Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

bookman

Registrerad: 10 maj 2014 08:24 Senaste besök: I dag 19:18 Online: Nej

Umeå

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Den klassiska mp3 perioden

bookman31 jul 2017 13:41568 visningarKommentera: 1 !

Det här är en berättelse om nostalgi, mp3 spelare, Webhallen och teknik och vad den kan betyda. Nu är jag en uråldrigt kvarleva (fyller snart 40) som inte förstår mig på interfacet på snapchat eller free2play modeller. En gång i tiden var jag dock ung, smal och tvungen att klippa mig och skaffa mig ett jobb.

Berättelsen börjar egentligen med att en robot la av på en ej nämnd arbetsplats. Min teori är att den dog av tristess. Roboten var speciellt utvecklad för att göra saker som den mänskliga själen skulle förtunnas av, stapla saker i det oändliga. Jag fick hoppa in som dess ersättare.

Vid den tiden hade jag inga pengar, ett barn på väg och försökte förhindra att min själ skulle krypa ihop till en liten ärta och förtvina. Arbetsdagarna bestod ofta av fantasier kring tv-spel (som jag nyss återupptäckt) och hur mycket bättre livet skulle vara med en mp3 spelare. Jag hade sett ut en mp3 spelare med skiva som då skulle kunna rymma hela 600 mb men den var dyr, men jag minns att jag drömde om den i flera månader.

Det är nu så pass länge sedan att detaljerna börjar bli lite luddiga. När en tråd om mp3 spelare dök upp här på forumet så började jag fundera lite och kom på en snilleblixt. Webhallen har ju faktiskt mina inköp sparade, väldigt långt bak i tiden.

Här är min första mp3 spelare:

Apacer Audio-Steno Bp300 128 MB inköpt sommaren 2004 för 769 kr:När jag ser bilden kommer minnena tillbaka. Vilken glädje. Hela 128 MB att fylla på med … tja fynd från piratebay.

Ett år efter köpte jag en av mina stora kärlekar. Innan jag presenterar denna så måste jag påminna lite om tidsandan. 2004 var den stora massan fortfarande skeptiska kring att köpa saker på nätet, Webhallen var extremt billig och , om jag inte minns fel, så sålde jag min 128 MB mp3 spelare för ungefär samma pris som ja köpt den, ett år senare, och lade pengarna på denna bad boy:


Med tribals och allt. Hela 1 GB lagringsminne och för det abnormt låga priset 995 kr !

Det sägs ibland att vår generation är den som har lättast för att fastna för nostalgiskt värde i teknik. För mig är det inte så konstigt. Den här mp3 spelaren fick representera en ny värld, ett nytt sätt att leva och att ta sig igenom jobbet. Jag minns hur jag brukade preppa den med scifi-böcker, musik, spelradion och andra podcasts. Jag har faktiskt många av mina största litterära upplevelser på den.

Det finns en psykologisk modell för hur estetisk upplevelse uppstår, det handlar om hur känslor väcks av nostalgi men även när informationsbelastning uppstår. Jag vet bara att jag känner något när jag ser den. Den är vacker, sitt misslyckande försök att vara ett tillbehör till en maorisk krigare till trots.

Till min fasa gick den sönder ett år efter jag köpt den , men 2005 var fortfarande folk skeptiska över att köpa saker på nätet och webhallen skickade en ny utan krångel med expressfart. Man ville verkligen visa att man var att lita på, och det var man ju. Webhallen har alltid haft en bra service och måste ha varit bland de första webbhandlare jag använt. bara det är lite nostalgi.

Efter att ha nött ut Jens of Swedens fantastiskt fina mp3 spelare så gick jag över till Zen. Detta för att det var den optimala bok-mp3 spelaren. Man kunde göra egna listor och förhindra att kapitlen hoppade och sorterades konstigt. Den senare modellen kunde man till och med föra över film på och tjuvtitta på et avsnitt av familyguy eller liknande om tillfälle gavs. Jag hade den i flera år (har fortfarande kvar den).Nu börjar vi närma oss modern tid. Efter ett tag började mobiltelefonerna ta över, nu hade jag också bytt jobb så mp3 spelare var inte längre = överlevnad.

Forskarna (im making this up) delar in historien om mp3 spelare i tre perioder. Den den historiska mp3 perioden 1991 till 1998 (Mpmans lansering). Den tidiga mp3 perioden: 1998 tills jag lyckades få råd att köpa en (2004) och den klassiska mp3 perioden.

Den klassiska mp3 perioden sträcker sig alltså mellan 2004- 2010 och kanske några år efter. Precis som romarrikets fall så blev det kanske inget tvärt avslut men 2010 började mobilerna bli så pass effektiva som mp3 spelare att det snarare var pga att spara utrymme eller batteri som man fortfarande använde dem.

För att orientera sig lite med tekniken så kom iphone 4 2010, likaså xbox360 slim. Surfplattan blev årets julklapp. För undertecknad som var lite sen med mobiltelefoner så höll mp3 eran i sig några år efter den klassiska perioden. Lite pga kärleken till mp3 spelare men efter ett tag gick jag över till att sköta musik och boklyssnandet på mobilen.

Jag har fortfarande en liten förkärlek till webhallen och att man kan följa sina köp så långt bak i tiden, med produktbeskrivningar och priser kvar, är lite av en oväntad bonus som dom kanske skulle få lite mer uppskattning för. Om någon har en trasig eller fungerande Jens of Sweden liggandes så skulle det vara roligt att få tag i den av nostalgiska skäl, vet inte riktigt vad jag ska ha den till?
Kanske visa upp den på antikrundan 2034 och berätta om den klassiska mp3 perioden 2004-2010?Taggar: mp3spelare, mp3-spelare, Jensofsweden, Jens of Sweden, Webhallen, teknik

« Till bloggen

Kommentarer

Johan Lorentzon 2 aug 2017q

Vilken bra text, drog upp en hel massa nostalgi för en 80-talister som jag själv :)

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.