Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

SimonFD

20 Registrerad: 28 mar 2014 17:26 Senaste besök: I dag 12:51 Online: Ja

Bandhagen

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Årets bästa spel

SimonFD29 dec 2017 23:54328 visningarKommentera: 1 !

2017 har varit ett fantastiskt år för spel, det allra bästa hittills skulle jag nog säga. Av den anledningen har utformningen av denna topp tio lista varit mycket svår. Att konst överhuvudtaget rankas är som koncept inte helt självklart eller ens konstruktivt gentemot verken. Jag är dock en sån som älskar listor och mitt mål i framtiden är att kunna göra en topplista över åren 2014–2024 för att minnas tillbaka på spelupplevelser så därför presenterar jag här mina tio bästa spel från 2017. För att fira min hobby och dess skapare. Något som bör sägas att det har varit svårt att hålla ett språk som är helt på ”Svenska”. Mediet är trots allt för mig på engelska till 100 procent.

Reglerna är som för musiklistan att produktionerna måste vara utkomna i Sverige under kalenderåret 2017. Vill ge en hedervärd omnämning till Xenoblade Chronicles 2 som jag inte har klarat av innan denna texts publicering. Definitivt ett spel för denna lista om jag hade slutfört det. Det finns en drös spel som jag inte ännu fått chansen att spel men planen är att under 2018 på nåt sätt hylla dessa titlar.

10, Uncharted the Lost Legacy (Naughty Dog) PS4

Andra året i rad ett Naughty dog spel tar plats på min lista. Som sina föregångare sammanför utvecklaren handling och rolig actionfylld spelmekanik på ett utmärkt sätt. Många av de stora ögonblicken i detta spel har dock redan funnits med i dessa nämnda föregångare därav denna något blygsamma tionde plats. Beröm ska de ha dock för två strålande huvudpersoner i Nadie Ross och Chole Frazer.

9, Wolfenstein 2 the New Colossus (Machine Games) PS4, Xbox One och PC

Det här att mixa handling och spelbarhet är något som förra spelet verkligen gjorde bra men frågan är om inte Uppsala studion Machine Games gjorde det ännu bättre. I sin kontrafaktiska värld har Nazi-Tyskland vunnit WW 2 och härskar nu över USA. Din uppgift är som ”terror Billy” frigöra landet från denna ockupation. Handlingen bjuder på några genuina twister och är välskriven. Spelet faller dock från topp fem för sin något enformiga men roliga spelmekanik som går ut på att mörda nazister med alla sätt möjliga. Väldigt våldsamt men ändå underhållande.

8, Destiny 2 (Bungie) PS4, Xbox One och PC

Som min text om årets spelmusik redan har ”avslöjat” så köpte jag detta spel till stor del för sitt episka soundtrack. Det är dock inte det ända som Bungie har att erbjuda då titeln enligt mig har det bästa ”första persons” mekanik som något spel någonsin har haft. Aldrig har det känts så bra att besvara eld från ”utomjordingar” och andra krafter som invaderar jorden i detta sci-fi äventyr. Riktigt svettigt och nervkittlande kan det också bli när du attackeras från olika håll. Berättelsen är rätt simpel men för ändå spelet vidare på ett bra sätt.

7, Assassin´s Creed Origins (Ubisoft) PS4, Xbox One och PC

Efter den utskällda fiaskotiteln Unity levererar Ubisoft här en pärla på ett öpen-världsspel med meningsfull handling och underhållande aktiviteter. Snyggt är det också. Origins som utspelas i det gamla Egypten innehåller roller som Cleopatra, Ceasar och de är bra skrivna karaktärer i denna titel. Spelet är tillskillnad från vissa föregångare riktigt välpolerat och det märks att det har tagit tid att utveckla. Något som fungerar mindre bra är hur du som karaktär utvecklas under spelets resa. Ibland känns det lite väl långsamt när det kommer till att få nya förmågor.

6, Mario + Rabbids Kingdom Battle (Ubisoft Milan) Nintendo Switch

Få spel låter som en så självklara katastrof på för detta strategispel gjorde på förhand men det blev en riktig succé. Rabbids invaderar Marios kungarike och berättelsen är lika rolig som den är förutsägbar. Strategispel är inte en genre som jag ofta spelar men här fungerar det väldigt bra. Att taktiskt sätta upp en eliminationsstrategi är förvånansvärt utmanande vilket ger även den erfarna spelaren en genomgående trevlig spelupplevelse. Vissa svårighetshopp finns dock vilket kan vara jobbigt.

