Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Schultz

Registrerad: 22 nov 2003 23:42 Senaste besök: 19 apr 2018 16:36 Online: Nej

Stockholm Aven85

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Om att hoppa i två dimensioner #35: Fantasia

Schultz 6 maj 2015 14:19630 visningarKommentera: 0 !

I den här bloggserien går jag igenom alla möjliga tvådimensionella plattformsspel. Högt som lågt. Mästerverk som smörja. Och allt där emellan.

Häng med!


#35: Fantasia
8-bitseran och 16-bitseran var en bra tid för Disneyspel. Utvecklarna brydde sig och det här var ofta bra spel, inte spel som bara var bra för att vara baserade på en licens.

Meeeeeeeeeeen det finns förstås skräckexempel. Ett Disneyspel som inte lyckades med någonting var Fantasia till Mega Drive. Det var så dåligt att flera av dåtidens tidskrifter placerade spelet högt upp på listorna över de sämsta Mega Drive-spelen genom tiderna. Förtjänar Fantasia all den skiten?

Det korta svaret är förmodligen ja. Det är väldigt svårt att förstå vad utvecklarna Infogrames tänkte. Vad ville de göra med Fantasia?

Licensen är förstås ganska opassande för ett TV-spel till att börja med. Fantasia är en film som knappt har någon handling utan mest är pampig musik framförd av en orkester samtidigt som vi får se scener som inte hör ihop med varandra överhuvudtaget. Mitt i allt det här finns Musse Pigg.

I filmen vad Musse Pigg med i en scen - den där han snor trollkarlens hatt och ställer till med oreda. I Mega Drive-spelet är det Musse vi guidar genom alla scener, vilket inte är allt för logiskt. Vi börjar i trollkarlens verkstad men vandrar igenom miljöer såsom dinosauriernas tid, grekiska tempel och en balettskola där flodhästar dansar. Ta inte droger samtidigt som du spelar Fantasia, vem vet vad som kan hända.

Det är ändå ett gäng intressanta miljöer och Fantasia är relativt snyggt. Spelets problem ligger i en oerhört rutten kontroll och usel nivådesign. Musse Pigg kan gå (sakta), hoppa (svajigt) och skjuta bubblor (men bara när man plockat powerups). Det märkligaste med kontrollen är hur man behöver trycka neråt för att hoppa på fiender. Är inte neråtknappen intryckt när Musse landar på en fiendes huvud så tar han skada. Det gör kontrollen oerhört bökig, helt utan anledning. Kombinerat med hur sakta Musse går, hur oprecisa hans hopp beter sig samt hur krävande banorna stundtals är blir det hela en soppa.

Banorna vill jävlas med dig. Fiender har placerats ut överallt och de är mer jobbiga att ta sig an än roliga utmaningar. Det hoppas mellan en väldans massa plattformar, och de vill inte göra livet lätt för Musse. Redan på spelets första bana finns plattformar som även om de ser likadana ut beter sig på olika sätt. Vissa faller när du landar på dem, vissa ändrar hastighet helt plötsligt. Fantasia känns orättvist, frustrerande. Det är ett spel som vill att du ska misslyckas så att du kanske inte märker att det i grunden är väldigt, väldigt kort.

Fyra banor består Fantasia av, även om de alla är uppdelade i mindre segment. Hade inte Fantasia varit så svårkontrollerat, så orättvist designat hade man kunnat klara det på en kvart. Nu tar det väl strax över en halvtimme. Om du orkar vill säga.

För att vara nästan samtida med klassiker såsom Castle of Illusion och Quackshot är Fantasia inget annat än ett totalt haveri. Lär man sig kontrollen och pluggar banorna går det att ta sig igenom det. Men vad är poängen, ärligt talat? Fantasia är ett Disneyspel från en svunnen era som du inte behöver anstränga dig för att leta rätt på idag.

Tidigare delar:
#1: Ripple Dot Zero
#2: Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure
#3: James Pond 3: Operation Starfish
#4: Klonoa: Door to Phantomile
#5: Electronic Super Joy
#6: Quackshot: Starring Donald Duck
#7: Sound Shapes
#8: DoReMi Fantasy: Milon no DokiDoki Daibouken
#9: Rolo to the Rescue
#10: Trip World
#11: Tombi!
#12: Greendog
#13: Crash Bandicoot XS
#14: Super Mario Bros.
#15: Tales from Space: Mutant Blobs Attack
#16: Super Mario Land 3: Wario Land
#17: Pinobee: Wings of Adventure
#18: Wario Land 2
#19: VVVVVV
#20: Marko's Magic Football
#21: Aladdin (Mega Drive)
#22: Aladdin (SNES)
#23: Wario Land 3
#24: Boogerman: A Pick and Flick Adventure
#25: Kid Chameleon
#26: Sonic the Hedgehog
#27: 8-Bit Boy
#28: Super Princess Peach
#29: Bubsy in Claws Encounters of the Furred Kind
#30: Castlevania
#31: Mega Man Zero
#32: Knytt Underground
#33: Ristar
#34: Super Mario Bros: The Lost Levels

« Till bloggen

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.