Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Schultz

Registrerad: 22 nov 2003 23:42 Senaste besök: I går 17:30 Online: Nej

Stockholm Aven85

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Om att hoppa i två dimensioner #20: Marko's Magic Football

Schultz 5 apr 2015 21:44484 visningarKommentera: 0 !

I den här bloggserien går jag igenom alla möjliga tvådimensionella plattformsspel. Högt som lågt. Mästerverk som smörja. Och allt där emellan.

Häng med!


#20: Marko’s Magic Football
Jag vet inte om det är tillräckligt för att kallas för en subgenre men det har gjorts ett par plattformsspel där huvudpersonen har en fotboll till sitt förfogande. En fotboll som kan sparkas på saker och har en relativt central roll för spelets grundläggande mekanik. Jag tänker på spel såsom Soccer Kid, Go! Go! Beckham! Adventure on Soccer Island och förstås Marko’s Magic Football (som heter bara Marko i USA).

I Marko’s Magic Football har den elaka cirkusdirektören teamat upp med den galne vetenskapsmannen och utfört hemska experiment på djur. Detta har resulterat i ett gäng äckliga slajmmonster som är ute efter att förstöra livet för allt vanligt hederligt folk i staden North Sterlington. Vilken tur då att pojken Marko - av helt oförklarliga skäl - har listat ut deras onda planer, lyckats doppa sin boll i det där slajmet och förvandlat det till en magisk fotboll. Allt berättas i ett ovanligt vackert och fint animerat intro (för att vara ett spel till Mega Drive och SNES).

Marko’s Magic Football är framförallt ett för sin tid riktigt visuellt tilltalande plattformsspel. Jag minns hur jag som liten grabb tyckte att det här såg ut som en spelbar animerad film. Kanske en smula överdrivet när jag tittar på det idag, men utvecklarna har verkligen ansträngt sig för att skapa en värld som sprudlar av färg och liv. Allt som befolkar den rör sig snyggt och ser härligt ut. Det är tur eftersom Marko’s Magic Football som spel betraktat lämnar en del övrigt att önska.

Fotbollen står i fokus och det är med den som Marko kan attackera fiender. Det gör han genom att sparka på den så att den studsar framåt. Efter ett tag kommer fotbollen tillbaka. Den är som sagt magisk. Marko kan också utföra en läcker bicycletas för att sparka bollen bakåt. Vill Marko nå nya höjder kan han hoppa på sin fotboll och studsa sig högre upp. Fotbollen är en kul twist - även om det förstås gjorts både förr och senare i andra spel.

1994 var året då Marko’s Magic Football släpptes (även året då det hölls ett VM i fotboll, som ni kanske vet) och under den tiden rådde det förstås kraftig inflation på färgglada plattformsspel till Mega Drive och SNES. Marko’s Magic Football lyckas, trots fotbollen, inte stå ut alltför mycket från mängden. Bandesignen är av den vanliga sorten med nivåer som ser ungefär likadana ut och onödiga samlarelement inslängda för att förlänga speltiden helt i onödan. På nivåerna där Marko måste utforska varje hörn och kant för att förstöra tunnor med slajm gäspar jag högljutt.

Svårighetsgraden skjuter också i höjden ett par banor in och det blir inte bättre av tveksam kollisionshantering. Marko nuddar saker men vill liksom inte fastna vid dem. Det här gör plattformar svåra att hoppa mellan, fiender svåra att träffa med bollen. Jag upplevde detta med plattformsspel hela tiden under denna era men det ursäktar knappast Marko’s Magic Football.

Med sin snygga grafik och sin fotbollstwist når Marko’s Magic Football snäppet högre än dussinplattformarna på Mega Drive och SNES. Det är lite charmigt, lite mysigt att pilla med en timme eller två. Du ska inte släppa allt du håller i och springa ut och leta efter det på en gång men är du lika galen i tvådimensionella plattformare som jag är kan det ändå vara kul att lägga till sin samling. Det kostar säkerligen bara snäppet mer än en stor stark och garanterat mindre än en biobiljett.

Tidigare delar:
#1: Ripple Dot Zero
#2: Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure
#3: James Pond 3: Operation Starfish
#4: Klonoa: Door to Phantomile
#5: Electronic Super Joy
#6: Quackshot: Starring Donald Duck
#7: Sound Shapes
#8: DoReMi Fantasy: Milon no DokiDoki Daibouken
#9: Rolo to the Rescue
#10: Trip World
#11: Tombi!
#12: Greendog
#13: Crash Bandicoot XS
#14: Super Mario Bros.
#15: Tales from Space: Mutant Blobs Attack
#16: Super Mario Land 3: Wario Land
#17: Pinobee: Wings of Adventure
#18: Wario Land 2
#19: VVVVVV

« Till bloggen

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.