Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

shedberg

Registrerad: 30 jun 2017 00:08 Senaste besök: 6 nov 2017 18:58 Online: Nej

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

om jet set radio

shedberg30 jun 2017 13:07739 visningarKommentera: 2 !

jag spelar jet set radio på vitan och tänker på silent hill. hur konami såg capcom svepa golvet med resident evil och tyckte att det där kan väl vi också göra, varpå de gick igenom sina utvecklingsteam i jakt på misfitsen, mobboffren, de utstötta, de mörkaste själarna på företaget, som tillsammans fick utgöra en egen studio med uppdraget att skapa det vidrigaste jävla spelet nånsin. för de borde ju veta ett och annat om skräck, tänkte man. team silents egna demoner fick således löpa fritt i koden för silent hill men det där vet ni ju redan.

jag spelar jet set radio på vitan och tänker på silent hill för det är lätt att föreställa sig att sega gjorde nåt liknande där i slutet av 90-talet. med skillnaden att de handplockade de hippaste katterna, de med bäst koll, bäst smak, de som festade oftast och hårdast, de som anlände stilfullt bakfulla till kontoret varje måndagmorgon, varenda allan ballan i varje team, och så sa de åt dem att göra det coolaste jävla spelet nånsin. och katterna himlade med ögonen bakom solbrillorna och så gjorde de jet set radio.

jag beundrade sega på avstånd under dreamcast-eran. läste i super play om crazy taxi, space channel 5, samba de amigo, rez, alla de där spelen verkade helt bananas, så knäppa men samtidigt så attitydstinna, så väsenskilda från utbudet till mitt eget nintendo 64. inför såväl julen 1999 som den efterföljande låg dreamcast högst upp på önskelistan men jag fick aldrig någon, och när jag och brorsan ett par år senare lyckades skrapa ihop pengar till en ny konsol så hade sega redan kastat in handduken. vi fortsatte därför på det inslagna nintendospåret och skaffade en gamecube. med super monkey ball, som en halvhjärtad ursäkt till sega för att vi svek dem när de behövde oss som mest.

såhär i efterhand har jag lirat flera av spelen jag suktade efter där kring millennieskiftet, och well de hade ju sannerligen inte mått dåligt av några stadiga skopor nintendopolish, det vet ni ju redan. men sega var coolast. det är svindlande att föreställa sig hur spelbranschen hade sett ut om deras galna satsningar hade burit frukt, om dreamcast fått leva vidare. sega tappade sin själ i samma stund som de gick mjukvara – tänk om de istället fått förädla sin nisch, tänk fler (och bättre) spel i stil med seaman, typing of the dead, segagaga, tänk allt otänkbart fantastiskt som hade uppstått om inte den hejdlösa kreativitet som sega uppvisade under de där åren fått ett så abrupt slut.

jag spelar jet set radio på vitan och jag tänker att det är underligt att jag älskar det så mycket för det är ta mig fan knappt spelbart. kontrollen är helt uppåt väggarna, man sprayar grafitti och centrerar kameran med samma knapp trots att de lätt hade kunnat separeras till varsin, tutorialen i början är en katastrof, time limits och annat trams gör hela upplevelsen till satans studie i frustration, men herregud vad snyggt det är. fortfarande. herregud vilket soundtrack. som samplingspop betraktat ligger de bästa spåren jämsides med genrens magnum opus: the avalanches debutplatta "since i left you" (som för övrigt släpptes strax efter jet set radio, i november 2000)

och herregud vad coolt det är.

det är som att jet set radio sätter sig på tvären för jag är inte cool nog för att spela det.

inte cool nog nu, inte cool nog för 17 år sen, när jag istället för en dreamcast fick donkey kong 64 i julklapp.

"töntar får vad töntar förtjänar" sa morsan.

« Till bloggen

Kommentarer

Lat_Spenat30 jun 2017q

Bra blogg, men du måste lära dig använda versaler!

Tobias Söderlund 5 jul 2017q

Man hade väl kunnat hoppas att detta med att centrera kameran och spraya på en och samma knapp skulle vara något som var Dreamcast-exklusivt.

Trist är det, eftersom det bokstavligt talat trasar sönder bossfighter och gör spelet, i just dessa stunder, i princip ospelbart.

Bortser man från den makabra missen är det dock inte nämnvärt mycket jag har att klaga på.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.