Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

bookman

Registrerad: 10 maj 2014 08:24 Senaste besök: I går 09:00 Online: Nej

Umeå

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Jag har blivit med Switch

bookman 5 mar 2017 17:38322 visningarKommentera: 0 !

Jag har blivit med Switch, det är nästan som när man får barn. Folk som känner mig och vet hur intresserad jag är känner sig lite tvingade att fråga hur det går med tillökningen i familjen, men det är många intryck att sortera.Ett enkelt "bra" duger inte. Hur ska man förklara för någon som inte har följt spelindustrin minutiöst (eller för att fortsätta liknelsen, någon som inte själv har barn)

Men jag gör ett litet försök.

Nintendo har gjort en konsol som dom lanserat lite som en stationär konsol som man kan ta med sig, fast egentligen är det lite tvärt om. Switch:en är riktigt fin bärbar maskin. Den känns lyxig, lite som en appelprodukt, och inte något man köper på BR leksaker (hej wii u) När man dockar konsolen (som ser ut som en liten surfplatta) med dockningsstationen kan man fortsätta på tv:n.Detta var hur jag hade tänkt använda den, på tv:n alltså. Nu är jag inte så säker. Om man nu inte är så jättebrydd om grafiken så spelar det kanske ingen roll men det är en märkbart lägre prestanda än vad vi som spelar på ps4 pro, dunderpc och xbox one är vana med. Jag märker att det saknas lite anti- aliasing (enklast översatt till kantutjämning) i Zelda men annars ser det bra ut på min 4k tv. Grejen är att det ser ännu bättre ut i handhållet läge, Det trycks liksom ihop på den mindre skärmen och nu spelar jag mest på den i bärbart läge (med hörlurar)Nintendo har fått lite kritik för att kontrollerna är lite känslig för annan elektronik och att man inte ska sitt akvarium (!) eller sitt egna fläsk mellan konsolen och kontrollerna. Jag har märkt detta någon enstaka gång, det är inget större problem för mig men jag sitter dock rätt nära tv:n. På bilden så har jag knäet (mysisbyxor med katthår) i vägen och då strular kontrollen lite. Obs konsolen står vid nedre kanten (vid deadpools huvud)Det här kan bli ett ganska besvärligt problem för Nintendo. Det måste vara en väldigt svag bluetoothenhet som sitter där. Det här är säkert ett större problem för vanliga användare än för oss som har ett dedikerat rum till konsoler.

Kontrollerna är rörelsekänsliga och underbara, riktigt skönt att sitta med en i varje hand. Jag har dessutom giganthänder så även om dom ser små ut ligger dom bra i händerna.

Värt att veta är att Nintendo försöker använda sig av samma koncept som med deras tidigare konsol wii. Kontrollerna är rörelsekänsliga och har en ny funktion, HD Rumbel, som gör att man kan känna kulor som rullar i kontrollen. Jag är inte så intresserad av de funktionerna men det är tydligt att Nintendo avser att locka Wii användarna. 123 switch är en spel som kom vid lanseringen som är ett partyspel som har fått ljumma recensioner. Saknar man wii-spelandet med familjen kan man nog hålla ögonen på Switch också.

Det enda spelet jag spelat til konsolen är Zelda. Inte sedan ocarina of time har man ändrat konceptet på Zelda och lyckats så bra.
Spelet är ett Open World spel, man kan gå omkring som man vill och trots att det finns en historia så behöver man inte följa den. Personligen trodde jag inte att jag skulle gripas av spelet så mycket som jag gjort, jag är inte så förtjust i open world spel men det är väldigt väldesignat och genomtänkt och ger mersmak även då man stängt av för kvällen. Spelet har fått högsta betyg hos de flesta recensenter och jag kan väl säga att det , från min synvinkel, är ganska välförtjänt.Sen så kanske man ska lära sig att ta spelrecensioner med en nypa salt. Hundratals människor har jobbat med det här spelet (över hundra olika företag har bidragit till saker Nintendo har outsourcat.)

Andra saker man bör veta:

Nintendo kommer att ta betalt för att spela online.

Man kan inte köpa gamla spel på den än.

Man måste använda (för mig) jobbiga friend codes för att spela online (kan vara bra om man är orolig över barnens spelande)

Det finns en app som man kan ladda ner för att kolla hur mycket ens barn (eller i mitt fall, mina barn kan ladda ner för att kolla hur mycket pappa) spelar.

Switchen använder inte skivor utan små "cartridges", små kort ungefär som på 3ds:et eller gamla 8-bitars Nintendo (fast mycket mindre). Den har en liten fånig funktion som jag verkligen gillar, man återupptar spelandet precis när man slutar. Man behöver inte starta upp spelet, ladda osv.. Perfekt om man spelar lite då och då.

Köpa eller inte?WOW... det kostar en hel del. Mycket mer än vad jag trodde att det skulle kosta.

Om inte wii/party aspekten slår igen så har Nintendo skapat en för nischad konsol som nu är på tok för dyr om man inte är ett riktigt fan.
Jag har ändå ett litet hum hur spelindustrin fungerar och konsolen känns lite hastigt lanserad. Det känns som ett ny version och/eller en prissänkning är ganska trolig.

Det är alltså först och främst intressant för tv-spels och Nintendo entusiaster som kommer att köpa den, men efter en prissänkning och lite fler spel kommer den att tilltala den stora marknaden. Ett av wii u:s problem var att det inte kom så mycket spel, något som kommer att avhjälpas om man fokuserar utvecklingen på spel till switch istället för en stationär + en bärbar. 3dje parts support (alltså spel som inte Nintendo gör) är lite svårt att sia om i nuläget men jag tycker det ser lite mörkt ut. Fifa är dock utannonserat. Det kan vara ett argument för att vänta.

Slutsats:
En riktigt fin konsol med ett av de bästa Zelda spelen jag spelat. Är man inte en riktig tv-spels nörd så tycker jag att man kan vänta lite. Jag gillar dock det bärbara mycket mer än vad jag trodde och för mig blir det nog använt mer än tv läget, Ungefär som lådan den kom i finns fler användningsmöjlighter än vad jag initialt trodde.

« Till bloggen

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.