Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Johan Lorentzon

37 Registrerad: 10 apr 2014 20:44 Senaste besök: I dag 22:13 Online: Nej

johlor30 johlor

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

GAME är bara början på en ny era

Johan Lorentzon 9 jun 2015 14:422085 visningarKommentera: 15 !

Att GAME går i konkurs ser jag inte som något konstigt.

Men då pratar jag inte om prissättningar och dyra begagnade spel. Utan jag tror istället att fysiska spelbutiker som de ser ut idag är ett döende koncept.

Mycket av spelen har flyttat ut och på den digitala marknaden och resten går att köpa billigare från internetbutiker. Jag tror det till största del handlar om bekvämlighet än pris idag. Beställa och få spelet levererat till brevlådan nästa dag.

Samtidigt finns det en charm att gå i butik också men då tror jag man måste klocka in på den charmen. Du kan inte bara ha en butik som säljer "spel". Marknaden förändras och då måste butikerna också göra det. Vi såg vad som hände med skivmarknaden. Musik började bli billigare att handla på nätet och sen gick det digitalt med Spotify och liknande tjänster. Det går att göra en jämförelse med vad som händer med spelen just nu.

Däremot tror jag inte fysiska spel kommer försvinna men spelbutikerna som de ser ut idag kommer göra det. Det handlar om att hitta en ny marknad och personligen tror jag på olika konceptbutiker. Retro är stort så att göra en butik där man enbart inriktar sig på detta borde till exempel vara en bra affärsidé. Det handlar om att hitta en vinkel och ett sätt att sälja in det.

Tittar vi på Hemmakväll och deras filmuthyrning. Hur kan detta fortfarande funka idag?

De profilerade om sig och hyr numera "upplevelser" snarare än bara film. Du hyr filmen och kan samtidigt köpa burkar med popcorn som liknar de du köper på bio. De säljer in en hemmabioupplevelse helt enkelt.

Det är tråkigt för alla anställda på GAME men det är också en naturlig del av hur spel evolverat de senaste åren.

Spelbutiker som de ser ut idag är ett föråldrat koncept.Taggar: game, Spel

« Till bloggen

Kommentarer

Alvar Johansson 9 jun 2015q

Frågan är bara hur lång tid det tar innan spelen gör en helomvändning och det, precis som det är med LP-skivor nu, blir grymt populärt att köpa fysiska spel.

För jag kan absolut förstå charmen i att ha spelen stående i hyllan., sorterade för hand i bokstavsordning, än som ikoner i ett bibliotek.

Johan Lorentzon 9 jun 2015q

Alvar Johansson:

Frågan är bara hur lång tid det tar innan spelen gör en helomvändning och det, precis som det är med LP-skivor nu, blir grymt populärt att köpa fysiska spe


Jag tycker nog spelvarianten av LP-skivor är retrospelen. Så vi är nog redan där :)

borka 9 jun 2015q

Blandning av retro och next gen spel is the way to go och kör både web och butik och inriktar sig på service. Se bara på 16 år gamla Spel & Sånt som har expanderat och ökar lavinartat i försäljning de senaste åren :)

Johan Lorentzon 9 jun 2015q

borka:

Spel & Sånt som har expanderat


De har alltså till och med expanderat? Ja alltså man måste nog fundera om kring fysiska butiker, gör något annat. Blanda web med butik är ju också en väg att gå.

Rikard Halvarsson10 jun 2015q

Spel & sånt är ett jättebra exempel. Det känns som den lokala butiken man vill köpa saker i (tyvärr för långt bort för mig). Jag har dock besökt den en gång, när jag leverarade BitQuiz till dem. Den är personlig, peronalen är trevlig. De har lagt ner tid i minsta detalj, ta bara deras snygga påsar eller hur de ställer upp spelen. Musiken i butiken är så klart spelmusik!

Det är den vägen man måste gå, de har ju också brädspel m.m.

Så gör som spel & sånt, släng gärna in någon kul arkadmaskin i något hörn också och med trevlig personal vill man komma tillbaka.

Hoppas spel & sånt faktiskt öppnar nån mer butik i landet nu när det finns utrymme, ser gärna en nånstans i Sthlm :)

Johan Lorentzon10 jun 2015q

Sommarregn:

Det är den vägen man måste gå, de har ju också brädspel m.m.


Tänkte på det, vi har ju World of Boardgames här i Umeå. En sådan butik kombinerat med digitala spel borde funka bra.

Rikard Halvarsson10 jun 2015q

Johan Lorentzon:

En sådan butik kombinerat med digitala spel borde funka bra.


Ja! Är ju samma personer som spelar brädspel som spelar tvspel. Sen säljer man lite energidrycker och chips till alla besökande nördar - perfekt! Tror webbhallen även säljer sånt?

Klart det finns en marknad för det här, men det måste verkligen göras rätt.

Anders Eklöf10 jun 2015q

Tror att Spel & Sånt är ett undantag och en solskenshistoria. Att starta en retrobutik är nog en riktigt svår sak, eftersom försäljningen av sådant sker i sån stor utsträckning av privatpersoner på till exempel Tradera eller Facebook-grupper.

Rikard Halvarsson10 jun 2015q

Anders Eklöf:

retrobutik


Fast de är inte en renodlad retrobutik. De säljer ju nytt också. Och brädspel. De har hittat en bra balans!

Anonym10 jun 2015q

Jag har handlat på GAME sedan tidernas begynnelse känns det som. När jag började handla av de (här i Karlstad) så hette den butiken inte ens GAME än.

Jag håller med om att det har varit lite för höga priser så man har ju hellre köpt spelen på nätet eller digitalt som jag endast gör idag. Men jag blev riktigt nöjd när de för några år sedan äntligen började sälja gamla begagnade spel igen.
Där tyckte jag att de höll sig till ett bra pris (fast inte på begagnade spel till de senaste konsolerna) ibland var de även i klass med butikerna på nätet eller billigare. (fast det var ovanligt att de var billigare) sen hände det kanske två gånger att de fick in spelet Kirby's Adventure till Wii som redan är ett spel som nästan är omöjligt att få tag på, (så därför är jag jätte glad över att det finns i E-Shop)

Jag tror heller inte att fysiska spel kommer att försvinna helt än på ett tag men jag tror att det kommer gå över mer och mer till digitalt tills det inte längre lönar sig att köpa de fysiskt

Johan Lorentzon10 jun 2015q

Zeldas Castle:

När jag började handla av de (här i Karlstad) så hette den butiken inte ens GAME än.


När du säger det tror jag den i Umeå hette något annat också? Tradition eller något?

Rikard Halvarsson11 jun 2015q

Johan Lorentzon:

Tradition


Känner igen det namnet :)

Anonym12 jun 2015q

Gameplay var det som den hette när jag handlade på den första gången. Men jag hade kollat upp vart den låg via Nordic Games innan eftersom jag hade följt deras annonser, men när jag väl kom dit så hade Nordic Games redan sålt butiken men de höll sig till samma som Nordic Games och sålde både nya spel som gamla begagnade NES och SNES spel.

Anonym12 jun 2015q

På tanke på GAME i Umeå. Det var där som jag köpte min Gamecube med The Legend of Zelda: Collection Edition en gång i tiden när jag var upp och hälsade på släkten.

Alienshade15 jun 2015q

Hum jag hade som tradition att köpa nya konsoler när dom släpptes på game.Wii var det första jag köpte på det sättet. Aldrig mer!

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.