spel.

Under E3 2012 var Watch Dogs framtiden, och framtiden hade aldrig verkat så fantastisk. Nu, två år sedan, är Watch Dogs slutligen släppt. Och det är, precis som allt annat, ett spel. Ett spel med buggar och halvdan grafik. Ett spel med vanlig mekanik. Ett spel med en halvtrist stad. Ett spel med en historia som bara är en klyschfest. Det där spelet som var FRAMTIDEN försvann någonstans på vägen, det dog av när dimridåerna som är hype försvann.

För framtiden är alltid bäst just nu. Spelen som vi ännu inte kan röra, som fortfarande svävar utanför räckhåll och bara finns i form av mystiska teasers och loggor. Det är då vi kan lyfta upp dem ovanför det vanliga, göra dem större och bättre än vad vi innerst inne vet är möjligt. Spel blir mer än spel; de blir smärre revolutioner. När det mesta fortfarande är oklart om ett spel tar nämligen våran fantasi över. Och den gör underverk.

Vi älskar ju att göra det här. Alla hypar, alla älskar att hitta någonting de kan längta sig galna till. Ungen som stirrar på presenterna under granen finns kvar i oss, och hen vaknar så lätt när det vankas E3-hype. Allt som behövs är en snygg teaser för att vi ska salivera och tro på allting utvecklarna säger. Det kritiska tänkandet försvinner så lätt när vi hoppar upp och ner i stolen som förväntansfulla barn.

Som trailern för nya Uncharted. Grafik så vacker att ögonen blöder. Eller The Witcher 3. En enorm och otroligt fantastyvärld som ger termen ett andra liv en helt ny innebörd. Eller The Division. Framtiden för MMORPG:n.

Men sa vi inte samma sak om Watch Dogs? Diablo 3? Mass Effect 3?

Spel som i slutändan visade sig vara just spel.

Så därför är det viktigt att ibland ta av sig hypeglasögonen. Titta bortom snygga teasers och förrenderade trailers. Kritisera löften och superlativ. Att hoppa på hypetåget är lätt, men skapar också tveksamma förhoppningar och oförtjänt beröm. Så tänk en extra gång, och granska vaga framtidsdrömmar för vad dem faktiskt är:

Inte så mycket.

Och förstå att framtiden alltid är bäst just nu.Taggar: hype, Watch Dogs, Uncharted 4, Framtidsdrömmar, E3

« Till bloggen

Kommentarer

Anonym24 aug 2014q

Du har så rätt. Det är alldeles för lätt att låta hypeglasögonen sitta på för länge, speciellt under stora mässor som E3.

Men jag glömmer aldrig när jag såg Doom 3 för första gången. Då lät jag gladeligen hypeglasögonen sitta på, lite för länge.

Deffpoised24 aug 2014q

Sedan finns det de spel som verkar ganska ointressanta och man bryr sig inte om att kolla på trailern någon extra gång som Super Mario Galaxy 2 i mitt fall men efter att man väl prövat dem så är det en upplevelse man alltid kommer minnas och för min del ren spelperfektion. Det är för mig alltid det bästa och överträffar all hype jag någonsin känt. Tyvärr så spenderar jag dock vanligtvis mer tid att hypa spel än att spela dem. Internet är för beroendeframkallande T.T

Emma Kujansuu24 aug 2014q

Fast Mass Effect 3 är, oavsett vad folk säger, mer än ett spel för mig.

Det är nog väldigt individuellt om vad framtiden faktiskt är :)

SinkadusMew226 aug 2014q

Jag lever nog snarare i det förgågna. Jag inte vilket vad som är sorgligast.

Anonym27 aug 2014q

På tal om hype så ramlade jag på den här videon som tar upp en del intressanta punkter:

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.