Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

bookman

Registrerad: 10 maj 2014 08:24 Senaste besök: I dag 19:16 Online: Nej

Umeå

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

När kommer de nya konsolerna?

bookman 8 apr 2018 13:28138 visningarKommentera: 5 !

Det börjar ryktas om nya konsoler. Nu senast är det sajten SemiAccurate som påstår sig ha källor som hävdar att playstation 5 kommer att släppas redan i år. Jag tror inte det.Edit: Man rapporterat om ett släppt utvecklingskitFör det första betyder inte utvecklingskit samma sak som det en gång gjorde, mest troligt är det bara en specifikation. Detta pga man mest troligt kommer att använda samma arkitektur som tidigare så, enligt min ringa mening, kommer troligtvis ps5 vara en ganska uppgraderad ps4:a. Det är inte konstigt om dessa ges ut ganska långt i förväg.

Det är intressant att gå tillbaka till föregående konsolgenerations början nu när vi kanske närmar oss någon sorts tid där det är aktuellt att spekulera. Man brukar säga att xbox360/ps3/wii generationen (den sjunde generationen) var ovanligt lång. Vad man ofta glömmer är att det var den första generationen av konsoler som hade en möjlighet att uppdatera mjukvaran, den höll sig alltså lite längre på grund av detta. Den version av xbox 360 som först släpptes var också ganska olik den senare versionen, både minnesmängd och inbyggd wifi tillkom mot slutet. Även hårdvaran uppdaterades.Den här generationen utvecklades och påverkades av förra generationen och bara för att gå en bit bak i tiden kan jag nämna att det 2006 (när den sjunde generationen startade) var det inte självklart med trådlösa handkontroller. I ett försök att vara hipp lanserade Microsoft utbytbara ”faceplate” så att man kunde visa sin personlighet med sin konsol. Mobiltelefonerna var inte vad de är idag, man kunde inte köpa spel digitalt på konsoler. Andra roliga tidsmarkörer är att Iphone 3 släpptes 2008, samma år som Spotify lanserades. Ungefär efter 4 år av den sjunde generationens konsoler var mobil hypen som högst och lärdomen från den generationen var att mobilerna skulle ta över spelandet. Kinnect och wii hade också visat att man ”var tvungen” att ha lite nytänk för att sälja elektronik och för att nå en mer ”casual market”.Med bakgrund av detta så visade Microsoft upp sin nya spelkonsol 2013 men man pratade mest om tv. Lanseringen av xbox one är en av de mest avskydda och anti-gamer fokuserade konsolreleaserna någonsin. Men med bakgrund i rädslan för mobiltelefonerna, kinnects försäljning och en rädsla för att modellen för försäljning av spel inte skulle fungera hur länge som helst, så är det kanske inte så svårt att förstå.

Sony gjorde egentligen tvärt om. Vågade satsa fullt ut på en ganska traditionell spelkonsol exklusiva spel (denna satsning såg man ganska tydligt under slutet av ps3 levnadstid) och the rest is history. Playstation 4 har en försäljning som helt enkelt har vänt upp och ner på tidigare misstro mot konsoler.

Och nu är det alltså dags för Playstaion 5?

Jag tror inte det. Om man bara ser på hårdvaran så tror jag att man får räkna tidigare generation som normen. Det skulle i sådana fall innebära en ny konsol tidigast 2020 men mest troligt 2021. Detta påverkas så klart av mellankonsolerna pspro och xbox one x vilket jag tror har bidragit till en annan intressant observation som jag tror pekar på en längre konsolgeneration:

På spelforumen jag hänger så började spelarna grina efter nya konsoler efter ca 4-5 år och de sista åren var det outhärdligt. Om man nämner ps5/xbox one 2 nu (efter 4 år) så är den vanligaste reaktionen att man gärna vill vänta ett tag. De flesta tekniknördarna är ganska nöjda över playstation pro och xbox one x. I synnerhet den sista som nästan känns som ett litet generationshopp (kanske särskilt mycket för att original xbox one var ganska prestandasvag).

