Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

SvenErikSpelar

Registrerad: 17 sep 2015 13:19 Senaste besök: 4 jan 2016 14:54 Online: Nej

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

En titt i backspegeln - Quest for glory

SvenErikSpelar25 sep 2015 14:4328 visningarKommentera: 0 !

Som jag nog redan berättat så började min spelkarriär med konsolspel. Jag hade visserligen spelat lite spel till C64 och Machintosh plus men jag blev inte fast i spelandet förrän jag fick mitt första Nintendo. Efter många år av TV-spelande så skaffade familjen sin första PC och då började det så klart spelas dataspel. Ett av de första spelen som jag fastnade för var Quest for Glory och det var nog också ett av de första spelen jag klarade. Jag minns att det var förbannat svårt och några riktigt krångliga saker var bland annat när man skulle upp i något torn och prata med en magiker som ställde några frågor. Om jag inte minns helt fel så var en, eller några, av frågorna baserade på information som fanns på fodralet man köpt och hade man inte en originalkopia av spelet så kunde det med andra ord bli svårt att svara rätt om man inte hade fodralet nära till hands.

Det som var lite unikt i spelet var att man skrev allting man gjorde. Man styrde sin gubbe med piltangenterna men om man ville göra något i spelet så var man tvungen att skriva vad man skulle göra. Det tog väldigt lång tid att lista ut vad man skulle skriva i alla olika situationer. Som den mogna ungdom man också var så hände det både en och två gånger att man kom med diverse oanständiga förslag till karaktärerna man mötte i spelet. Tillverkarna hade också varit lite fyndiga och förutsett sådant och stundvis fick man lite fyndiga svar.

I vilket fall som helst. Ville man springa så skrev man run, ville man gå skrev man walk och ville man smyga fick man skriva sneak. Man hade också olika färdigheter som kunde förbättras under spelets gång. Strax utanför staden Spielberg som spelet börjar vid så fanns det ett hus med en gammal gumma i. Utanför huset fanns ett stort träd. Man kunde öva på att klättra genom att försöka klättra upp och ned i det trädet. Om man lyckades klättra upp kunde man också passa på att klättra ut på en gren och hämta en ring som en skata snott och lagt i sitt bo.

Det där med att kastas in i ett spel och inte ha en aning om vad man ska göra eller varför var stundvis frustrerande men också väldigt roligt. Gillar man gamla spel så är det här något man absolut bör ge sig på. Inget fusk dock! Som med alla andra spel så finns det massor med hjälp att hitta på internet. Det här är ett sådant spel som man inte bör ta hjälp i utan en stor del av nöjet är att man måste lista ut allting själv.

Var också noga med att spela originalversionen. Det har kommit en nyare version med finare grafik där man gör allting med musen istället för tangentbordet och det är inte alls samma sak. Dessutom så är det här med att skriva allting i spelet bra övning för att lära sig att skriva fort på tangentbord.

För den som redan klarat spelet och känner nostalgin stegra så har ni här ett speedrun att njuta av.

Quest for Glory speedrun

« Till bloggen

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.