5, Cuphead (MDHR) Xbox One och PC
Att göra ett extremt utmanande spel roligt är ingen lätt match men MDHR gör det utmärkt. Grafiken som är inspirerat av 1930 talets tecknade serier fångar in spelaren i en värld av svordomar och euforiska hejaskutt. Genren är ” 2D run and gun” vilket förklarar spelupplevelsen rätt bra. Designen på både banor och bossar är generellt fantastisk och ger spelaren möjligheten att lyckas. Dör du är det ditt fel och inte spelet.

4, What remains of Edith Finch (Giant Sparrow) PS4, Xbox One och PC

Årets indiespel har Giant Sparrow utvecklat på ett mästerfullt sett. Denna två timmar långa thriller blandar olika speltyper och bjuder på en berättelse som bevisar att spel inte är ett medium för glada historier utan för såna som skrämmer och utmanar våra känslor. Jag tänker inte skriva mer utan det är bara att spela eller ”Youtubea”.

3, Nier Automata (Platinum Games) PS4 och PC
Att spel förvånar är inte något ovanligt men på det sätt som Platinums action-rollspel fullständigt golvar mig är häpnadsväckande. Med en story som kräver tre genomspelningar och de innehåller alla diverse grymma twister och episka ögonblick. Musiken som är i världsklass förstärker spelets sci-fi känsla mycket. Det är unikt på ett svårbeskrivligt sätt och går bara att uppleva genom att just spela titeln. Spelmekaniken är varierad och utmanande. Det som drar ner spelet från andra platsen är den tråkiga väldigt gråa designen på världen och översexualiseringen av huvudkaraktären. Nier Automata är en klassiker och säkerligen ett spel som många har missat.

2, Super Mario Odyssey (Nintendo) Nintendo Switch

Många blev glada när Nintendo tidigare i år berättade att nästa 3D Mario äventyr skulle utspela sig i en öppen-värld likt Super Mario 64. Själv var jag skeptisk men intresserad för det nya temat. Resultatet blev ett välbalanserat mästerverk som blandar både nostalgi och kreativitet. Att kontrollera Mario känns underbart och kameran är inget att tänka på. Bandesignen är till stor del kreativ och rolig att utforska. Mycket bra innehåll finns det även om jag inte skulle rekommendera att ta alla samlarföremål i spelet då det gör en ganska less. Spelet är lite lätt ibland också men blir allt jämt svårare.

1, The Legend of Zelda: Breath of the Wild (Nintendo) Nintendo Switch och Wii U

Nintendos Zelda serie har ända sen den trollband mig 2012 varit min absoluta favoritserie. På natten mot den tredje mars stod jag tillsammans med andra hängivna och förväntansfulla fans i stan och väntade på att få spela detta spel. Förväntningarna var de högsta jag haft för en konstform men de infriades direkt. Breath of the Wild är ett mästerverk som inte bara utvecklar serien framåt utan hela spelmediet. Med en helt öppen design som ständigt förvånar och kreativitet som jag sällan sett ger utvecklaren spelaren otroliga möjligheter och skapa sin egen berättelse. Få saker har varit så roliga i år som att läsa andras resor genom Hyrule. Trots att jag spelat Zelda i 100 timmar så finns det nya saker som jag inte har sett. Jag ser därför framemot att komma tillbaka till världen om några år för att upptäcka mer.

Avslutningsvis så tycker jag att The Legend of Zelda: Breath of the Wild inte bara är 2017 års bästa spel utan även mitt favoritspel genom alla tider. Av många anledningar som jag nämnt men också för det otroliga stöd och motivation som spelet gav mig när jag mådde piss av crosslinkingsbehandlingarna. Där finns det en enorm styrka som jag aldrig kommer att glömma.

« Till bloggen

Kommentarer

nonapplicable 8 jan 2018q

Unity var ju grymt iofs. Folk gnällde på lite lagg bara. I övrigt var det inget fel på ACunity.

Cuphead är ju typ bara bossfighter... Rätt enformigt imho...

Horizon var goty.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.