Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

bookman

Registrerad: 10 maj 2014 08:24 Senaste besök: I dag 20:27 Online: Nej

Umeå

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Klarat Zelda .... tyckte att det var sådär

bookman 18 jul 2017 22:58273 visningarKommentera: 12 !

Kom nu ihåg att detta inte är en recension som väger fördelar mot nackdelar, analyserar och sätter ett värde. Det här är mer en helt personlig spontat nedskriven åsikt efter att just tagit mig igenom Zelda.

Året 2017 var året som jag faktiskt skulle satsa lite på spelande, inte skygga för att köpa de nya konsolerna och i samband med att man är lite aktuell så tänkte jag ta tag i skrivandet här på loading (Givetvis så slutar det med att jag sitter och spelar en massa "gamm-spel" se x antal blogginlägg om Duck Tales)

Mitt första blogginlägg handlade dock om Nintendo Switch som blev inköpt day 1 med Zelda men jag tappade intresset lite och fick inte lust/tid att ta mig igenom det förrän idag.

Jag gillar Zelda. Både det nya spelet och själva serien. Jag brukar tycka att serien blir bättre och bättre, faktum är att två av mina absoluta favoriter är Skyward Sword och A Link Between Worlds och ja.. jag har spelat de flesta i serien.

Jag gillar som sagt spelet men är inte så överentusiastisk som många verkar vara. Funderar du på att köpa det så kolla in valfri recension på youtube eller spelsida. Det är ett riktigt ,med rätta, lovordat spel och något som för open world konceptet framåt både i upplägg och rent tekniskt (i och med att man kan klättra överallt). För mig är problemet att det har gått ut över storyn och musiken (?). Nu kanske någon protesterar, Zelda har väl egentligen aldrig varit så fokuserad på att berätta en historia?

Jag tycker att både Skyward Sword och Windwaker gjorde något intressant med mytologin i spelen, utan att för den delen låta berättandet ta överhanden.

Mitt problem med Zelda Vildmarkens andedräkt är att jag får lite tråkigt. Jag gillar "exploration" men inte att snurra runt en halvtimme för att hitta ett Shrine medans min shrinedetektor lever fan. Jag gillar inte att vapnens går sönder och , för mig personligen, blev det lite för mycket content. Jag skippade till exempel att uppgradera rustningarna och tillaga insekter.

Det är roligt att "bygga på sin gubbe" hitta nått fläskigt vapen som man gillar, synd bara att det går sönder efter en kvart.

Turligt nog så spelar det inte så stor roll. När man kommer till slutet så är man ganska överlevlad (eller hur man nu ska uttrycka det).

Slutbossen och estetiken kring de små snuttar av historia är faktiskt topp notch. Vissa karaktärer (som pippifågeln som sköter den där gudomliga besten) kommer att leva kvar ett tag och det är som sagt ett riktigt bra spel, för mig är det kanske inte GOTY eller ett av de bästa Zelda spelen men klart värt en genomkörning.

Jag är glad över mottagandet det har fått och den spelglädje som det verkar ha gett er andra, dock lär Nintendo inte ändra på konceptet för Zelda på ett bra tag (vilket kan betyda typ 10 år) och det är lite synd för mig men som en vis man sa:


Man får hoppas på en remake av Skyward Sword i glorious HD och ett till Link Between Worlds liknande bärbart. Sen så har jag ju en tendens att köpa nytt och spela gammat så jag överlever nog en period av öppna världar.

Castlevania på netflix

bookman 9 jul 2017 07:31319 visningarKommentera: 3 !


Castlevania på projjen (Netflix och chill med mig själv)

Eftersom jag redan skrivit en halv bok om castlevania så tänkte jag plita ner några intryck av anime -ish(?) serien som finns på netflix nu. Eftersom jag ändå är utrustad med någon sorts självbevarelsedrift så höll jag nere förväntningarna.

Spel som översätts till andra medier brukar få problem, särskilt när man utgår från äldre spel som i grunden inte är så cinematiska. Nes spel får en nästan en mytologisk berättarfunktion. Ta tex Kid Icarus. Vad handlar det egentligen om? Eller första metroid? Samtidigt är det ett starkt symbolspråk och de berättelser som spelaren själv skapar kan bli riktigt kraftfulla. Relationer till sidokaraktärer som Protoman, Grant Danasty, den där fågeln i Kirby och.... jag vet inte ...Chargin’ Chuck? Kan bli starka trots att dom bara är några pixlar och knappt har någon bakgrundshistoria annat än det som fanns i manualen. Lägg till lite nostalgi och de faktum att spel länge inte hade så skyhöga krav på berättander och man får en svajjig grund att bygga på.

Författaren heter Warren Ellis har gjort en hel del coola serier innan (jag gillade hans x-men och authority). Han har gjort en ganska intressant början och gett lite karaktär till Dracula och Trevor Belmont (som är lite av en Jack Sparrow karaktär). Det är bra, men inte Mark Millar bra (för att ta en seriereferens).

