Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Miranda

Registrerad: 15 jan 2017 13:49 Senaste besök: 5 maj 2017 21:44 Online: Ja

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Co-op-söndag: Machinarium

Miranda12 feb 2017 22:56629 visningarKommentera: 2 !

Machinarium är det minst abstrakta av Amanita Designs spel, och det med flest traditionella peka-och-klicka-pussel. Därför, kanske lite motsägelsefullt, är det också det mest lättillgängliga av dem. Att saker och ting rör sig och låter när man interagerar med dem i Botanicula och Samorost hade säkert hjälpt till att bibehålla Oskars fokus, men vi hade troligen fått problem när vi hade förväntats lösa pussel på spelens ganska vaga grunder. Machinariums problemlösning är snarlik den i Monkey Island och The Journey Down, så vi kan nog sägas ha flytet uppe.

Machinarium är ungefär sex timmar långt, så vi har behövt ägna två söndagar åt att ta oss igenom det, trots att vi båda gångerna började spela redan under blå timmen.

Och det har faktiskt gått bäst hittills.

Det är visserligen svårt att gå fel med Machinarium. Det är minst lika fint som studions andra spel. Handritat (igen) och med en återhållen, dystopisk färgpalett. Robotarna som befolkar världen är uttrycksfulla nog för att lyckas berätta en historia om förtryck och diskriminering helt utan dialog. Allt som allt en sparsamhet som jag visste att mitt soffstöd skulle uppskatta.

Jag vill nämna musiken här också. Det är viktigt med musik, kanske något av det viktigaste. Tomáš Dvořák har, liksom i Samorost, träffat en nerv som gifter sig perfekt med det som utspelar sig på skärmen. Som en stackars dammig radio som försöker få in den rätta frekvensen. Och när den hittar fram: vacker, frasig electronica, som såna där frukostflingor som poppar i mjölken, som smygande hantverkare som bara kommer fram och jobbar om natten, hamrar och skruvar och skramlar och gnisslar, försiktigt så att ingen ska vakna. Den självklara musiken för ett robotiskt äventyr.

Jag vet att Oskar gillar den också, för jag har hört att han sitter och lyssnar på den när jag kommer in ibland. Han stänger däremot av igen i samma ögonblick. En av hans väldigt rara sidor. För stolt för att erkänna att han har haft fel. Men så hatar jag inte heller att tala om det för honom, om jag säger så.Taggar: Machinarium

« Till bloggen

Kommentarer

Axus12 feb 2017q

Machinarium ser så mysigt ut. :) Har haft det i backloggen väldigt länge, så får ta och ge mig på det snart.

Oregondanne13 feb 2017q

Fantastiskt spel.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.