Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Schultz

Registrerad: 22 nov 2003 23:42 Senaste besök: 19 apr 2018 16:36 Online: Nej

Stockholm Aven85

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Om att hoppa i två dimensioner #11: Tombi!

Schultz19 mar 2015 12:01520 visningarKommentera: 9 !

Den perfekta genren enligt mig är tvådimensionella plattformsspel.

Jag har startat en liten serie där jag listar bra - ibland jätttebra, ibland fantastiska och ibland bara bra - tvådimensionella plattformsspel som aldrig riktigt har stått i rampljuset. Inga Mario eller Donkey Kongs blir det här. Kanske bortglömda pärlor. Hidden gems. Sånt flera av er nog känner till men liksom glömt bort.

Let's go!


#11: Tombi!
Tombi! (Tomba! i USA och Japan) tillhör den mer äventyrsinriktade typen av plattformsspel såsom några av de senare Wonderboy-spelen. Utöver att hoppa mellan plattformar behöver Tombi, spelets rosahåriga huvudperson, klara av en massa små uppdrag genom att hitta prylar och lösa pussel.

Redan från start är Tombi! en inbjudande värld med en stor mängd saker att se och göra. Vi vet att det finns ett gäng onda grisar som väntar på att besegras men utöver det kan Tombi vandra runt ganska fritt. Spelet påminner till viss del om gamla peka & klicka-äventyr på så sätt att Tombi använder föremål vid olika platser, och hos olika karaktärer, för att få till en effekt.

Men även plattformandet får mycket utrymme. Tombi springer snabbt, hoppar långt och nästan svävande. Han kan också fästa sig vid saker och fiender för att hoppa upp och kasta iväg dem. Detta ger Tombi! en egen stil, långt från Super Mario.

Tvådimensionella plattformspel från den här tiden brukade ofta leka lite med dimensionerna. Utöver i ett antal städer springer Tombi i två dimensioner, men kan ibland hoppa utåt och inåt i omgivningarna. Världarna består ofta av flera plan och det är bara genom att utforska förgrunden och bakgrunden som man hittar alla saker som behövs för att klara uppdrag.

En sista viktig pusselbit är förstås grafiken och musiken. Tombi! är ett närmast överdrivet färgglatt och spralligt spel. Designen har ibland en plastig känsla, på ett stilrent sätt. Jag gillar framförallt dvärgarnas by som ligger i en brun och trist skog, som dock är fylld av färgglada ballonger i stark kontrast. Det finns också en dal med skrattande och gråtande blommor som får Tombi att känna på samma sätt. Det finns liksom en lite galen stämning över Tombi! där känslan av att ”allt kan hända” och ”allt är tillåtet” ständigt är närvarande.

Jag är lycklig nog att äga Tombi! i original till Playstation. Det har blivit ett ganska dyrt spel idag. Som tur är finns det tillgängligt för en billigare slant till PSN, väl värt att skaffa om man vill uppleva ett annorlunda plattformsäventyr.

Några år efter originalet släpptes även en uppföljare till Tombi!. Den snackar vi om någon annan gång.

Tidigare delar:
#1: Ripple Dot Zero
#2: Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure
#3: James Pond 3: Operation Starfish
#4: Klonoa: Door to Phantomile
#5: Electronic Super Joy
#6: Quackshot: Starring Donald Duck
#7: Sound Shapes
#8: DoReMi Fantasy: Milon no DokiDoki Daibouken
#9: Rolo to the Rescue
#10: Trip World

« Till bloggen

Kommentarer

Redfoxe19 mar 2015q

Äger också Tombi i orginal :D
Och tvåan

Gött mos!
Så kul att dom översatte första på Svenska :D

Endymion19 mar 2015q

Har också bägge original. Min fru ÄLSKAR dom och har spelat dom hur många gånger som helst. Jag får alltid hjälpa henne med att åka grisbil i ettan och trolley i tvåan :p

Har det tyvärr inte i svensk version. Importerade mitt från Tysklands motsvarighet till tradera för en herrans massa år sedan då det var omöjligt att få tag på här.

Luxemburgz19 mar 2015q

Själv köpte jag mitt exemplar på ONOFF när PS1 fortfarande var aktuell. Det var ett av mina absoluta favoritspel och jag skrev till och med en recension i klasstidningen :D Dock var jag dum nog att låna ut det till en granne som lämnade tillbaka det med sprucket fodral och repig skiva! Det går inte att spela längre, det bara hänger sig titt som tätt :( Jag har försökt med jämna mellanrum men nu är det trots allt runt 16 år sedan jag såg något annat än första halvtimmen.

World's worst neighbor köpte tvåan senare som jag testade lite snabbt men jag var som 11-12-åring inte imponerad. Jag har köpt det sen dess men inte hunnit spela än.

Jag har funderat ett bra tag på om jag ska skickuppgradera mitt Tombi, men då skulle det ju inte vara samma exemplar jag köpte för mina egna veckopengar som grabb...

Schultz19 mar 2015q

Kul att vi är några som gillar det här spelet! Tvåan är också bra, för er som inte har spelat det än. Lite mer linjärt, lite mindre charmig grafik men ett bra spel det med. Lär ju dyk upp i denna lista någon gång i framtiden. =D

littlejay20 mar 2015q

Tombi är ett spel som jag skulle kunnat anse vara världens bästa spel om jag upplevt det under rätt förhållanden i rätt ålder. Körde dock bara demon när det begav sig, men den var helt fantastisk. Köpte både ettan och tvåan på PSN när de kom ut, men jag blir tyvärr inte lika trollbunden av spel längre.

Schultz20 mar 2015q

littlejay:

Tombi är ett spel som jag skulle kunnat anse vara världens bästa spel om jag upplevt det under rätt förhållanden i rätt ålder.


Jag hade nog det faktiskt på min topp 10 där någon gång, back in the days. Men precis som du säger blir jag inte lika fångad av det idag.

Fast det är fortfarande ett extremt bra spel. Speciellt på nåt sätt. Men inte "bästa spelet någonsin".

Magnus Virdeborn27 mar 2015q

Tvåan är bättre rent spelmässigt, även om ettan har åldrats bättre rent visuellt.

Schultz27 mar 2015q

Virde:

Tvåan är bättre rent spelmässigt, även om ettan har åldrats bättre rent visuellt.


Jag gillar dem på olika sätt, tror jag. Många tycker ju att ettan är överlägsen. Jag tycker nog att de är nästan lika bra. Tvåan är lite mer linjär. Det kanske är det tråkigaste. Samt att grafiken har åldrats lite sämre...

Magnus Virdeborn27 mar 2015q

Tvåan har lite bättre atmosfär tycker jag. :)

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.