Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Schultz

Registrerad: 22 nov 2003 23:42 Senaste besök: 19 apr 2018 16:36 Online: Nej

Stockholm Aven85

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Om att hoppa i två dimensioner #29: Bubsy

Schultz28 apr 2015 08:09682 visningarKommentera: 4 !

I den här bloggserien går jag igenom alla möjliga tvådimensionella plattformsspel. Högt som lågt. Mästerverk som smörja. Och allt där emellan.

Häng med!


#29: Bubsy in Claws Encounters of the Furred Kind
När jag svamlade om Sonic the Hedgehog nämnde jag att det var ett stilbildande plattformsspel som skapade ringar på vattnet. Plötsligt ville utvecklare skapa spel som SEGA. De ville göra spel med häftiga djur i huvudrollen och de ville att de skulle springa snabbt.

Bubsy är ett exempel på detta. Det är ett spel som är väldigt uppenbart inspirerat av Sonic. Och det är ett spel som inte lyckas med någonting överhuvudtaget.

Designen på Bubsy är det första vi möter. Han är en katt. Inte en gullig katt utan nån stor och hemsk sak som av det vidriga leendet att döma ser ut att ha tagit mycket tunga droger. Han har på sig en tröja och han kan av någon anledning sväva i luften. Bubsy gillar också att dra skämt, även om det kan vara svårt att höra vad han säger tack vare den bristfälliga ljudkvalitéen i Mega Drive eller Snes (eller vilket format man nu väljer).

En okarismatisk huvudkaraktär är inte allt i världen om spelet i sig nu är roligt. Men nej, att kontrollera Bubsy är lite som att kontrollera en ångvält. När han väl får upp farten dundrar han på, hans hopp tar honom enormt långt men att få honom att landa eller stanna på kommando är verkligen ingen lätt sak. Han är tung, styltig och långt ifrån smidig. Att pricka plattformar, stompa på fiender och undvika fällor är ett rent helvete.

Där Sonics bandesign var skräddarsydd efter hans snabba rörelser verkar Bubsy totalt ogenomtänkt i jämförelse. Ingenting i designen stödjer hans extrema hastighet, hans ångvältsbeteende. Det går förstås att försöka spela Bubsy som Mario, att smyga sig fram och försöka ta plattformshoppen graciöst. Good luck, mein damen und herren.

Bubsy är dessutom riktigt oförlåtande. I början av spelet får man nio liv, vilket jag antar är något slags skämt om att Bubsy är en katt. De ovanligt många liven är såklart menade att ta slut ganska så snabbt. Därför dör Bubsy av ungefär allt. Glöm det där med flera träffar - nuddar Bubsy något farligt dör han direkt. Hoppar han högt och ramlar för långt så dör han av fallet. Bubsy dör helt enkelt av lite vad som helst och ibland är det nästan omöjligt att förstå vad som är farligt och vad som inte är det.

En söt liten bil åker framåt längs banan och det ser ut som om att man kan hoppa in i den. Kanske får man köra runt med den? Nej, när Bubsy hoppar in i bilen så stängs en lucka och bilen kör iväg med Bubsy. Som dör uppenbarligen. Inte ett dugg logiskt men det är lite så Bubsy fungerar. Saker händer och det är kanske menat att det ska vara charmigt eller fräckt. Tyvärr fungerar det inte alls.

Faktum är att jag har rätt okej barndomsminnen från Bubsy. När jag googlar runt ser jag också att spelet fick hyfsade betyg när det släpptes. En del publikationer var till och med lyriska. Idag är det dock ingen som gillar Bubsy. När jag på nytt utvärderar mina barndomsminnen och återbesöker Bubsy så dröjer det inte länge förrän jag fylls med ångest. Det här må vara ett ganska glatt, spralligt och till ytan charmigt plattformsspel. Men att spela Bubsy är ungefär lika kul som att upprepade gånger smiska sig själv med en väldigt stor och illaluktande fisk.

Jag rekommenderar det endast till er som är lagda åt det sadistiska hållet.

Tidigare delar:
#1: Ripple Dot Zero
#2: Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure
#3: James Pond 3: Operation Starfish
#4: Klonoa: Door to Phantomile
#5: Electronic Super Joy
#6: Quackshot: Starring Donald Duck
#7: Sound Shapes
#8: DoReMi Fantasy: Milon no DokiDoki Daibouken
#9: Rolo to the Rescue
#10: Trip World
#11: Tombi!
#12: Greendog
#13: Crash Bandicoot XS
#14: Super Mario Bros.
#15: Tales from Space: Mutant Blobs Attack
#16: Super Mario Land 3: Wario Land
#17: Pinobee: Wings of Adventure
#18: Wario Land 2
#19: VVVVVV
#20: Marko's Magic Football
#21: Aladdin (Mega Drive)
#22: Aladdin (SNES)
#23: Wario Land 3
#24: Boogerman: A Pick and Flick Adventure
#25: Kid Chameleon
#26: Sonic the Hedgehog
#27: 8-Bit Boy
#28: Super Princess Peach

« Till bloggen

Kommentarer

Mattias Leisky28 apr 2015q

Har bara spelat Bubsy en väldigt kort stund. Vart det var någonstans minns jag inte - ägde jag kanske till och med spelet? Det du säger stämmer väl överens med det lilla jag minns av det hela. Inte minst på kontroll- och bandesignsfronten. Kändes inte som att dessa bitar gick ihop överhuvudtaget.

Är det till trots ändå lite, lite sugen att testa Bubsy en något längre stund. Hade det funnits på Steam för en tia hade jag faktiskt get det åtminstone en halvtimme eller två...

PDR28 apr 2015q

Jag köpte faktiskt detta spelet en gång i tiden till SNES. Varför vet jag inte riktigt, men jag antar att jag ville ha något Sonic-liknande spel och detta var vad som erbjöds en Nintendo fanboy som jag. Jag har inte alltför goda minnen av spelet, och det berodde nog på att det helt uppenbart var för svårstyrt och svårt. :)

Anonym29 apr 2015q

Det är iaf bättre än de tre uppföljarna.

Schultz29 apr 2015q

Mattias Leisky:

Har bara spelat Bubsy en väldigt kort stund. Vart det var någonstans minns jag inte - ägde jag kanske till och med spelet?


Jag tror att jag lånade det av någon kompis när jag var liten. Köpte det för ett par år sedan av nyfikenhet. Det var ett misstag...

PDR:

och det berodde nog på att det helt uppenbart var för svårstyrt och svårt. :)


Är typ ett spel man måste memorera banorna på för att kunna spela hyfsat. Och vem orkar göra det?

Whiplazh:

Det är iaf bättre än de tre uppföljarna.


Är inte Bubsy 2 lite bättre än första ändå? Jag tycker nog det. Bubsy 3D ska vi förstås inte prata om...

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.