Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Alvar Johansson

20 Registrerad: 27 dec 2013 16:47 Senaste besök: I dag 10:00 Online: Nej

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Min backlog och jag #4- Grand Theft Auto 4

Alvar Johansson29 jun 2015 18:202936 visningarKommentera: 0 !


Min Backlog och Jag #4- Grand Theft Auto 4

(Undrar du vad det här handlar om? Läs här)

När GTA 4 recenserades här på Loading fick det tio av tio. Full pott. Högsta poäng.

Hur ska någon kunna överträffa det här? sa recensenten.

Då borde det ju rimligtvis vara bra. Åtminstone tror jag det. För det GTA 4 som jag fått spela är inte det som recenserats. Det kan det rimligtvis inte vara.
Någonting måste ju blivit fel någonstans på vägen.

Det GTA 4 jag fått spela är helt okej. Kul på sina ställen, mördande tråkigt på andra. Det finns en stad att upptäcka, men efter någon timme känns det inte som så mycket mer att upptäcka. Väldigt lite i staden går att integrera med, så vidare det inte handlar om trubbigt våld eller automatvapen.
I största allmänhet verkar Rockstar fixerade vid tanken på att det vi helst av allt vill göra när vi sätts i en fiktiv stad är att ha sönder den. Det går inte att prata med någon, inte att gå in i majoriteten av byggnaderna och inte göra något som vanliga människor mestadels gör.

Liberty City är en stad reserverad för bowling, bilkörande och folkmord. Det är inte min definition av en sandlåda. Kanske borde jag i sådana fall bara hålla mig till Minecraft.

När man inte kör ihjäl folk eller bowlar finns det ju en story också. Det borde egentligen inte vara GTA:s starkaste kort, men det är den faktiskt. Jag tror inte bröderna Houser är medvetna om hur bra manus de skriver, för om de gjorde det skulle de börja göra film istället. De karaktärer som befolkar Liberty City är skruvade och fantastiskt underhållande, en satir över alla gangsterfilmer någonsin.

Men svärtan finns där också. Nico Bellic är visserligen lika spännande som betong, men hans bakgrund inom krigen på Balkan ger honom en egg, en drivkraft. Har man sett så många människor dö spelar några till ingen roll.
Där är GTA 4 nästan tio av tio. Nästan.

Men sedan kommer ju det andra också. Det måste ju skjutas. Och köras bil. Framför allt ska det köras bil. Väldigt mycket bil. Alla uppdrag ligger alltid på andra sidan staden, så bilkörandet blir nödvändigt vart man än ska ta sig.

Till och med uppdragen i sig handlar om att köra bil.
Kör hit, skjut honom, plocka upp det här, kör dit, skjut dem, kör tillbaka.

Det är en fin stad och jazzradion är stämningsfull, men efter fem timmar vill jag köra bilen den rakt ut från piren och stänga av.

Uppdragen i sig är aldrig roliga nog för att motivera bilkörandet i sig. Oftast känns det som ett halvdant försök till tredjepersonsaction.
Något säger mig att det också är precis vad det är.

Men jag kan ha fel, GTA 4 är kanske full pott, högsta betyg och ett mästerverk. I sådana fall måste jag ha fått helt fel spel.

Jag kan nog ta det.Taggar: GTA, Grand Theft Auto, GTA 4, Rockstar

« Till bloggen

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.