Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Schultz

Registrerad: 22 nov 2003 23:42 Senaste besök: I går 17:30 Online: Nej

Stockholm Aven85

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Om att hoppa i två dimensioner #24: Boogerman

Schultz 9 apr 2015 18:38785 visningarKommentera: 2 !

I den här bloggserien går jag igenom alla möjliga tvådimensionella plattformsspel. Högt som lågt. Mästerverk som smörja. Och allt där emellan.

Häng med!


#24: Boogerman: A Pick and Flick Adventure
Spel som anspelar starkt på humor har vi utsatts för sedan mediet var ungt. Med 16-bitarsgrafiken tog spelens visuella framtoning ett steg närmre tecknad film och det var enkelt att skapa snygga(re) animationer. Exempelvis av folk som petar sig i näsan och kastar snor omkring sig.

Boogerman är en i raden av måttligt inspirerade, fåniga plattformshjältar som liksom inte gick att undgå om man ägde en Mega Drive eller SNES back in the days. I hyllan på valfri spelbutik stod de där. Earthworm Jim, Zero the Kamikaze Squirrel och alla andra dumma wannabe-maskotar för diverse konsoler och företag. Frågan är om Boogerman inte tar priset som dummast av dem alla.

Miljonären Snotty Ragsdale sugs av misstag in i en portal som leder till snuskdimensionen X-Crement där den onde Boogermeister härskar. Tur då att Snotty har ett superhjälte-alterego i form av Boogerman - en pruttandes, snorkastandes tjockis i mantel. Så börjar ännu ett tvådimensionellt plattformsspel.

Boogerman är ett spel som vältrar sig i kiss- och bajs-humor. Vår huvudperson kan pilla sig i näsan och kasta snorprojektiler på sina fiender. Han kan också ladda upp en sjuhelsikes rap - som det blir ännu mer krut i om man käkar lite powerups som ligger utspridda på banorna. Miljöerna består av olika sorters snorträsk, kloaker och andra hemvister till världens äckligaste varelser såsom enorma råttor och vidriga sniglar. De ger ifrån sig ett pruttljud när man hoppar på dem.

Det är förstås meningen att Boogerman ska vara roligt. Jag tror att man behöver transportera sig tillbaks till 1994 för att förstå hur utvecklarna, Interplay, tänkte. På dåtidens konsoler fanns inte möjligheten till FMV-cutscenes eller timmar och åter timmar av ljudspår. Det Interplay hade att jobba med här var alltså slapstick och enkla, pubertala skämt i form av snor och pruttljud.

Och en huvudperson som vrålar "RAD!" eller "COOL!" varje gång han plockar upp något.

Idag är förstås inte Boogerman ett dugg rolig. Jag kan tänka mig att han 1994 åtminstone var lite annorlunda. Lite fräck. En äckelgubbe som fjärtade sina fiender i ansiktet istället för att kasta eldbollar på dem.

Som plattformsspel är Boogerman högst traditionellt. Vår superhjälte hoppar sig framåt på ett gäng banor, samlar på lite saker och spöar några bossar. För att vara ett plattformsspel från denna tid är det dock inte katastrofalt uselt. Jag kan på rak arm komma på flera liknande spel som har sämre nivådesign än Boogerman. Det säger kanske inte särskilt mycket. Att kalla Boogerman för ett kvalitativt plattformsspel vore verkligen att ta i.

Utvecklarna bakom Boogerman försökte för något år sedan kickstarta igång en nyutgåva. De fick bara in en tiondel av pengarna de frågade efter varpå projektet lades ner. Jag förstår varför. Ni förstår varför.

Vem bryr sig om Boogerman idag? Jag vet att det var ett spel det tisslades och tassades om på sin tid. Det var spelet som de som läste serietidningen Pyton alltid hade drömt om. Det kändes lite vuxnare än Super Mario - även om vi nog idag kan konstatera att så egentligen verkligen inte var fallet. Oavsett vad Boogerman var 1994 så är det inte det idag. Idag är det ungefär ingenting annat än en viktig påminnelse om att…

…nej, det var inte alltid bättre förr.

Vi vill inte ha Boogerman idag. Stanna i 1994*.

*1995 om du spelade på SNES istället för Mega Drive.

Tidigare delar:
#1: Ripple Dot Zero
#2: Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure
#3: James Pond 3: Operation Starfish
#4: Klonoa: Door to Phantomile
#5: Electronic Super Joy
#6: Quackshot: Starring Donald Duck
#7: Sound Shapes
#8: DoReMi Fantasy: Milon no DokiDoki Daibouken
#9: Rolo to the Rescue
#10: Trip World
#11: Tombi!
#12: Greendog
#13: Crash Bandicoot XS
#14: Super Mario Bros.
#15: Tales from Space: Mutant Blobs Attack
#16: Super Mario Land 3: Wario Land
#17: Pinobee: Wings of Adventure
#18: Wario Land 2
#19: VVVVVV
#20: Marko's Magic Football
#21: Aladdin (Mega Drive)
#22: Aladdin (SNES)
#23: Wario Land 3

« Till bloggen

Kommentarer

J-stile 9 apr 2015q

Min bonusdotter på snart fem diggar det dock skarpt när vi kör på min Retron! Och det är väl kanske där humorn går hem :p

Schultz10 apr 2015q

J-stile:

Min bonusdotter på snart fem diggar det dock skarpt när vi kör på min Retron! Och det är väl kanske där humorn går hem :p


Kanske är det så! Plattformandet är ju som sagt "helt okej". Kan tänka mig att småbarn dras in av den kiss- och bajsiga inramningen ;)

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.