Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

SimonFD

20 Registrerad: 28 mar 2014 17:26 Senaste besök: I går 23:31 Online: Nej

Bandhagen

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Spelmusikåret 2017

SimonFD24 dec 2017 00:01282 visningarKommentera: 0 !

Likt förra året så tänker jag summera spelåret inom olika kategorier. Idag dan före dan står musiken på programmet. En särskild viktig komponent i spel för mig som ofta bestämmer hur mycket jag gillar spelet i slutändan. De bästa musikstyckena fortsätter jag lyssna på månader eller till och med år efter att jag sett eftertexten rulla i spelet.

Premissen för musik i år 2017 är att produktionen måste ha släppts i år och får inte heller vara en remaster. Någon rangordning kommer inte göras tillskillnad från på nyårsafton då jag kommer göra detta med de 10 bästa spelen från i år. Med det sagt så är mina fem bästa soundtracks i år dessa:

Horizon Zero Dawn (Joris de Man)

Horizon Zero Dawn är ett komplicerat spel för mig, på många sätt en besvikelse men musiken komponerad av Joris de Man är verkligen inte det. Den känslosamma berättelsen speglas utmärkt av kompositörens väldigt personliga uttryck. Jag gillar användandet av flöjter och ensamma stråkar som ger musiken ett unikt sound. Soundtracket är långt men välbalanserat med starka stycken sent i berättelsen. Ett starkt sci-fi/forntids soundtrack vilket inte är något som jag brukar stötta på.

Lyssna här på min favoritlåt från soundtracket: http://youtu.be/82k4U6q4Oto

Cuphead (Kristofer Maddigan)

Om spelet med sin trettitals estetik är en visuell njutning så är musiken något ännu bättre. Jag brukar inte lyssna särskilt mycket på jazz men med stor variation och kärlek bjuder kompositören här på något för de flesta. Tempot och de olika passagerna i låtarna ger verkligen spelaren motivation i spelet som är mycket svårt. Det faktum att de är som bäst precis när bossen slutligen besegras är bara en bonus.

Lyssna här på min favoritlåt från soundtracket: http://youtu.be/foaw2arHA50

Destiny 2 (Michael Salvatori, Skye Lewin, C Paul Johnson)

Ibland händer det att ett musikstycke får mig att köpa ett spel. Det var precis det som var fallet med Destiny 2. Att skriva episk rymdmusik kan många men att göra detta med en väldigt emotionell känsla kan färre. Den blandningen är något som kompositörerna har lyckats oerhört bra med utan att förlora det episka. Inkorporering av kör i musiken kan vara en fallgrop men här låter det otroligt bra. Bra variation överlag är utmärkande för detta soundtrack. Olika kompositörer har säkert hjälpt med detta.

Lyssna här på min favoritlåt från soundtracket: http://youtu.be/zYfe9caNqfA

Xenoblade Chronicles 2 (Yasunori Mitsuda, ACE, Kenji Hiramatsu, Manami Kiyota)

Om variation var bra med Destiny 2s så är variationen i Xenoblade Chronicles 2 helt fantastiskt. Allt från rock, pianosolon till symfonier är exempel på musik som förekommer i detta spel som jag inte har lyckats klara än vilket gör att min favoritlåt är lite oklar. Men trots att jag bara är en tredjedel in så bör detta soundtrack stå med här. För sin variation, elegans och episka sound. Fyra kompositörer med olika områden har verkligen spelat in här. Ibland blir jag rörd ibland väldigt peppad.

Lyssna på min nuvarande favoritlåt från soundtracket här: http://youtu.be/pstCkUslWys

Nier Automata (Keiichi Okabe)

Som en blixt från en klar himmel presenterar Okabe ett soundtrack för framtiden. Jag kan inte ens tänka mig den arbetsinsats som han har gjort för detta spel. Ett språk har han kommit på kanske även en genre. Som jag nämnt tidigare så krävs det en del för att få in bra körsång i soundtracks men här blir det den bärande pelaren. Variation finns dessutom och jag lyssnar på denna i princip varje vecka. Känslan att försöka besegra en boss som är tio gånger större än dig med denna musik är obeskrivlig och behöver om inte spelas i alla fall lyssnas på.

Lyssna på best of Nier Automata: http://youtu.be/VJ_aT4T89aU

God jul/ledighet till er alla!

BONUS julig låtcover från Batman Arkham Origins: http://youtu.be/7rJlislyQsw

« Till bloggen

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.