Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Aaron Vesterberg Ringhög

Registrerad: 1 nov 2016 20:22 Senaste besök: I dag 11:00 Online: Nej

Skarpnäck AaronVesterbergR Aaron VR Sweden

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Ramadan Mubarak kära vänner!

Aaron Vesterberg Ringhög27 maj 2017 13:592122 visningarKommentera: 3 !

Delar med mig av en fin beskrivning som en vän till en vän skrev på facebook, för att bättre än vad jag klarar, beskriva vad Ramadan är.

"VAD ÄR RAMADAN?

Att fasta under månaden Ramadan är en av Islams fem pelare (dvs en av Islams obligatoriska praktiker, de fyra övriga: trosbekännelsen, bönen, allmosan, vallfärden). Fastan innebär att vi inte äter eller dricker från soluppgång till solnedgång. Fastan är en del av Gudsdyrkan och syftet är att komma närmare Gud, att rena kroppen och fokusera på sin tro och andlighet. Ramadan utgör det islamiska årets nionde månad och då den islamiska kalendern följer månåret innebär det att Ramadan ”flyttar på sig” och alltid infaller tio dagar tidigare än föregående år (i gregorianska kalendern). Vi bryter fastan tillsammans med familj och vänner vid solnedgången, först äts dadlar sedan en stor måltid, iftar, som ofta pågår länge. Det sista målet vi äter innan fastan påbörjas igen innan soluppgången kallas suhoor.

Under Ramadan rekommenderas att fokusera på religiösa aktiviteter, att besöka moskén, göra mycket zikhr (upprepa Guds namn), duaa (bön), nattliga böner (taraweeh) och läsa Koran - många läser igenom hela Koran under Ramadan. Under de tio sista dagarna av Ramadan infaller Laylat ul-Qadr ”ödets natt”. Det var under denna natt som profeten Mohammed (frid vare med honom) fick sin första uppenbarelse. Under denna natt sägs att änglarna besöker jorden i stora skaror, alla som ber med hängivenhet får sina synder förlåtna och Gudsdyrkan som utförs under denna natt är lika mycket värd som dyrkan under 1000 månader. Vi vet inte exakt vilken av nätterna ödets natt infaller och därför rekommenderas att utöva mycket dyrkan under dessa tio dagar/nätter, helst i moskén. Många stannar i moskén hela tiden dessa tio dagar för att fullständigt fokusera på Gudsdyrkan (itikaf).

Ramadan avslutas med en av islams två högtider, Eid al Fitr. Innan Eid al Fitr ska man betala högtidens allmosa till fattiga, Zakat al Fitr, som utgörs av det ungefärliga priset för en måltid. På dagen för Eid al Fitr genomförs gemensam eid-bön utomhus eller i moskén (vid dåligt väder) och sedan bryter alla fastan tillsammans vid solnedgången. Iftar på eid-dagen är en stor festmåltid, presenter delas ut till barnen och firandet kan pågå i flera dagar. Vi önskar varandra Eid Mubarak (välsignad högtid).

Inför Ramadan kan vi säga Ramadan Mubarak (välsignad Ramadan) eller Ramadan Kareem (generös Ramadan) till varandra. Som svensk/icke muslim går det bra att säga glad Ramadan eller trevlig Ramadan, om det känns lättare. Men snälla, undvik alla negativa kommentarer! Ofta får vi höra saker som ”vad jobbigt för dig som måste fasta!”, ”jag skulle ALDRIG klara det, vilken plåga!” eller ”stackars dig!”.. Ramadan är en underbar, glädjefylld och fridfull (hög) tid – som varar en hel månad! En tid för gemenskap och samvaro (och makalöst goda måltider!.). Det är en tid att stärka sin tro och fokusera på sin andlighet, en tid att reflektera över skapelsen, sig själv, över tacksamheten för alla välsignelser, en tid för förlåtelse och eftertanke. En tid att vårda sin själ. <3

Ramadan 2017 infaller lördagen 27 maj och avslutas 25 juni med Eid al Fitr, inshaAllah."

(bilden har jag klippt in själv för att visa hur Iftar kan se ut)

Ha en härlig månad med de nära och kära alla muslimska medlemmar här på Loading![love]

« Till bloggen

Kommentarer

Anonym 5 jun 2017q

Fastan är inte bara religiös utan har ett antal positiva medicinska effekter också :) vore bra om det beteendet infördes i västvärlden också, men i lite mer nyanserad och individualiserad variation. Även inom islam har man olika bryttider, vissa äter inte innan kl 20 under Ramadan medan andra håller sig till kl 23.
Detta måste ju passa med det jobb man har, börjar man kl 07 på morgonen så får man t.ex ingen bra sömn om man monstrar i sig mat kl 23 och sedan ringer alarmet kl 05.

Men att man kan bli "hög" av hunger, har de flesta känt, efter den initiala blodsockerdippen (när kortisolet utsöndras som en stressreaktion och man blir lite arg) så går ju kroppen in i ett slags safe mode (energisparläge). Här tillåter man sig ofta reflektioner och typ meditativa beteenden/tankemönster som man kanske sällan gör i vanliga vardagsstressen.

Jag tror överlag att det är nyttigt att då och då bryta det vanliga såkallade svennelivsmönstret för att få lite dynamik på tillvaron, samt att man kan få lite distans och tid för reflektion, det som beskrivs som "tid för andlighet".
Under Ramadan kanske det även spontant uppstår fler samtal, möten i hemmet o. Dyl eftersom man kanske inte har energi att träna, hänga på krogen, springa på stan, jobba övertid m.m. Plus att man sparar in lite pengar.

Aaron Vesterberg Ringhög 5 jun 2017q

Spännande och lärorikt perspektiv!

j bane17 jun 2017q

Tycker mina grannar runtomkring kan sluta fira Ramadan så högljutt på nätterna så man inte kan sova.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.