Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Aaron Vesterberg Ringhög

Registrerad: 1 nov 2016 20:22 Senaste besök: I dag 10:10 Online: Nej

Skarpnäck AaronVesterbergR Aaron VR Sweden

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Varför Xbox och Playstation när PC..?

Aaron Vesterberg Ringhög 9 feb 2017 13:292134 visningarKommentera: 21 !

"PC Masterrace" heter det ju.

Jag har i nästan hela mitt liv aldrig riktigt förstått vad som driver det uttrycket framåt i de forum jag till och från håller till i. Dock har en hel del i mitt liv förändrats de senaste 24 timmarna. Låt mig förklara närmare.

Av den enkla anledningen att universums alla stjärnor och planeter stod i linje inledningsvis denna vecka, har jag ni kommit över ett monster till dator på ett sätt jag aldrig hade gissat och för ett pris som bara kan få mig att tro att jag måste ha gjort något gott för någon i ett tidigare liv. En sådan dator ni vet. "GTX 1080, i7 6700 4GHZ, 16GB RAM, 144MHz" och sån där annan "mumbo-jumbo" som jag bara hört nämnas i främmande forum tidigare.

En sån dator helt enkelt.

Och ja, jag är glad och har precis avslutat ett parti i The Division i full upplösning med högsta inställningarna påslagna samtidigt som jag får uppleva allt i drygt 100 bilder per sekund. Jag är tacksam och känner mig för för första gången på väldigt länge som jag gjorde när jag precis öppnat mitt första Lego-paket under julafton för en sisådär 25 år sedan. Men sen kom ångesten.

Jag började långsamt låta tanken på mina konsoler sjunka in likt en tegelsten som sjunker genom grumligt vatten. Från ingenstans började själva syftet med mina konsoler avta och vissna på ett sätt jag aldrig känt av förut. Det var då det hände.

Jag ringde min fästmö. [love]

Och du ska veta en sak om min fästmö. Hon är långt ifrån lika intresserad av spelmediet som jag är. Trots att båda våra barn fått upp intresse för det roliga med spelande tillsammans, saknar min fästmö nästan helt och hållet engagemang i mitt och barnens spelintresse. Nu skulle alltså hon vara den som kunde hjälpa mig med min ågren.

"Hej." sa jag. "Du fan, jag har en grej jag behöver ta med dig. En grej som jag vet att du inte riktigt kunde bry dig så mycket om, men ändå.."

"Ok..?" svarade hon.

"Jo, det är ju så här ..." och så berättade jag om mitt helt färska och tidigare totalt okända lyxproblem med slutklämmen: "... så jag vet ärligt talat inte varför jag ska ha kvar Xbox och Playstation -konsolerna nu när jag förmodligen kommer spela det mesta av min upplevelser på PC:n. Priserna är bättre, spelen ser bättre ut där och nu kan jag dessutom spela VR-upplevelser tack vare en kraftmaskin. När kommer jag någonsin mer spela på mina konsoler?"

Det var då det kom.

"Men ..." inledde hon. "Det är ju knappast så att du kan ta med dig datorn när du är ute och reser, eller hur?"

Såklart. Vad dum jag är. Mitt Playstation eller min Xbox One S har ju alltid följt med mig till hotellen när jag är ute och reser i jobb. Det är ju knappast som att jag kan ta med datorn fler gånger än denna. Den enda anledningen till varför jag sitter på ett hotellrum med en medtagen stationär dator är ju att jag köpte den på vägen hit. Men jag kommer ju självklart inte ta med den någon mer gång. Det kan jag lova.

"Fan vad bra hon är." tänkte jag för mig själv.

Och sen fortsatte hon!

"Sen är det ju knappast så att du kommer kunna sitta och spela med barnen eller vännerna framför din dator på samma sätt som ni gör när ni alla sitter i soffan framför tv:n, eller hur?"

"Wow!" tänkte jag. "Det stämmer ju faktiskt ..."

Ibland är det fantastiskt att ha någon med andra perspektiv än en själv, som dessutom känner en så bra som min andra hälft faktiskt gör. För även om jag kommer sitta här om ett halvår in med min nya best till maskin, kvarstår det faktum att jag åtminstone nu inte riktigt ännu känner att jag inte behöver mina kära konsoler kvar i mitt liv.

Men visst har jag bara doppat tårna hittills. Vi får vad som händer när jag verkligen börjar simma i dessa nya vatten.