Dracula blir lite grinig när kyrkan bränner hans fru på bål, det finns en intressant tanke kring kyrka och vetenskap som skapar lite intresse kring vad och vem Dracula egentligen är. Trevor lever rövare på krogen när skiten träffar fläkten. Historien hade många castlevania 3 referenser och visst, den verkar vara baserad på just det spelet.Stilen påminner om äldre animeserier som Beserk och Ninja Scroll. Den är rätt blodig och man säger "fuck" så man ska veta att det inte är för barn. Jag gillade det, tycker det är rättframt att göra sin grej och det fungerade i sammanhanget.

Skådespelarna är förvånansvärt bra. Alucard spelad av snubben som spelar Dr. Gaius Baltar i Battlestar Galactica och man verkar ha med halva uppsättingen från The Hobbit.

Lite besviken på musiken dock, hade gärna kunnat höja stämmningen med välkända melodislingor.

En summering får bli: Underhållande och en hyfsad start men egentligen inte något jättemärkvärdigt. Det är nog roligast för fans av serien då refrenserna haglar. Jag väntade på att Trevor skulle hitta lite kött bakom en tegelsten men det lyckades dom inte väva in i historien.
Kommer att se serien ,som får en andra säsong , och ge den en chans men avvaktar med hyllningar än så länge.

Castlevania är en OK adaption och underhållning för stunden. Vi får se hur serien artar sig när nästa säsong kommer.

(Edit: ett av mina guilty pleassures när det gäller anime är serien Hellsing. Gillar den som fan, både "original" serien och den som kom som OVA. Lite tv-spel stil på den serien när man får följa Alucard som lånat Dantes pistoler, rekommenderas om man får mersmak av Castlevania)

Prishöjning på konsoler efter 1 juli

bookman 4 jul 2017 21:57380 visningarKommentera: 0 !

För att göra en ganska lång historia kort så verkar det som om våra konsoler kommer att få en prishöjning på ca 400 kr.

Detta beror på att vi fått en ny skatt som man hoppas ska påverka elektroniktillverkare att minska användningen av kemikalier som, kanske inte är farliga, men som ligger på gränsen. Jag tvivlar dock att Nintendo kommer att göra några större ändringar på grund av lilla Sverige, men jag är ju pro miljön så jag antar att det kan vara en sådandär sak man måste svälja för the greater god?

Lite intressant är det att prispåslaget är beroende av vikten, inte mängden kemikalier eller ursprungspriset. Man räknar med 120 per kilo och så läggs det på en 25% mervärdeskatt. Det finns ett maxtak på 320 kronor som då konsolerna ganska lätt kommer upp i. Saker som väger ca 3 kg och mer betalar man alltså 320 + 25 % (ca 400 kr) för. Skatten räknas ut på (i konsolens fall) själva konsolen + tillbehören men inte emballage. (Obs.. vitvaror har en annan uträkning men vem bryr sig om tvättmaskiner?)

Enligt komplett så väger alla tre konsolerna var för sig över 5 kg med emballage iof (Nintendo Switch förvånande 5.7 kg (?) så man kan ju tänka sig att vi får räkna med en höjning på ca 400 per konsol men finns det utrymme så brukar priserna bli lite korrigerade.

Nu lär man ju köpa sina konsoler oavsett, men man blir ju lite orolig över kemikalierna?

Bookman när han går in i sitt gamingroom:(Ja, ja jag vet att kemikalier inte avger strålning, det är en symbolisk bild. Större risk att man blir impotent och den bilden vill ni INTE se )

Duck Tales 2

bookman 20 jun 2017 19:40483 visningarKommentera: 0 !

Klockan är 03:25 måndagen den 24:e april. Jag vet inte när och om jag ska lägga ut detta på forumet. Jag kan bli anklagad för spam.
Det är inte friskt vad jag spelat Disnay Afternoon Collection.
Det är mycket intryck som behöver bearbetas.
Det är inte ofta jag sitter uppe längre än till, ja 22 om jag ska vara helt ärlig. Nu har jag jagat kartbitar i Duck Tales 2 tills ögonen blöder.

Känner man till Duck Tales 1 så är tvåan ingen större överraskning. Det är ett plattformsspel av Capcom med superb grafik och ljud. För att göra en historia om besatthet kort så spelade jag ettan som barn och nu verkar jag vara inne i någon sorts regression där jag njuter av de gamla 8-bitars spelen i the Disney Afternoon collection som Capcom släppt.

Duck tales 2 måste vara ett av de mest underskattade klassikerna någonsin. Samma fantastiska kontroll, grafik och ett mycket bra blip-blop ljudsspår. Jag gillar det stenhårt. Jag märker dock att spelet känns lite lättare än sin föregångare och för att dryga ut de ganska korta banorna så kan man jaga 7 stycken kartbitar som är gömda på fiffiga ställen.

Jag har själv bara hittat 6 stycken.

Roligast är det när spelet lånar bitar ur pussellösning:


Upprörande nog så kastas jag mot slutet av spelet när jag klarat alla banorna trots att jag egentligen skulle vilja samla kartbitar. Jag hade dessutom bara en kvar. Nåja, jag får spela igenom det igen.

