Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Alvar Johansson

20 Registrerad: 27 dec 2013 16:47 Senaste besök: I dag 10:00 Online: Nej

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Vad håller vi på med?

Alvar Johansson19 okt 2014 21:482848 visningarKommentera: 16 !Den 14 Oktober tvingades mediakritikern Anita Sarkeesian att ställa in en föreläsning på Utah State University efter att det skickats hot om en massaker mot Universitetet ifall de lät henne tala.

Läs den meningen igen.

Den 14 Oktober tvingades mediakritikern Anita Sarkeesian att ställa in en föreläsning på Utah State University efter att det skickats hot om en massaker mot Universitetet ifall de lät henne tala.

Det är någonting väldigt fel här. Jag menar det. Läs den igen.

Ta in vad som står där.

En kvinna, vars enda brott är att ha publicerat en serie om könsstereotyper i spel, tvingas ställ in en föreläsning på grund av hot om en massaker.

Massaker. En masskjutning.

För att hon skrev om sexism.

Det är någonting som är fel här. Riktigt jävla fel.

Hot om masskjutningar, det handlar om terrorism. Vi är spelare, inte terrorister. Vi har ett gemensamt intresse. Vi gillar spel. Elektroniska produkter skapade för att underhålla, informera, utmana och skapa tillfälle för reflektion.

Sedan finns det dem som tycker att representationen av kvinnor inom detta är alldeles för liten och helt felaktig. Det får man tycka vad man vill om. Det är inte det som är poängen.

Poängen är att den här diskussionen har urartad i ett fullständigt jävla krig. Ett krig där dem värsta sidorna av mänskligheten krälar upp som maskar. Hackningar, dödshot och trakasserier. Det är så sjukt. Så förvridet.

Det här är spel. Spel för guds skull. Diskussionen har urartat något fruktansvärt, spunnit helt utanför kontroll in i en förvriden bizarroversion. Människor tvingas fly sina hem och säga upp sig. Varför? För att dem tycker att alltför många spel är sexistiska. Det är en åsikt. En viktig åsikt. En åsikt om människosyn. Men glöm åsiktsfriheten. Glöm att låta folk tycka olika. Ifall du är missnöjd med representationen av kvinnor i spel ska du fan i mig hålla käften. Gud vet vad som skulle kunna hända annars.

Och det är det som är så vidrigt. Så fruktansvärt. En fritidshobby har blivit grogrunden för så mycket trakasserier och hot att det är svårt att begripa. En förbannad internetmob har gjort det till sin. Tagit en kulturform som aldrig var deras till att börja med och försvarar den med allt dem kan. Jag vill säga att jag älskar spel. Jag gör det. Men ifall det är det här som vår kulturform kommer att handla om; trakasserier, hot och en total oförmåga att diskutera, debattera och faktiskt resonera sig fram till svar i jämställdhetsfrågan, vet jag faktiskt inte om jag kan säga det.

Man kan tycka vad man vill om representationen av kvinnor i spel.

Men att dödshota någon över en åsikt om spel?

Det är vidrigt. Det är fel. Och det får mig att undra ifall jag verkligen kan säga att jag älskar spel. Inte när den representeras av något sådant här.

Det är spel det här.

Vad fan håller vi på med egentligen?Taggar: #allaspelar, Anita Sarkeesian, gamergate, sexism, hat, internethat, troll, trakasserier

« Till bloggen

Kommentarer

Alexander Rehnman19 okt 2014q

Heja Alvar! Mitt i prick på varenda ord!

yasoinaba20 okt 2014q

Hur uttalar man Alvar?

Alexander Rehnman20 okt 2014q

yasoinaba:

Hur uttalar man Alvar?


Min pappas morfar hette Alvar och vi i släkten uttalar det "Allvarr".

yasoinaba20 okt 2014q

Globox855:

Min pappas morfar hette Alvar och vi i släkten uttalar det "Allvarr".


Ah! Naturligtvis! :)

Jelly20 okt 2014q

Det finns ett väldelat citat på Twitter som jag gillar:

"1999: gamers demand we stop blaming school shootings on videogames. 2014: gamers threaten a school shooting because videogames."

Det jag förundras över är hur någon kan tycka GamerGate är en legitim rörelse. Den här sortens internetmobbning har funnits i flera år nu, jag tror att GamerGate exakt samma fenomen, men med tillhörande hashtag och med en ideologi som ursäkt.

Tarashima20 okt 2014q

Heja Alvar!

Avgrundsvrål20 okt 2014q

Du har ju missat det viktigaste här. Att Utah State University lät uttala sig om att man INTE tänkte förbjuda folk från att ta med in skjutvapen på Sarkeesians föreläsning. Och att det var därför hon ställde in föreläsningen.

Som jag ser det är näthatarna, beslutsfattarna på universitetet och de som upprätthåller Utahs absurda "open carry" vapenlagar alla olika uttryck för samma destruktiva samhällskultur.

Alvar Johansson20 okt 2014q

Globox855:

eja Alvar! Mitt i prick på varenda ord!


Tarashima:

Heja Alvar!


Tack, det här betyder väldigt mycket.

Avgrundsvrål:

Som jag ser det är näthatarna, beslutsfattarna på universitetet och de som upprätthåller Utahs absurda "open carry" vapenlagar alla olika uttryck för samma destruktiva samhällskultur.


Intressant poäng, har faktiskt inte tänkt på detta.

