Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Schultz

Registrerad: 22 nov 2003 23:42 Senaste besök: 19 apr 2018 16:36 Online: Nej

Stockholm Aven85

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Om att hoppa i två dimensioner #44: Bart Vs The Space Mutants

Schultz25 maj 2015 15:19828 visningarKommentera: 7 !

I den här bloggserien går jag igenom alla möjliga tvådimensionella plattformsspel. Högt som lågt. Mästerverk som smörja. Och allt där emellan.

Häng med!


#44: The Simpsons: Bart Vs The Space Mutants
När jag var liten var The Simpsons hela min värld. Så var det i många år. Jag har sedan förstås (såsom alla andra) insett hur värdelös serien har varit de senaste femton åren, men de där första tio säsongerna kommer för alltid vara det bästa som någonsin har visats på TV om ni frågar mig. Om jag som 10-åring hade fått bestämma hade jag uteslutande klätt mig i The Simpsons t-shirtar med fräcka Bart-citat, borstat tänderna med The Simpsons-tandborstar och vaknat till en väckarklocka som basunerar ut ”Do The Bartman!”.

Bart Simpsons, familjens rackarunge, var och är fortfarande den karaktär som ligger mig närmast. Så vad händer när 10-åriga lille Arvid har sparat otaliga veckopengar, befinner sig i en spelbutik med fodralet till ”The Simpsons: Bart Vs The Space Mutants” i ena handen? Ni vet vad som hände.

Bart Vs The Space Mutants finns till flera format. Mega Drive-versionen, som är den jag är bekant med, är något bättre än NES-versionen av vad jag har förstått. Det enda det får mig att inse är hur bedrövligt NES-spelet måste vara. Bart Vs The Space Mutants till Mega Drive är en smärre katastrof.

Rymdvarelser har invaderat Springfield och den enda som verkar vara medveten om det är förstås Bart Simpsons. På varje bana vill rymdvarelserna åt särskilda föremål och det är upp till Bart att sabotera denna plan. Bland annat gillar rymdvarelserna lila saker, varpå Bart måste måla alla dessa prylar röda. Detta görs med hjälp av hans röda sprayburk, eller genom att använda andra föremål. Det här är väl ungefär så nära en unik tanke utvecklarna av Bart Vs The Space Mutants kom.

På en annan bana ska man samla hattar. Det är ju bara dumt.

Som plattformsspel betraktat är det här ett haveri. Bart är trög att styra, hoppar på ett sätt som lämnar utrymme för väldigt lite misstag. Framförallt är de hinder som ställs i Barts väg enbart jobbiga och tråkiga. Fienderna står mest på en fläck och hoppar. Bart måste noggrant timea hopp, eller rusa under fienderna när de är uppe i luften. Han får absolut inte nudda dem. Faktum är att Bart knappt har något sätt att hantera fienderna på. Bart Vs The Space Mutants är ett spel om att undvika att dö mer än något annat.

Dö är lätt att göra. Fiender är utplacerade lite överallt och deras strikta rörelsemönster ändrar ofta hastighet på ett märkligt sätt. Plattformarna Bart skall hoppa mellan är krävande, framförallt ett par banor in. När jag var liten tog det mig flera veckor innan jag ens tog mig förbi första banan. Det kan bero på att man måste spraya i stort sett varenda litet lila föremål rött för att ens få möta banans boss. Annars är det bara att gå tillbaka igen. Och när man möter första banans boss får man verkligen hoppas att man lyckades samla alla bokstäver - genom att använda X-ray-glasögonen och hoppa på vissa förklädda rymdvarelsers huvuden - för annars får man inte hjälp av Maggie, varpå bossen blir i stort sett omöjlig.

Bart Vs The Space Mutants är rakt igenom ett jobbigt spel. Förmodligen så överdrivet svårt, och med en närmast slumpmässig logik som måste läras in, för att vi inte skulle kunna ta med det hem från hyrbutiken och klara det på en eftermiddag. Jag undrar om ens någon, någonsin har klarat Bart Vs The Space Mutants? Den som orkat det förtjänar en medalj.

Inte ens som världens största 10-åriga The Simpsons-fan orkade jag med Bart Vs The Space Mutants. The Simpsons-känslan finns inte där - den lilla dialog som existerar är uppenbart skriven helt utan inblandning från seriens manusförfattare. En del bekanta miljöer och karaktärer från serien dyker förstås upp, men de mest finns där mer än något annat.