Playstation 4:as försäljningssuccé innebär en gigantisk stor användarbas och ett scenario är att man helt enkelt sparar några stora succéer (exempelvis Horizon Zero Dawn) och samkör dem på ps5:an som mest troligt kommer att använda samma arkitektur som ps4:a. I sådanafall är det läge att börja fundera på ps5 när Horizon Zero Dawn två är på väg.

Sony kommer att vara den som har störst behov av en ny konsol på grund av prestandan, men hur viktigt det blir för dem beror vad Microsoft kommer att hitta på och då är det ju lite intressant att spekulera i just vad Microsoft kommer att hitta på?

Jag tror att det är ganska säkert att säga att Microsoft gjort en helomvändning med xbox one x och sin attityd till bakåtkompabilitet. Jag är också ganska säker på att man kommer att försöka kopiera Sonys tänkt kring påkostade exklusiva spel. Det senare kan mycket väl vara ett önsketänk, men jag kan ändå tänka mig att tjänster som gamepass eller netflixliknande tjänster kommer att undersökas. Numera är inte heller inkomsten bara från spel och konsoler utan även live och plus tjänster och modellen som Microsoft reagerade emot med DRM kan komma att naturligt planas ut.

Jag tror att det kommer att påverka framtiden på följande sätt:
Sony har medvind och behöver inte vända upp och ner på världen för att behålla sin position som marknadsledare. Microsoft har mycket att bevisa och kommer att titta på konkurrenterna och, om det är lönsamt, satsa på sin gamepass modell där det mest teknikhungriga ändå kan spela sina spel på pc. Man vill få med så många som möjligt på tåget, en galen prissänkning på xbox one skulle kunna vara en möjlig väg?

Jag tror inte heller att man vill släppa en ny konsol så snart efter sin x modell. Jag tror alltså att vi kommer att få vänta ganska länge på nästa generations konsoler. Kanske till och med till 2021.

Det som talar emot detta är ryktena, att Sony börjar ha en konsol som börjar kännas svag, särskilt med tanke på VR. Om ni är duktiga på att skriva i kommentarerna nedan så kan vi (väldigt ovetenskapligt) undersöka hur pass intresserade vi är av en ny konsolgeneration?

När tror du att Playstation 5 släpps?Taggar: ps5, playstation 5, nästa generation, vilda teorier

« Till bloggen

Kommentarer

Faustian10 apr 2018q

Bra blogg!

Precis som du skriver tillhör jag den skaran som för tillfället känner mig nöjd med de nuvarande konsolerna, och då har jag bara den vanliga Xbox One (som jag spelar mest på) samt den vanliga PS4 (för några av dens exklusiviteter).

För mig är det främst Microsoft som gäller. Inte för deras exklusiviteter kanske men för bekvämlighetens skull och i dagsläget handkontrollen som jag gillar mest. Jag har inte ens en 4K-TV än så Xbox One X är inte heller aktuell i dagsläget och ska det börja tisslas om nya konsoler redan nu känner jag att jag inte riktigt hinner med haha. :)

När de nya konsolerna väl kommer ska det bli otroligt intressant att se vad de kommer med för nya förmågor men jag klarar mig bra på de nuvarande konsolerna ett tag till.

bookman10 apr 2018q

Tack <3

lonian12 apr 2018q

I och med PS4 pro och Xbox one X så hoppas jag på ett fortsatt liknande system. PS4 pro 2 och Xbox one Y.

bookman12 apr 2018q

lonian:

I och med PS4 pro och Xbox one X så hoppas jag på ett fortsatt liknande system. PS4 pro 2 och Xbox one Y.


Jag också. En fördel som man kanske inte tänker på är att specifikationerna på den "svagaste länkern" sätter standarden och pro/x ger (förhoppningsvis) uppdatering i framrate, upplösning osv.

Tidigare har det känts som att man pushcat hårdvaran och grafiken så det gått ut över framrate. Nu blir det lite som en "alla blir nöjda" situation.

Den enda nackdelen är att man blir osäker på vad man ska köpa just då dom nya konsolerna kommer. Bästa skulle vara om båda alternativen fanns vid launch.

lonian14 apr 2018q

Om varenda ps5 kom bundlad med deras nya VR headset så hade det nog exploderat fram VR titlar.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.