Stekspaden20 okt 2014q

Sådana här dödshot är tyvär ingenting nytt. Det är heller ingenting som bör tas på allvar.
Om någon seriöst vill döda henne så kommer hen att göra det.
Oseriösa dödshot har funnits länge. Fråga bara så gott som alla större YouTubers eller "kotroversiella" artister som t. ex. Marilyn Manson. Det bästa sättet att handskas med dem är nog faktiskt att helt enkelt ignorera dem, att vägra låta de idioterna få makt över dit liv.

Bara för att en GamerGate supporter dödshotar Aniita så ska man inte avfärda hela rörelsen som en sexistisk hatgrupp. GamerGate handlar egentligen inte om sexism precis som att feminism inte handlar om att kvinnor ska ha det bättre än män, tyvär så förstör de extreme minoriteterna inom grupperna för resten genom att med sina korkade ideer och uttalanden förstöra allmänhetens syn på gruppen (det är därför det finns feminister som inte vill kalla sig för feminister).
GamerGate handlar om att få en seriösare speljournalism som inte ger högre betyg till spel i utbyte mot mutor, sexuella tjänster, eller framtida exlusiva intervjuer och trailers. GamerGate handlar om att sidor som Kotaku inte ska skriva artiklar om hur "gamers" är sexister, rasister, och dåliga personer i allmänhet.

Alvar Johansson20 okt 2014q

Stekspaden:

Sådana här dödshot är tyvär ingenting nytt. Det är heller ingenting som bör tas på allvar.


Problemet ligger här i att det fortfarande inte är okej. Jag förstår hur du tänker, men det spelar ärligt talat ingen roll ifall personen ifråga faktiskt kommer försöka genomföra hotet eller inte; det är fortfarande ett dödshot, en kränkning och ett försök till att tysta någon.

Det är därför vi inte bara kan strunta i det. Dödshot är på riktigt, oavsett vad intentionen bakom det är. Det har gått för långt, och då måste vi göra något åt det.

Kindo20 okt 2014q

Det gör mig fan illamående.

wousch20 okt 2014q

Stekspaden:

GamerGate handlar om att sidor som Kotaku inte ska skriva artiklar om hur "gamers" är sexister, rasister, och dåliga personer i allmänhet.


Gamergate handlar om att "gamers" (vilka nu det är) ska sätta upp tribunaler där publikationer som "gör fel" enligt ytterst svårdefinierade och oklara regler ska bestraffas, där vad som får och inte får skrivas i spelmedia ska styras av dessa regler och där speljournalister inte ska våga beröra vissa ämnen för att undvika att bli mål för attacker.

Det är en extremt märkligt och rakt igenom destruktiv rörelse, och om du kollar på vad du själv skriver så hoppas jag du ser problemet med det.

Vadå "sidor som Kotaku ska inte skriva artiklar om..." varför i helvete ska "gamers" (vilka är ens dessa gamers?!) bestämma det, vad ger "dem" rätten att bestämma vad "sidor som Kotaku" får och inte får skriva? Du ser själv att det är system för censur av spelmedia du vill införa va?

Thomas_8720 okt 2014q

Avgrundsvrål:

Du har ju missat det viktigaste här. Att Utah State University lät uttala sig om att man INTE tänkte förbjuda folk från att ta med in skjutvapen på Sarkeesians föreläsning. Och att det var därför hon ställde in föreläsningen.


Det är något allvarligt fel med det där landet. Att det ens finns platser i världen där det är tillåtet att ta med sig skjutvapen in på ett universitet är ju helt absurt.

Nästan lika absurt som att det finns folk som hotar med masskjutningar när en kvinna ska föreläsa om spel.

Thomas_8720 okt 2014q

Stekspaden:

Sådana här dödshot är tyvär ingenting nytt. Det är heller ingenting som bör tas på allvar.


Fast jo, det är definitivt något som ska tas på allvar. För visar det sig att något av det stämmer kan konsekvenserna bli ödesdigra. Och tar man det inte på allvar bagatelliserar man en väldigt hemsk företeelse. Snarare måste lagstiftningen skärpas ordentligt så att straffen för ett hot IRL ska vara likvärdigt med ett dödshot på nätet.

På samma sätt som skolor alltid måste ta ett bombhot på allvar och utrymma lokalen oavsett hur troligt hotet är.

Och den senaste tidens dödshot har dessutom inte bara varit ett anonymt hot mot ens spelavatar, utan hot som är riktade direkt till personen, där de som hotat tagit reda på hemadresser och dylikt.

fluxen23 okt 2014q

Usch. Jag blir så jävla matt på mänskligheten. De tog upp det här på senaste Caustic Soda (podcast) i och med att de behandlade ämnet gaming. Säger som Joe i den podcasten: GROW. THE. FUCK. UP.
Har man en åsikt som motstrider gamergate, Anita Sarkeesian eller vad fan som helst. Kom med vettiga, genomtänkta motargument som en vettig jävla människa i stället för att sjunka så lågt i skiten som det bara går att göra.

Gah. Människor. Vissa borde stängas av från internet. :(

Aerie23 okt 2014q

Stekspaden:

Sådana här dödshot är tyvär ingenting nytt. Det är heller ingenting som bör tas på allvar.


Wat? Dödshot ska tamefan alltid tas på allvar. Om det är allvarligt menat eller inte kvittar, det är inget man ska sitta och skoja om. Speciellt inte om man tänker på alla de senaste skolskjutningarna som har skett i Usa de senaste åren, vilket ju är en hel del.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.