Det mest tragiska är väl att Bart Vs The Space Mutants inte var det sista The Simpsons-spelet jag någonsin skulle köpa. Jag gick på den niten om och om igen. Innan den här bloggserien begravs ska vi prata om flera till urhemska The Simpsons-spel. Håll fucking i er.

Tidigare delar:
#1: Ripple Dot Zero
#2: Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure
#3: James Pond 3: Operation Starfish
#4: Klonoa: Door to Phantomile
#5: Electronic Super Joy
#6: Quackshot: Starring Donald Duck
#7: Sound Shapes
#8: DoReMi Fantasy: Milon no DokiDoki Daibouken
#9: Rolo to the Rescue
#10: Trip World
#11: Tombi!
#12: Greendog
#13: Crash Bandicoot XS
#14: Super Mario Bros.
#15: Tales from Space: Mutant Blobs Attack
#16: Super Mario Land 3: Wario Land
#17: Pinobee: Wings of Adventure
#18: Wario Land 2
#19: VVVVVV
#20: Marko's Magic Football
#21: Aladdin (Mega Drive)
#22: Aladdin (SNES)
#23: Wario Land 3
#24: Boogerman: A Pick and Flick Adventure
#25: Kid Chameleon
#26: Sonic the Hedgehog
#27: 8-Bit Boy
#28: Super Princess Peach
#29: Bubsy in Claws Encounters of the Furred Kind
#30: Castlevania
#31: Mega Man Zero
#32: Knytt Underground
#33: Ristar
#34: Super Mario Bros: The Lost Levels
#35: Fantasia
#36: Hell Yeah! Wrath of the Dead Rabbit
#37: Drawn to Life
#38: Wario Land 4
#39: Chip & Dale: Rescue Rangers
#40: Sonic the Hedgehog 2
#41: LocoRoco
#42: Wonderboy
#43: Thomas Was Alone

« Till bloggen

Kommentarer

Schizo_Deluxe25 maj 2015q

Håller med om att the simpsons varit skräp det senaste 10-15 åren. Någonstans där efter långfilmen dog serien. Fast det är ju inte direkt enda serien som går för länge. Högst 3-5 säsonger borde vara lagstadgat :)
Simpsons hit and run var ändå helt Oki till GC tror jag det var, om det hållit kvalitén betvivlar jag.

Schultz25 maj 2015q

Schizo_Deluxe:

Simpsons hit and run var ändå helt Oki till GC tror jag det var, om det hållit kvalitén betvivlar jag.


Det spelet gillade jag faktiskt också när det begav sig. Tyvärr kan jag säga att nej, det håller inte idag... Provade det igen för något år sen. Inte bra...

Schizo_Deluxe25 maj 2015q

Kan tänka mig. Känns som ett spel man inte skulle gilla så mycket idag. Köpte Mega Drive collection för något år sedan, vissa spel höll absolut, spelen var renodlade p något sätt då, men andra önskar man att man hade lämnat åt minnet att hantera.

Anonym26 maj 2015q

Känns lite som att spelet är potent rent tekniskt men spelmässigt ett haveri. Har tagit mig till andra nivån, i alla fall, kanske lite längre... men dess trial and error-upplägg är för omfattande för att jag skall orka med det.

Emuell Moon 7 feb 2018q

Jag hade också det här spelet, fast till NES.
Jag tyckte att jag gjorde allt som jag kunde göra i spelet men jag tog mig aldrig förbi första banan. Gick bara fram och tillbaka där, sprayade allt som jag såg var lila, samlade alla bokstäver, sköt raketer, men troligtvis var det nog något lila som jag missade att spraya.
Får väl skylla på min färgblindhet, även att lila brukar jag inte ha lika svårt att se som rött och grönt.

Schultz 7 feb 2018q

Emuell Moon:

Jag tyckte att jag gjorde allt som jag kunde göra i spelet men jag tog mig aldrig förbi första banan. Gick bara fram och tillbaka där, sprayade allt som jag såg var lila, samlade alla bokstäver, sköt raketer, men troligtvis var det nog något lila som jag missade att spraya.


Alltså det tog EVIGHETER för mig att komma förbi första banan i detta spel. Det var nästan omöjligt att själv lista ut vad man skulle göra, och sen utföra allting bra nog innan liven tog slut...

Emuell Moon 7 feb 2018q

Men det skulle kanske gå lite lättare idag om jag spelade det spelet.
Något som jag har tillgång till idag om jag kör fast som jag inte hade tillgång till då är ju Google. :p

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.