Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

bookman

Registrerad: 10 maj 2014 08:24 Senaste besök: I dag 03:43 Online: Nej

Umeå

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Legend of Zelda A Link to the Past 2017

bookman11 sep 2017 18:14857 visningarKommentera: 4 !

Jag kommer inte exakt ihåg hur långt jag kom när jag senaste spelade LTTP . Jag är ganska säker att det var under min militärtjänst och bör då vara ca 20 år sedan *åldersnoja*. Jag nämner för att ge en bakgrund till mitt förhållande till spelet, det är alltså inget jag ägt sedan barndomen eller spelat igenom flera gånger.

Nostalgifaktorn är alltså hyfsat låg. Nu ska jag ta mig an detta mästerverk och försöka skriva lite funderingar kring det för, trots att jag givetvis åldrats med värdighet så är det inte säkert att Zelda har det?

Det finns inte mycket att skriva om LTTP som inte redan ältats i flera omgångar. Spelet kom 1992 och är, i likhet med det första Zelda till nes, ett äventyrsspel i ovanifrånperspektiv. Eftersom det kom till Super Nintendo är det förstås inte i 3d. Spelet utforskar två världar och följer konceptet tempel, ny grej, boss. Bara kort om grafik , ljud och story: Grafiken är egentligen tidlös om man gillar 16-bit grafik:


Ljudet är också helt fantastiskt men det är inte alls så många ljudslingor som man kanske skulle kunna tro. Dom som finns är klassiska och trallvänliga. Storyn är tyvärr ganska intetsägande men precis som i många andra gamla nintendospel är det en del av en nu levande mytologi, vilket ger den en extra skjuts. Dock har man lyckats få med väldigt mycket charm i de få interaktioner med andra karaktärer som finns:


Det första som slår mig är att spelet är riktigt svårt. Trots att jag hade tänkt att ta mig an detta utan guide eller tjuvgoogla så var jag tvungen att konsultera internet för att hitta en extra flaska samt en bomb-magi. Då gick det dock bättre. Dock så är en del av tjusningen att upptäcka och ta sig an varenda liten del av Hyrule och här är det första problemet då den gamla speldesignen ska vädras 2017.
Det finns inte riktigt tålamod att ta sig an spelet som en 10 åring med sommarlov.

Det mest förvånade är dock att speldesignen som egentligen är minutiöst avvägd egentligen mår bra av att kunna fuska lite, om man håller det på en lagom nivå.

Ungefär i mitten av spelet , i ” Dark Palace” får jag väldiga problem. Jag har inte utforskat tillräckligt och har bara en flaska och bara de hjärtan som tilldelas en efter man klarat bossen. En hel del utforskande , i lagom takt, resulterar i att jag tjuvtittar lite och givetvis så har jag missat en snorenkel flaska.


Boss som gav mig problem

Efter det så behövs inte så mycket mer tjuvtittande. För att ta sig an sista bossen så behövs en hel del förberedelse men när jag kommer dit så är det mesta gjort. Sista bossen är irriterande som fn men i vanlig ordning så fixar det sig när man övat lite.

Vad tycker jag om spelet då?

Trots att jag försökt att inte påverkas av hyllningar eller andras åsikter så faller jag pladask för Lttp.
Jag stänger av, går och tar mig en macka, blir sugen på att spela igen. Det var faktiskt länge sedan. I går (söndag) så regnande det konstant och sonens fotboll var inställd så jag spelade nästan en hel dag, vilket nog inte har hänt sedan 2008 (Alone in the dark, en annan historia)

Som av en slump så är det tredje zeldaspelet jag spelat i år (jag drog igenom ettan i början av året) och faktiskt det bästa. Ett riktigt djävla bra spel och en tidlös klassiker (men det visste ni redan).

« Till bloggen

Kommentarer

Rikard Halvarsson13 sep 2017q

Roligt när gamla spel kan leverera åt spelare som ej testat dem förut.
Jag har själv spelade igenom några gamla klassiker på senare år för första gången och de har varit roliga.

Hoppas du kommer vilja återvända till A link to the past som man själv gjort genom åren ^^

bookman13 sep 2017q

Tack för att du läste, jag kommer garanterat att återvända till lttp

lonian25 sep 2017q

Spelade detta för första gången på Wii U för några år sedan.
Blev förälskad och körde fram till slutbossen där jag fick problem.
Mins inte exakt vad det var, men jag körde om spelet från början (nu på PC i stället) pga Quick save funktion och kunde då döda slutbossen pga quicksave fusk eller hur det nu var. Grejen just att jag pallade med 2 genomspelningar efter varandra förklarar nog hur bra jag gillar spelet.

Blir en ny genomspelning när jag fått tag på Mini Snes. :)

bookman25 sep 2017q

Sista bossen är rätt jobbig eftersom han kan putta ner en i ett hål och man får börja om från början. Jag körde "vanilj" som ungdomen säger men jag fick svära lite.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.