Vem vet, kanske står jag där om ett halvår och för en gångs skull faktiskt förstår vad alla dessa människor menat med "PC Masterrace". Det är väl bara det att jag hoppas förbli ovetande.

Hur skulle du ha tänkt om du befann dig i liknande situation tror du..?

« Till bloggen

Kommentarer

Thomas_87 9 feb 2017q

Tycker att konsolerna har ett rätt bra egenvärde ändå. Dels för de exlusiva spelen (Okej ,de blir ju färre och färre) men kanske framför allt på just multiplayer-biten. Visst går det att koppla in fyra kontroller till en pc via en usb-hub och köra big picture mode men det är bra mycket lättare att dra igång konsolen.

Om min polare desustom har samma konsol räcker det ju med att jag tar med mig en kontroll och spelet, återigen skulle jag ju kunna ta med mig en pc-kontroll och sedan logga in på mitt steam-konto på hens dator och installerar det, men det är ju som sagt inte lika smidigt.

Aaron Vesterberg Ringhög10 feb 2017q

Thomas_87:

Om min polare desustom har samma konsol räcker det ju med att jag tar med mig en kontroll och spelet, återigen skulle jag ju kunna ta med mig en pc-kontroll och sedan logga in på mitt steam-konto på hens dator och installerar det, men det är ju som sagt inte lika smidigt.


Jag tänker mer och mer likadant - dvs på mina resor, eller kanske för en spelkväll hos en vän som inte har konsol, men typ projektor och större yta osv. PC är ju knappast portabelt på samma sätt.

Och återigen, det du är inne på lite med flerspelar-lägena. De är ju extremt lättillgängliga på konsol jämfört med PC.

Men att gå tillbaka till the Division på Xbox One efter en vecka på PC:n ... wow. Who would have guessed... :O

lonian18 feb 2017q

Jag kände likadant då jag just byggt färdigt min dator förra året och fick spela genom nya Doom. Jag kände att ps4an blev allt mer orörd. Spel jag samlat på hög ospelade. Det blir jobbigt. Men jag tog upp konsolspelandet allt mer när bf1 släpptes. Mina ps4 vänner finns inte på Skype och saknar lika grym dator. För mig så blir nog spelköp billigast på konsol ändå. Jag handlar oftast via tradera.
Och då jag spelat ut ett så läggs den på aktion. Onlinespel däremot, de köper jag ju dyrt. Sen är det kul att sitta framför en 4k tv en meter ifrån :) .
Bloodborne är fortfarande grymt bra.

Zamorano1624 feb 2017q

Jag är väldigt inne på en speldator men den måste vara liten, behändig, gå att byta grafikkort och se ut som ett tv-spel. Tips? :)

Aaron Vesterberg Ringhög24 feb 2017q

Zamorano16:

Jag är väldigt inne på en speldator men den måste vara liten, behändig, gå att byta grafikkort och se ut som ett tv-spel. Tips? :)


Kör på denna. Om in teden "ser ut som ett tv-spel", då vet jag inte vad som gör det ... ;)

https://youtu.be/JTtQvQR99q0

Zamorano1624 feb 2017q

A:

Verkar fantastisk. Men byte av delar då? ;)

Aaron Vesterberg Ringhög25 feb 2017q

Med den här lär du inte behöva byta delar på massor av år om jag ska får säga vad jag tror. Specsen är utomjordiska såklart, då den driver 3x 4K-upplösta skärmar i fullt flyt.

Zamorano1625 feb 2017q

Hehe. Den lär vara billig...:)

Aaron Vesterberg Ringhög25 feb 2017q

Zamorano16:

Hehe. Den lär vara billig.


Fanns inte ens ett pris. Razer gjorde två stycken för att visa vad som går att göra med dagens teknik.

(en blev dock stulen ...)

wousch25 feb 2017q

Aaron Vesterberg Ringhög:

Med den här lär du inte behöva byta delar på massor av år om jag ska får säga vad jag tror. Specsen är utomjordiska såklart, då den driver 3x 4K-upplösta skärmar i fullt flyt.


Den driver 3 stycken 4K skärmar med vad som är ett, eller max 2, GTX 1080p. Det är alltså 24 miljoner pixlar som ska renderas. Den kommer inte med den hårdvaran ha möjlighet att hänga med i 12K upplösning särskillt länge utan att behöva kompromissa på framerate eller bildkvalité.

