Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

bookman

Registrerad: 10 maj 2014 08:24 Senaste besök: I dag 21:12 Online: Nej

Umeå

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Actraiser (SNES)

bookman14 aug 2017 13:53631 visningarKommentera: 4 !

Actraiser är något som bäst kan beskrivas som en tjuvparning mellan Castlevania och Sim City. Spelet , som kom 1990 till supernintendo, sätter spelaren i rollen som Gud. I den västerländska versionen censurerade man översättningen lite för att vara på den säkra sidan och man kallas uttryckligen inte för Gud utan för mästare.

Som Gud/mästare så har man koll på befolkningen via en liten naken kerub som flyger omkring och hjälper en att planera staden. Byborna behöver guidning för att förstöra monstrens gömställe och när man gjort det så kan man åka ner (via en super fx nedzomning ) och slåss med monstren och spelet växlar då läge och blir ett sidoscrollande 2d action spel.


Det här spelet är skitbra... eller i alla fall så tycker jag det. Jag spelade det då det kom och nu har jag spelat om det som vuxen karl.

Varken själva 2d action momentet eller stadsplaneringsmomentet är var för sig något genialt. Tillsammans blir det dock delarna en större helhet, enligt mig i alla fall.
Musiken som är gjord av Yuzo Koshiro (han har även gjort musiken till många av Etrian Odyssey spelen, samt hjälpte Michiru Yamane med musiken i Castlevania Portrait of Ruin) är outstanding. Spelet är, i sammanhanget, väldigt snyggt. Stadsplaneringen ger en ram för berättelsen som jag gillar, det är lite svårt att förklara.

Storymässigt kommer spelet inte att vinna några priser, men det är en bra berättelser i sammanhanget och den stärks av ovanförperspektivet och grafiken. Titta bara så gulliga dom små pixelbönderna är när dom ligger och vrider sig i pestplågor:


Tyvärr är det inte jag som skickat pesten på dem, dock är det upp till mig att hitta ett botemedel. Som Gud kan man skicka ner blixar och regn och framkalla jordbävningar och andra naturkatastrofer, de små byarna som råkat ut för detta ger en gåvor i form av ... tja botemedel för pest, som man sen kan använda i andra byar. Det finns alltså små inslag av problemlösning och utforskning som då och då avbryts med 2d action.

Det hela kulminerar i en bossfightrusch på slutet innan man får möta Satan…ish.

Spelet är egentligen inte så jättesvårt, man har magier till sitt förfogande och kan man uppgradera dem och livsmätaren så är det eventuellt bara på slutet som man kan få lite problem. Det förutsätter förstås att du botat folk från pesten och hittat försvunna småungar.

När jag nu spelar igenom spelet igen så känns det kul med ett spel som inte ställer absurda krav, inte alla retrospel hade ett Dark Souls tänk.

När jag skriver den här texten så funderar jag lite på vad jag egentligen vill med den? Tipsa om ett bra spel? Göra en poäng av att alla retrospel inte behöver vara skitsvåra? Hylla ett spel som vågade blanda genrer och idéer eller bara skriva lite om ett spel som jag verkligen gillar?

Precis som Actraiser så kan det vara en salig blandning av alla saker, men det är också det som gör det så intressant.

Hur många mysko spel finns egentligen där ute som man knappt hört talas om? Hur häftigt är det inte att det existerar spel som egentligen inte går att sätta in i en vedertagen genre och fasen vad roligt det var att spela ett retrospel som inte krävde ett engagemang som bara kan uppbådas under sommarlov på 90-talet.

Jag gillade det.

« Till bloggen

Kommentarer

Silhuett14 aug 2017q

Det stavas Actraiser.

Spelade det mycket när det kom. Gillade det väldigt mycket, och tyckte skiftandet mellan stadsbyggandet och 2D-action var en cool feature, men kommer ihåg väldigt lite av det idag. Ett av dom bättre SNES-liren jag körde då, iaf är det så jag minns det. Kanske är skräp idag.

bookman14 aug 2017q

Jag gillar det som sagt, det är ett tidigt snes spel som fick en uppföljare som jag inte gillade (man hade bara 2d action momentet i den).

Ayreonaut14 aug 2017q

Mitt första snes-spel (eller det enda intressant som var med i annonsen, första spelet jag spela på mitt egna snes i alla fall).<3

Kul spel, absolut! Själv föll jag på Boss-rushen som kommer innan slutbossen. Sen försvann min sparfil, tyvärr.

"Hur många mysko spel finns egentligen där ute som man knappt hört talas om?"

Har samlat på SNES i snart sju år och det här slår mig hela tiden. Finns mycket godbitar. Hitta rätt nyligen ett spel baserat på Poseidon Adventure, nämligen S.O.S där man ska fly från ett sjunkande skepp. Släpptes aldrig Eu dock. Samma sak med E.V.O. Search for Eden, som ändå är rätt likt Actraiser på nåt vänster ändå. Ett RPG men i stället för en karaktär så utvecklar du genom evolutionen. Släpptes inte heller i europa och är snordyrt.

Johan Lorentzon15 aug 2017q

Ett fantastiskt och unikt spel. Det är synd att de i 2an tog bort stadsdelen då kombination (som du säger) är vad som gör spelet så unikt.

Leker med tanken vad det skulle kunna göras idag om vi fick en tredje del.

Hade kunnat bli helt fantastiskt.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.