Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Isabell Rydén

Registrerad: 14 aug 2014 22:31 Senaste besök: I dag 00:38 Online: Nej

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Oxenfree - En mysig spelupplevelse

Isabell Rydén10 mar 2016 17:312050 visningarKommentera: 2 !

Jag har inte glömt bort att skriva om Oxenfree. Jag har bara tagit väldigt god tid på mig.

Det har dock gått ett tag sedan jag spelade igenom Oxenfree, två månader för att vara exakt, men det är ett spel jag väldigt ofta kommer att tänka på, av olika anledningar och jag frågar mig fortfarande "vad var det som hände?".

För vad hände egentligen.

Det börjar med att vi blir strandsatta på en ö någonstans i Stilla Havet med ett par charmiga karaktärer. Det är Alex, vår huvudperson, som till slut går med på att återvända till ön för att vara med på den där årliga övernattningsfesten. Vid hennes sida finns Ren, den lojala kompisen som vet hur man lättar upp stämningen, för han gillar att prata, väldigt mycket och mest hela tiden. Med dom är också jämnåriga Jonas, den nyblivna styvbrodern till Alex som dök upp i hennes liv bara några timmar innan avfärd, för deras nyförälskade föräldrar tog sitt pick och pack och åkte på smekmånad. När vi kommer iland möter vi upp dom två andra karaktärerna som är Nona och en bitter Clarissa.

Ganska snart förändras stämningen i gruppen och känslan av att ingen av vännerna egentligen vill vara där blir extra tydlig när någon föreslår leken "Truth or Slap", som går ut på precis som det låter.
Det är också nu i spelet som vi får avgöra hur relationerna mellan karaktärerna ska formas genom att välja olika svarsalternativ. För vi kan antingen välja att vara en mindre bra vän och avslöja vår bästa väns hemlighet inför hela gruppen eller fortsätta att vara en bra vän och hålla den för oss själva.
Hur vi än väljer och vrakar i dom olika dialogerna kommer det att få konsekvenser.

När den oskyldiga leken till slut rinner ut i sanden och en pinsam tystnad tar över bestämmer sig en del av gruppen för att utforska öns grottor. Och det är nu som den idylliska tonårsfesten tar en ordentlig vändning då en frustrerad, övernaturlig kraft släpps fri och sätter våra karaktärers vänskap och överlevnad på prov.

Och för att inte ge bort dom bästa delarna av spelet alldeles för enkelt, så slutar vi här. Men jag kan i alla fall säga att det finns stunder i spelet som fick dom allra minsta hårstråna på kroppen att resa sig.

Kort och gott så gillade jag Oxenfree. Från början till slut. Jag blev också väldigt berörd av berättelsen, något som jag inte var beredd på. För jag fann väldigt snabbt likheter mellan mig själv och huvudpersonen Alex, eftersom vi båda nyligen förlorat någon som stod oss väldigt nära. I den stunden blev Oxenfree inte bara ett spel som handlar om övernaturliga krafter och om överlevnadsinstinkter utan också om hur man hanterar en sorg som ständigt gör sig påmind.

Oxenfree är ett av mina favoritspel. Någonsin. Den dunkla atmosfären och den följsamma dialogen mellan karaktärerna gör det här till en mysig spelupplevelse.

Men tro nu inte att det blir för mysigt. För när du minst anar det, inträffar något som får dig att ställa frågan vad var det som hände flera gånger om.


« Till bloggen

Kommentarer

Biohazard8115 mar 2016q

Är själv väldigt sugen på detta spelet. Blir nog ett köp till någon kommande helg. :-)

Oregondanne15 mar 2016q

Bra sammanfattat. Helt klart min bästa spelupplevelse (med betoning på upplevelse) 2016. Ribban är lagd för nästa episod av Kentucky Route Zero...

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.