Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Schultz

Registrerad: 22 nov 2003 23:42 Senaste besök: I går 17:30 Online: Nej

Stockholm Aven85

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Om att hoppa i två dimensioner #2: Henry Hatsworth

Schultz23 feb 2015 19:36799 visningarKommentera: 0 !

Den perfekta genren enligt mig är tvådimensionella plattformsspel.

Första gången jag spelade Super Mario Bros förstod jag att det var här grunden till de bästa spelen fanns. Än idag känner jag att jag hade rätt. Det har liksom aldrig tagit slut med nya saker som man kan lägga till så att det där hoppandet och stompandet blir ännu roligare.

I Super Mario World fick jag utforska världar. I Sonic the Hedgehog 2 fick jag springa snabbare än vinden. I Super Meat Boy blev jag ett med kontrollen och spottade döden i ansiktet. I Rayman Origins sjönk jag ner i det absurda och kom ut med ett leende på läpparna som aldrig ville ge sig.

Tvådimensionella plattformsspel har aldrig slutat vara bra. När tre dimensioner blev populärt sjönk såklart bidragen till genren, men det där har ändrats igen med indiespelens intåg. Än idag släpps nya, bra tvådimensionella plattformsspel. Det finns en stor skattkista att utforska, av gammalt och nytt.

Jag tänkte börja en liten serie där jag listar bra - ibland jätttebra, ibland fantastiska och ibland bara bra - plattformsspel som aldrig riktigt har stått i rampljuset. Inga Mario eller Donkey Kongs blir det här. Kanske bortglömda pärlor. Hidden gems. Sånt flera av er nog känner till men liksom glömt bort.

Let's go!


#2: Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure
Vilken fantastisk konsol Nintendo DS är. Jag kan inte nog understryka det.

När DS var som bäst, när det släpptes tio intressanta spel i månaden och allt var ganska billigt, det var enkelt att importera och flödet av nya roliga titlar till konsolen aldrig verkade ta slut - det är kanske den bästa tiden av TV-spelande jag har upplevt. Jag slår till med att det här var ungefär 2007-2010.

Tyvärr valde Nintendo en annan väg med 3DS. PS Vitan, som enligt mig hade potentialen att bli lite samma sak som DS, föll tyvärr på en mängd dåliga beslut från Sony.

Nu struntar vi i det. Låt oss istället blicka tillbaka på en av alla fantastiska titlar som släpptes till DS. En riktig sann liten pärla. Ett spel som är definitionen av ett Hidden Gem. Jag gissar att du inte har spelat det.

Att kalla Henry Hatsworth för ett spel "om att hoppa i två dimensioner" är att göra det ganska enkelt för sig. Nog för att detta är ett plattformsspel i två dimensioner, med massvis med hoppande och bandesign som påminner om Super Mario Bros och andra klassiker. Henry Hatsworth är dock ganka mycket mer än så.

Gentlemannen Henry ger sig ut i vida världen för att samla på sig en legendarisk gyllene dress som sägs göra den som bär den till härskaren över hela världen. När Henry hittar första delen av denna utklädnad så händer dock något märkligt och Pusselvärlden blandas ihop med vår egna värld.

På den översta skärmen hoppar Henry runt, slår på fiender med sin batong och skjuter med sitt gevär. Den nedre skärmen fylls gradvis av pusselbitar och alla fiender som Henry besegrar faller ner hit och blir en pusselbit. För att fienderna inte ska invardera den övre skärmen igen måste man byta till den nedre skärmen, kombinera 3 block av samma färg med varandra och helt enkelt tömma skärmen på pusselbitar.

Det här är en enormt knäpp idé som faktiskt fungerar. Visst bryts det underbara plattformshoppandet av ibland av påtvingat pusslande, men skärmarna existerar verkligen i perfekt symbios med varandra. Saker man gör på vardera skärm påverkar den andra och spelet är både ett kul plattformsspel och ett kul pusselspel.

Den tredje (Warning: Incoming pun!) pusselbiten i spelmekaniken är ett väldigt beroendeframkallande combosystem där Henry kan jonglera med fienderna genom att slå på dem. Ju längre man lyckas hålla dem i luften desto mer cash tappar dem. Ja se på fan, Henry Hatsworh är ett bra actionspel också.

Sen har vi det här med designen. Jag minns inte senast jag spelade som en fisförnäm gentleman i ett märkligt land som hämtar inspiration från gamla äventyrsfilmer såsom Indiana Jones. Varje värld känns inspirerad och bjuder på mycket variation i sig. Bossarna är obeskrivligt fantastiska och besitter en karaktär och lekfullhet som få andra spel kommer i närheten. Jag säger inte mer än så. Jag vill inte spoila en endaste bossfight.

Henry Hatsworth är dessutom smockat med hemligheter och gömda banor som endast hittas om man utforskar noggrant. Sluttexterna är långt ifrån det sista man behöver se av Henry med vänner.

Det finns tveklöst flera hundra bra spel till Nintendo DS. På min topp 5 skulle jag utan att blinka ändå placera Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure. Ett otroligt roligt plattformsspel som inte liknar något annat.« Till bloggen

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.