Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Johan Lorentzon

37 Registrerad: 10 apr 2014 20:44 Senaste besök: I dag 00:32 Online: Nej

johlor30 johlor

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Adventures of Mana

Johan Lorentzon 7 jul 2016 16:132325 visningarKommentera: 9 !

En av mina barndomsvänner åkte till USA med sin familj när vi gick i 6e klass. När han kom tillbaka hade han med sig ett nytt "Zelda-spel" som han beskrev det.

Detta var på tiden när Final Fantasy inte direkt var något känt här i Sverige då inga av dessa spel släpptes här. Spelet var i alla fall Final Fantasy Adventure och det liknade väldigt mycket Zelda i sitt sätt att spelas. Detta var också min första kontakt med Final Fantasy och när jag senare fick tag på Final Fantasy Mystic Quest till SNES blev jag sjukt besviken på stridsssytemet. Jag minns att jag stängde av spelet och lämnade tillbaka det till han jag lånat det av. Senare fick jag dock tag på Final Fantasy 3 (6) och det var där jag blev hooked på hela serien med sina omgångsbaserade strider.

Nog om det, tillbaka till Mana-serien.

Serien är ju lite snårig då det egentligen inte är en Final Fantasy-serie utan en helt egen serie. Där Secret of Mana är del två och gameboyspelet Final Fantasy Adventure var del ett. Sen finns det en trea också till SNES,men den släpptes aldrig i väst. Här i Sverige fick vi också Secret of Mana före vi fick Final Fantasy Adventure, som då döptes här till "Final Fantasy Mystic Quest" (precis som SNES-spelet förvirrande nog).

När jag många år senare efter jag spelat gameboyspelet min kompis kom hem med, spelade Secret of Mana så tyckte jag spelet kändes som "bekant". Men reflekterade inte så mycket över det utan det var lite senare jag fick reda på att gameboyspelet faktiskt var första delen och då föll poletten på plats.

Jag har nu suttit med re-maken på PS-Vita och även om grafiken har sina svagheter är spelet verkligen så nära orginalet att jag får nostalgiska rysningar. Det fanns en re-make till Gameboy Advance och även om den var bra så hade de ändrat en hel del. Denna känns verkligen när originalet med uppdateringar, inte minst musiken som nog är det bästa i re-maken. Det går dessutom att byta mellan originalmusiken och nya inspelningarna vilket är en fin lite krydda. En sak är säker och jag tror att soundtracket är det bästa Square har tryckt ur sig tillsammans med Xenogears.

Endless Battlefield är nog mitt favoritstycke.och så har vi originalet här:

Taggar: Final Fantasy Adventure, Adventures of Mana, Sword of Mana

« Till bloggen

Kommentarer

Redfoxe 7 jul 2016q

Vet inte hur långt spelet är. Är vid Snöbergen nu.

Men jag har kul :)

Johan Lorentzon 7 jul 2016q

Redfoxe:

Men jag har kul :)


Spelet är ju inte perfekt och jag minns kontrollerna till GB-versionen har lite att önska, man kunde tex inte gå diagonalt minns jag vilket det gick i Zelda Links Awakening.

Sen hade spelet några (ett?) lite halvologiskt pussel som är mytomspunnet nu och det är ju 8an runt palmerna.

Men jag gillar spelet och hoppas vi kan få fler delar i serien som är mer åt det här hållet istället för allt experimentellt som släpptes efter 3an.

Thomas_87 8 jul 2016q

Är det någon som har spelat Android-versionen och vet om kontrollen är hanterbar.

Känns inte som ett spel som är optimerat för smartphones, men har ingen Vita.

Joe E Tata 8 jul 2016q

Kom som en överraskning att det släpptes till Vitan! Kört några timmar, är runt öknen. Tycker det är underbart. Visst skullenjag gillat lite mer intrikat berättelse (som faktiskt Sword Of Mana har), men som helhet älskar jag det. Skall bli intressant om secret of mana 1 och 2 också kommer nu.

Thomas_87

Har bara Vitaversionen, men motion control funkar där med. Testade en gång, var totalt vedervärdigt.

Johan Lorentzon 8 jul 2016q

Thomas_87:

Känns inte som ett spel som är optimerat för smartphones


..tänk...spela Zelda med touchskärm...om du klarar det så överlever du nog..

Joe E Tata:

som faktiskt Sword Of Mana har


Sword of Mana saknade dock min favoritdel...tornet med Marcie..*snyft*

Redfoxe 8 jul 2016q

Jag fastnade i Sword of Mana redan i början, blev bara förvirrad, men fint vare. Kanske provas sedan någon dag
(Har alla tre verisoner av första Mana) ;:D

Johan Lorentzon 9 jul 2016q

Redfoxe:

Kanske provas sedan någon dag


Den är versionen är mer rakt på, så lättare att komma in i. Gillar dock pixelgrafiken i Sword of Mana mer, det är lite som man gjort en re-make av första spelet i Secret of Mana-motorn. Typ ring-menyn och hur allt funkar.

Redfoxe 9 jul 2016q

Johan Lorentzon:

Den är versionen är mer rakt på, så lättare att komma in i. Gillar dock pixelgrafiken i Sword of Mana mer, det är lite som man gjort en re-make av första spelet i Secret of Mana-motorn. Typ ring-menyn och hur allt funkar.


Brownie browns design är härlig dessutom :)
Sagovacker.

Johan Lorentzon 9 jul 2016q

Redfoxe:

Brownie browns design är härlig dessutom :)Sagovacker.


Lite Studio Ghibli-känsla över den faktiskt nu när jag tänker efter. Det är fortfarande lite förvånande att serien blivit så "misshandlad" genom åren. Secret of Mana är ju vida känt som ett bra spel och släpptes i stortsätt i alla regioner, men Square plockade aldrig riktigt upp den bollen.

Samtidigt så ska de väl ha lite kredd för att de faktiskt vågat experimentera lite.

Hoppet är det sista som övergiver en, men jag verkligen hoppas vi kan få se ett "riktigt" Mana-spel denna generation till PS4 och kanske är Adventures of Mana en sådan sak där de scanar av markanden lite?

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.