Det med den lilla detaljen att det inte är en produkt som ens existerar, det är en konceptprodukt som Razer enligt tradition visar upp på CES men sedan aldrig direkt gör verklighet av. Och blir den verklig kommer den kosta multum i relation till sin prestanda.
Så, det blir ju svårt att köpa den då.

Zamorano16:

Jag är väldigt inne på en speldator men den måste vara liten, behändig, gå att byta grafikkort och se ut som ett tv-spel.


För i runda slängar 10k får du en fullt fungerande speldator som springer varv kring samtliga moderna konsoller och är perfekt för att spela i 1080p. Chassit är i ungefärlig storlek med en xbox one (lite mindre till och med tror jag) och den har utrymme för fullstora grafikkort (dock bör du välja blower-style på fläkten snarare än öppna fläktar till detta chassi när du byter, då luftvolymen inne i lådan är så liten att du annars riskerar att värma upp de andra komponenterna i maskinen).

Här är ett snabbt ihopslängt förslag, utan OS och med enbart SSD hårddiskt.

https://www.inet.se/kundvagn/bild/10219541/

Zamorano1625 feb 2017q

Wousch:

Grymt! Tack! Steamlink bäst för att köra på tvn?

(Nu kapade jag visst kommentarsfältet...?)

Aaron Vesterberg Ringhög26 feb 2017q

Zamorano16:

(Nu kapade jag visst kommentarsfältet...?)


Finns inget som "kapar" i dessa sammanhang. Keep em coming!

Zamorano1626 feb 2017q

A. Toppen!

Så: Är steam link smidigaste lösningen för spel på tv:n?

Zamorano1626 feb 2017q

:)

wousch26 feb 2017q

Zamorano16:

Så: Är steam link smidigaste lösningen för spel på tv:n?


Nej verkligen inte.
För steams inhouse streaming behöver du en speldator som du kör själva spelen på och en annan dator (eller steam link eller dylikt) som du har kopplad till TVn och som du streamar till. Det sägs funka ganska bra under förutsättning att du inte gör det via Wifi, men det finns ändå ett betydande input lag.

Vill du spela PC spel på TVn är det simplaste och smidigaste sättet att koppla in din PC till TVn.

Zamorano1626 feb 2017q

Wousch:

Problemet är att jag förmodligen inte får plats med ngn PC vid tv:n..

wousch28 feb 2017q

Zamorano16:

Problemet är att jag förmodligen inte får plats med ngn PC vid tv:n..


Ska du inte ha din PC vid TVn så rekomenderar jag att bygga den i en rymligare låda som du har någon annan stans, jag tolkade ditt "se ut som ett tv-spel" som att du vill ha en konsol liknande PC just för att ha vid TVn.

Lite större lådor är lättare att bygga i, har mer utrymme för expansion/uppgraderingar och har bättre lust och kylmöjligheter.

Ska de ändå stå i samma rum rekomenderar jag isåfall främst att du köper en längre HDMI sladd och bara kopplar in i TVn, har du ingen möjlighet till det kan Steam-link vara ett alternativ, men som sagt bara om både datorn och din steam link är kopplade till ditt nätverk med kabel, inte via Wifi.

Zamorano1628 feb 2017q

Wousch:

Tack för alla dina svar. Ska jag ha den vid tvn måste den se ut som ett tv-spel, det är korrekt. Jag var bara lite otydlig.. och då är det enklast att bara koppla via hdmi antar jag? Men tangentbord och sånt bök: hur löser man det?

Men om man har datorn i ett annat rum istället: vilken lösning är smartast då?

lonian28 feb 2017q

Zamorano16:

Men om man har datorn i ett annat rum istället: vilken lösning är smartast då?


Borra hål och kör in HDMI genom väggen. Kör trådlös mus och tangentbord. Borde väl funka med nån signalförstärkare.

wousch15 mar 2017q

Zamorano16:

Men tangentbord och sånt bök: hur löser man det?


Är den i samma rum, använd trådlöst.
Mottagaren till xbox handkontrollerna är riktigt bra, men kan använda DS4 med vanlig BT-dongel med.

Zamorano16:

Men om man har datorn i ett annat rum istället: vilken lösning är smartast då?


Då kan Steam link vara en god idé om du kan leva med input lag.

Zamorano1615 mar 2017q

Tack alla för råden!

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.