Det är något meditativt med att studsa omkring, lyssna på musiken och samla pengar. I like it. Spelet känns lite begränsat i omfång och utforskning. Om det vore ett modernt spel så hade man kanske förväntat sig fler banor, klurigare utmaningar för kartbitarna samt en intrikat historia om svek, samhälle och pengars värde löst baserat på en roman av Ayn Rand.

Eller så kanske man bara får ta det för vad det är:

Ett skitroligt 8-bitars plattformsspel med mervärde och en värdig uppföljare till en tidlös klassiker.

Bubba är också med på ett hörn, lika gullig i uppföljaren.

Retroachievements

bookman 10 jun 2017 12:49567 visningarKommentera: 0 !

Det tog flera år innan jag ens förstod vad achievements var. Jag tror fortfarande inte att jag har förstått hur sonys throphy system fungerar. Alla som hänger här vet att det är ett poängsystem som belönar en för sitt spelande. Vad man ska ha dem till är lite oklart men i vissa kretsar kanske det är lite häftigt (?)

Själv har jag en ambivalent inställning till poäng på mitt spelande då jag ibland kan tycka att min gamerscore ger bilden av någon som inte har något liv utöver xboxen (jag har inget liv utöver xboxen men det är inget som man tycker behöver spridas vidare). Samtidigt är jag rätt förtjust i dem, i form av spellogg. Den här minns jag:


Sambon åkte iväg med barnen så jag skulle få spela The Darkness var för mig ett enormt efterlängtat spel av de svenska skaparna som gjorde Chronicles of Riddick.Jag minns det när jag scrollar ner på min lista av gamescore, hade inte tänkt på detta på år och dagar. När jag räknar på fingrarna inser jag att barnen var 4 och ett år. En kärlekshandling från min sambo tänker jag såhär i efterhand,

Vissa spel kan man både märka att jag gillat samt att jag nog försökt variera min spelstil lite för att kunna tjäna några extra poäng:


Eftersom mina favoritgenrer är äventyrsspel, gärna storydrivna, och eftersom jag och barnen har tagit oss igenom några legospel så blir det en hel del poäng under åren. Jag har faktiskt jagat achievements under en period tillsammans med en kompis. Då deltog jag aktivt i någon form av meta-spel och det var faktiskt också ganska kul.

Vi drack öl och spelade lite sportspel, lipps och saker som vi antagligen aldrig annars skulle ha spelat. Ett av mina roligaste minnen är att ta sig igenom Terminator och göra egna vocieovers på mellansekvenserna.

Achievements är lite av ett guilty pleasure. Jag vill egentligen inte erkänna det men jag gillar dem så pass att det ibland kan kännas som det saknas något när man spelar spel där dom inte finns.

I samband med detta så upptäckte jag något som är lite av ett helgerån. Retro achivements: Sidan som tillför gamla spel något som de flesta som gillar gamla spel avskyr med nya spel:
Achivements!

Jag älskar det dock.
Vill man hitta mig där heter jag bookman,

Är man intresserad så går man in på http://retroachievements.org/ skapar ett konto och sedan …. Tja spelar man lagliga *host* romdumpar på emulatorer som simulerar gamla system.

Ibland är achevments som ploppar upp egentligen kommentarer från dom som lagt in dem:


Och jag tror att det egentligen är det här som lockar. Metaspelet är något som är en kommentar (och som vi kan dela med oss) med andra. Jag vet inte om jag någonsin stött på någon som faktiskt skrutit om sina achivments..... fram till nu då:


Om detta är en bild på min e-penis är det då en dick-pick?Taggar: Retroachievements, achievements, Gamerscore, epenis, e-penis, TV-spel, Umeå

Tidigare inlägg

Farpoint

1 jun 2017 22:485

Som jag tidigare nämnt så skriver jag för min egen skull. Dock kanske...

Varför jag skriver

24 maj 2017 07:122

Jag tror att det var Carl Sagan som filosoferade kring att skriva,...

Jag och Castlevania

14 maj 2017 08:272

Som barn minns jag att mumierna var otäcka i det första castlevania...

Funderingar kring Horizon Zero Dawn

5 maj 2017 20:060

Guerrilla Games, tidigare kända som Killzone-utvecklare , och nu (och...

Darwing Duck (The Disney Afternoon Collection).

24 apr 2017 15:310

Vad tusan spelar du? frågar sambon. Ja, det kan man faktiskt...

Duck Tales (The Disney Afternoon Collection)

22 apr 2017 14:030

Joakim von Anka gillar pengar och pengars värde är egentligen något...

Ett typiskt biblioteksinlägg

13 apr 2017 15:550

Jag försöker att inte blanda ihop jobb och privatperson men nu är...

Thimbleweed Park. Final judgment.

10 apr 2017 12:200

Monkey island tog flera månader för mig att ta sig igenom. Jag fick...

Tre timmar in i Thimbleweed Park

1 apr 2017 12:110

Det finns en inställning i menyerna där man kan välja hur...

Resident Evil 7 i virtuell verklighet

18 mar 2017 17:550

Jag minns en gång en kompis som retade mig lite för att jag var så...

Jag har blivit med Switch

5 mar 2017 17:380

Jag har blivit med Switch, det är nästan som när man får barn. Folk...