Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Miranda

Registrerad: 15 jan 2017 13:49 Senaste besök: 5 maj 2017 21:44 Online: Ja

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Co-op-söndag: The Secret of Monkey Island

Miranda22 jan 2017 23:03741 visningarKommentera: 1 !

Det står en behaglig värme runt Monkey Island. En som får det att kännas som en kär gammal vän, om det så är första gången man spelar det. Att starta det är som att tända en brasa. Netflix och chill kan dra något gammalt över sig.

Vi spelar den omgjorda versionen från 2013 på konsol. Oskar hävdar bestämt att det inte går att spela peka-och-klicka-äventyr utan mus, men det stämmer inte. När man har lärt sig snabbvägarna till alla kommandon är det bara skönt att slippa ha alla nio alternativen synliga på skärmen hela tiden. Detsamma gäller för de saker som man samlar på sig under spelets gång. Och det brukar ju bli en del.

Det råder också delade meningar i soffan om huruvida vi ska spela med den upphottade grafiken eller inte. Hemdatornörden vill förstås gärna växla över till retrografiken så ofta som möjligt, men nu är det jag som håller i handkontrollen. Och jag tycker om den handmålade grafikstilen, röstskådespelet och hur de har omarbetat musiken för en orkester. Särskilt mycket gillar jag hur stort utrymme tvär(?)flöjten har fått i det första karttemat.

Den här versionen har också ett inbyggt ledtrådssystem, men det berättade jag ju inte för Oskar precis.

Humorn är precis så Lucasartsy som den var när det begav sig. Karaktärer som den samtidigt miss- och godtrogne butiksföreståndaren och den vilt gestikulerande, amerikanske båtförsäljaren. Den alltid lite misslyckade huvudpersonen Guybrush, som gör de andra karaktärerna deprimerade genom att påminna dem om deras problem. Dialogen som skrivs upp-och-ner när han har landat på huvudet. Och så förolämpningsduellerna, som lär en att svärdfäktning är lite som att älska (det handlar inte alltid om vad du gör, utan om vad du säger).

Alltför intim går det däremot inte att vara framför Monkey Island. Gilbert, Schafer och Grossman vet alltför ofta hur de ska bryta den fjärde väggen. Rätt vad det är tittar de fram och säger hej, om så genom självmedveten vitsighet eller genom att Guybrush tilltalar en personligen.

Vi klockar in på strax över tre timmar med den första (och bästa) delen innan avresan mot titelön.

Oskar har gjort en meme.

Taggar: Monkey Island

« Till bloggen

Kommentarer

Tobias Söderlund24 jan 2017q

Har oändligt svårt för den omgjorda grafiken i denna remaster, men i övrigt så är det ju ett och samma supercharmiga spel som tappar bort sig aningen för mycket framåt sista tredjedelen.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.