Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Walter Iego

Registrerad: 31 dec 2014 23:24 Senaste besök: 24 mar 2017 13:16 Online: Nej

Malmö monowasp

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Ulfberht-svärdens hemlighet

Walter Iego 9 mar 2017 23:27317 visningarKommentera: 0 !

Under vikingatiden i Skandinavien (ca. 700 f.Kr till 1100 e.Kr), producerades det under relativt kort tid en typ av svärd som var vida överlägsna andra. Tillverkade av brännstål (speciell framställning av svärd med extra hög kolhalt), blev de mycket starka och mer flexibla än tidigare svärd, vilket säkerligen stärkte vikingarnas chanser på slagfältet.

Det mystiska med just de här svärden är att deras framställningssätt egentligen inte borde ha kunnat göras förrän på 1700-talet i Europa, under den industriella revolutionen. På något sätt lyckades vikingarna, verkar det som, tillägna sig kunskaper som de egentligen inte borde ha haft tillgång till på flera hundra år.

Historiker tror dock inte på mysticism eller hemliga kunskaper, utan tror helt enkelt att kunskaperna fördes vidare till vikingarna från Indien som hade framställt liknande svärd ett par hundra år tidigare. Detta är mycket troligt eftersom vikingarna var riktigt stora sjöfarare.

Alla vikingasvärd av brännstål bär inskriptionen:

"+VLFBERH+T", vilket är märkligt eftersom bokstäverna består av latinska bokstäver, inte runskrift. Detta beror antagligen på att svärden tillverkades av kristna smeder, inte vikingar. Inget vet dock med säkerhet. Till dags dato har bara 171 av dessa svärd återfunnits.

Se den här spännande dokumentären om svärdet:

https://youtu.be/fTlmrAh1oHITaggar: datakuben

« Till bloggen

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.