Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

bookman

Registrerad: 10 maj 2014 08:24 Senaste besök: I dag 06:24 Online: Nej

Umeå

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Uncharted: The Lost Legacy nån typ av recension

bookman27 aug 2017 20:45818 visningarKommentera: 0 !

Upplevelsen av ett verk, oavsett om det är spel litteratur eller film, är på något sätt knutna till förväntningarna man har på det.

Läser man Nikanor Teratologens Äldreomsorgen i Övre Kågedalen och förväntar en beskrivning av just äldreomsorg kommer man att bli överraskad. Förväntar man sig existentiell prosa kanske man också blir överraskad (men tolkar knullandet män emellan på ett annat sätt). Vad jag försöker säga i detta fall är att om man förväntar sig något annat än ett kortare uncharted så kommer man att bli besviken.

Däremot om man väntar sig en expansion som spelet till en början var tänkt så blir man nog glatt överraskad. Jag ska försöka ge mig på att skriva en liten recension av spelet (inte expansionen) Uncharted: The Lost Legacy.

Jag har själv följt serien sen dess debut på ps3 2007. Som jag minns det var Natan Drake en , i alla fall för genren, helt unik spelkaraktär. Humorn, dialogen allt var en frisk fläkt jämför med karaktärer som Marcus Fenix eller Master Chief. Serien är som bekant spelvärldens svar på indiana jones, ett lättsamt actionäventyr med fokus på skatter, äventyr och action med lite pussellösning. Uncharted 2 räknas, med rätta, som ett mästerverk men när tredje spelet kom kände jag själv att jag började tröttna lite grann.

Missförstå mig rätt, fortfarande bra men inte lika imponerande. Den trenden fortsatte lite i Ps4 debuten Uncharted 4 .
4:an var ett bra spel men segt. Man får sin uncharted upplevelse så man ska inte klaga. En bra story, ett genomtänkt persongalleri . Grafik och ljud i toppklass, äventyr, action och lite pussellösning.

Uncharted: The Lost Legacy är från början en expansion till uncharted 4. Man har använt samma grafikmotor, det är ungefär samma upplägg fast man ha bytt ut Nahtan Drak mot Chloe Frazer och Nadine Ross som tillsammans letar efter den där elefantgudens bete. Bara att man bytt huvudpersoner gör att det initialt känns lite mer intressant, samtidigt känns skattletandet igen.

En sak som jag verkligen gillar med uncharted är den mytologiska bakgrunden. Mycket känns igen när man nu undersöker indiska miljöer:Kolla jag har en såndär hemma

Grafiken och ljudet är såklart suveränt eftersom det är samma grafikmotor som Uncharted fyra.
Man kan ta sig an fiender genom att smyga eller skjuta, distans eller rakt på. Ibland måste man dra i lite spakar och lösa pussel. The Lost Legacy har faktiskt nästan de bästa pusslen i hela serien, så där har man ansträngt sig.

Jag saknar inte Nate, snarare blev dynamiken mellan de två huvudpersonerna och handlingen lite mer intressant. Det är fortfarande lättsamt. På tal om det så har man ett fotoläge man kan leka med. Här gör Chloe en grimas:


Spelet börjar väldigt linjärt men öppnar upp sig lite grann i mitten (för att seadan bli mer injärt på slutet). Ett upplägg som jag uppskattade. Den öppna strukturen finns men är begränsad. Man får välja ordningen på "templen" och det finns sidouppdrag i form av att leta nått tjafs som jag inte ides bry mig om. Jag är inte så jätteförtjust i att allt ska vara öppen värld numera. Mestadels eftersom ett spelmoment per automatik blir att man ska hitta till en viss plats.Orientering är inte min grej, särskilt om man vill komma vidare i historien, se det där templet osv. ibland är det hinder , här i form av lera, då känns bara den öppna världen som någots som gör upplevelsen hackig.


Här blir ett moment blir att försöka hitta lite gräsfläckar eller nått så man tar sig vidare.
Men eftersom de öppna delarna inte är så stora så blir det bara ett litet avbrott i stället för ett irritationsmoment. Och, mina damer och herrar (och ickebinära) det är nu som jag kommer med min slutpoäng och anledning att jag skriver nån sorts fuskrecension:

Uncharted tjänar grymt mycket på att vara en kortare upplevelse. Jag tror att speltiden sträcker sig mellan 5-7 timmar beroende på hur mycket man kör vilse.

Faktum är att detta är det bästa uncharted sedan 2:an

Allt blir lite mer koncentrerat. För att återanknyta till resonemanget i början:

Köper man detta så får man ett kortare uncharted. Föga anade jag att kortare är bättre.

Jag gillar egentligen att sätta siffror. Jag tror att ett riktigt toppenspel, där alla moment samverkar och man har riktigt roligt är ett 9/10 spel. Uncharted: The Lost Legacy är ett sådant spel, förutom att det faktiskt tillför något både till genren (serien) och faktiskt mediet. Den mer koncentrerade upplevelsen och de faktum att det inte är ett fullprisspel puttar upp spelet en plupp på betygsskalan.

10/10 alltså.

Jag hopas verkligen att detta kommer att vara en affärsmodell som är både lönsam och får bra kritik. Jag skulle i nuläget nästan hellre se ett Lost Legacy 2 än ett Uncharted 5.

« Till bloggen

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.