Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

shedberg

Registrerad: 30 jun 2017 00:08 Senaste besök: 6 nov 2017 18:58 Online: Nej

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

om metal gear solid

shedberg 6 nov 2017 18:46253 visningarKommentera: 0 !

snake jagar en kärnvapenbestyckad jätterobot genom djungeln. han rider på en häst. ett berg uppenbarar sig, roboten börjar klättra uppför detsamma. bergväggen är lodrät och odiskutabelt omöjlig för en häst att bestiga. "hoppla!" säger snake. hästen tar några tappra steg innan den faller baklänges och blir liggande, orörlig. så följer ett luddigt sentimentalt moment där snake ser sin gamla mentor i hästen, varpå han avrättar den och raskt kånkar sig över berget för egen maskin.

i en annan scen har en kvinnlig karaktär tagit kontroll över en annan jätterobot. hon sitter i cockpit iklädd endast bh och trosor, vilket är lika orimligt sett ur ett neutralt perspektiv som det är rimligt ur ett metal gear solid-perspektiv. halvnaken ung kvinna går bärsärk i en mech, det blir inte mer hideo kojima än så.

peace walker bringar flera adderingar till min lista över minnesvärda ögonblick i metal gear solid. jag älskar den här serien men allt är trots och tack vare på samma gång. trots/tack vare pretentionerna, trots/tack vare ostigheten, trots/tack vare den stundtals bökiga mekaniken, trots/tack vare sexismen (som sämst: tryck R för closeup av evas urringning, som bäst: hitta meryl i fiendeuniform genom att inspektera soldaternas rumpor)

även när mgs inte funkar så funkar det ändå, för det verkar inom helt unika ramar där the good with the bad liksom utgör själva motivet.

och nu när kojima är borta så är man ju jävligt peppad på att se vad konami hittar på med metal gear survive AM I RIGHT!

om delta force 2-västen

shedberg 8 jul 2017 16:45747 visningarKommentera: 2 !

när jag var liten deltog jag i en tävling på någon av den tidens svenska spelsajter, kan ha varit gon.nu eller konsol.net, minns inte säkert. i potten låg ett ex av militärshootern delta force 2 samt diverse merch. jag fick nöja mig med andrapriset: en quiltad väst med spelets logga på bröstet.

"vad i hela friden är det här?" utbrast morsan när vinsten anlände med posten, för paketet var nedsudlat med massa underligt klotter. "vi älskar dig sebastian" stod det. "puss puss från johan och erik". jag fattade ingenting. mejlade spelsajten för att bringa klarhet, och fick svaret att "det är bara killarna i redaktionen som har skojat till det lite".

jävla idioter. jag var 11 år gammal.

västen var orange med bruna detaljer. jag använde den en gång. hela skolan skrattade åt mig.

om jet set radio

shedberg 30 jun 2017 13:07741 visningarKommentera: 2 !

jag spelar jet set radio på vitan och tänker på silent hill. hur konami såg capcom svepa golvet med resident evil och tyckte att det där kan väl vi också göra, varpå de gick igenom sina utvecklingsteam i jakt på misfitsen, mobboffren, de utstötta, de mörkaste själarna på företaget, som tillsammans fick utgöra en egen studio med uppdraget att skapa det vidrigaste jävla spelet nånsin. för de borde ju veta ett och annat om skräck, tänkte man. team silents egna demoner fick således löpa fritt i koden för silent hill men det där vet ni ju redan.

jag spelar jet set radio på vitan och tänker på silent hill för det är lätt att föreställa sig att sega gjorde nåt liknande där i slutet av 90-talet. med skillnaden att de handplockade de hippaste katterna, de med bäst koll, bäst smak, de som festade oftast och hårdast, de som anlände stilfullt bakfulla till kontoret varje måndagmorgon, varenda allan ballan i varje team, och så sa de åt dem att göra det coolaste jävla spelet nånsin. och katterna himlade med ögonen bakom solbrillorna och så gjorde de jet set radio.

jag beundrade sega på avstånd under dreamcast-eran. läste i super play om crazy taxi, space channel 5, samba de amigo, rez, alla de där spelen verkade helt bananas, så knäppa men samtidigt så attitydstinna, så väsenskilda från utbudet till mitt eget nintendo 64. inför såväl julen 1999 som den efterföljande låg dreamcast högst upp på önskelistan men jag fick aldrig någon, och när jag och brorsan ett par år senare lyckades skrapa ihop pengar till en ny konsol så hade sega redan kastat in handduken. vi fortsatte därför på det inslagna nintendospåret och skaffade en gamecube. med super monkey ball, som en halvhjärtad ursäkt till sega för att vi svek dem när de behövde oss som mest.

såhär i efterhand har jag lirat flera av spelen jag suktade efter där kring millennieskiftet, och well de hade ju sannerligen inte mått dåligt av några stadiga skopor nintendopolish, det vet ni ju redan. men sega var coolast. det är svindlande att föreställa sig hur spelbranschen hade sett ut om deras galna satsningar hade burit frukt, om dreamcast fått leva vidare. sega tappade sin själ i samma stund som de gick mjukvara – tänk om de istället fått förädla sin nisch, tänk fler (och bättre) spel i stil med seaman, typing of the dead, segagaga, tänk allt otänkbart fantastiskt som hade uppstått om inte den hejdlösa kreativitet som sega uppvisade under de där åren fått ett så abrupt slut.

jag spelar jet set radio på vitan och jag tänker att det är underligt att jag älskar det så mycket för det är ta mig fan knappt spelbart. kontrollen är helt uppåt väggarna, man sprayar grafitti och centrerar kameran med samma knapp trots att de lätt hade kunnat separeras till varsin, tutorialen i början är en katastrof, time limits och annat trams gör hela upplevelsen till satans studie i frustration, men herregud vad snyggt det är. fortfarande. herregud vilket soundtrack. som samplingspop betraktat ligger de bästa spåren jämsides med genrens magnum opus: the avalanches debutplatta "since i left you" (som för övrigt släpptes strax efter jet set radio, i november 2000)

och herregud vad coolt det är.

det är som att jet set radio sätter sig på tvären för jag är inte cool nog för att spela det.

inte cool nog nu, inte cool nog för 17 år sen, när jag istället för en dreamcast fick donkey kong 64 i julklapp.

"töntar får vad töntar förtjänar" sa morsan.