Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Schultz

Registrerad: 22 nov 2003 23:42 Senaste besök: 19 apr 2018 16:36 Online: Nej

Stockholm Aven85

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Om att hoppa i två dimensioner #45: Super Mario Bros. 2

Schultz31 maj 2015 13:11956 visningarKommentera: 10 !

I den här bloggserien går jag igenom alla möjliga tvådimensionella plattformsspel. Högt som lågt. Mästerverk som smörja. Och allt där emellan.

Häng med!


#45: Super Mario Bros. 2
Eftersom den sanna uppföljaren till Super Mario Bros dömdes ut som alldeles för lik originalet, samt alldeles för svårt för en västerländsk publik, fick vi i USA och Europa ett annat Super Mario Bros 2 än japanerna. Vi fick Doki Doki Panic, med Mario-karaktärer.

Idag är det förstås lätt att titta på Super Mario Bros 2 och tycka att det är det där udda fåret i Super Mario Bros-serien. Det bryter mallen som Nintendo så noggrant följt med alla tvådimensionella spel i Marios huvudserie sedan dess. Som tvådimensionellt plattformsspel är det ändå fortfarande förvånansvärt stabilt med många inslag som är roliga att bekanta sig med än idag.

Glöm den traditionella Mario-fysiken, bandesignen och de flesta av de bekanta fienderna. Super Mario Bros 2 ska nog bäst ses som ett eget litet universum. Här finns fyra karaktärer att välja mellan (Mario, Luigi, Peach och Toad) vilka alla kontrolleras på olika sätt. Mario är allround-killen, Luigi hoppar högt, Peach kan sväva och Toad är snabb. Med så många olika spelstilar är Super Mario Bros 2 onekligen ett av de mest omspelbara spelen i serien.

Det mest utmärkande i Super Mario Bros 2 är hur detta inte är ett spel om att stompa utan om att plocka upp och kasta. Mario och hans vänner dödar inte fiender med sina fötter, men kastar mer än gärna rovor och annat de hittar för att besegra Shyguys och bombkastande möss.

Världen och vad vi får göra i den är ordentligt olikt Marios andra äventyr. Bara här flyger Mario på mattor, sular ägg på Birdos och har sönder magiska flaskor för att skapa dörrar. Det finns ändå en uttänkt helhet och en precis lika säregen och fascinerande logik som i många av Marios andra spel. Att det mesta sedan inte har återanvänts tusen gånger - såsom ungefär allt annat från alla andra Mario-spel - gör att Super Mario Bros 2 behållit mycket av sin magi.

Sedan Super Mario World 2: Yoshi’s Island har Nintendo haft usel fantasi när det kommer till att tillföra nytt till de traditionella Mario-spelen. New Super Mario Bros-spelen gick från att vara charmigt nyretro till att bara stå som ett bevis för att Nintendo inte verkar komma längre med Mariokonceptet i två dimensioner. Tänk om de vågade snegla på Super Mario Bros 2 och återigen förändra vad ett Mario-spel är i grunden? Super Mario Bros 2 har aldrig varit och kommer aldrig vara det bästa Mario-spelet. Men det är fortfarande ett fint, om än lite udda, plattformsspel som med stolthet är en del av Marios universum.

Tidigare delar:
#1: Ripple Dot Zero
#2: Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure
#3: James Pond 3: Operation Starfish
#4: Klonoa: Door to Phantomile
#5: Electronic Super Joy
#6: Quackshot: Starring Donald Duck
#7: Sound Shapes
#8: DoReMi Fantasy: Milon no DokiDoki Daibouken
#9: Rolo to the Rescue
#10: Trip World
#11: Tombi!
#12: Greendog
#13: Crash Bandicoot XS
#14: Super Mario Bros.
#15: Tales from Space: Mutant Blobs Attack
#16: Super Mario Land 3: Wario Land
#17: Pinobee: Wings of Adventure
#18: Wario Land 2
#19: VVVVVV
#20: Marko's Magic Football
#21: Aladdin (Mega Drive)
#22: Aladdin (SNES)
#23: Wario Land 3
#24: Boogerman: A Pick and Flick Adventure
#25: Kid Chameleon
#26: Sonic the Hedgehog
#27: 8-Bit Boy
#28: Super Princess Peach
#29: Bubsy in Claws Encounters of the Furred Kind
#30: Castlevania
#31: Mega Man Zero
#32: Knytt Underground
#33: Ristar
#34: Super Mario Bros: The Lost Levels
#35: Fantasia
#36: Hell Yeah! Wrath of the Dead Rabbit
#37: Drawn to Life
#38: Wario Land 4
#39: Chip & Dale: Rescue Rangers
#40: Sonic the Hedgehog 2
#41: LocoRoco
#42: Wonderboy
#43: Thomas Was Alone
#44: Bart Vs The Space Mutants

« Till bloggen

Kommentarer

Redfoxe31 maj 2015q

gav oss Shy Guys iallfall :D.
Men ja, Nintendo vågar inte ta nya kliv med serien, kanske när Miyamoto är död eller något.

Anonym31 maj 2015q

Tycker inte detta Mario blivit sämre med tiden. Bättre, snarare, när man ser vad för feta saker det gjorde för sin tid. Och kontrollen och spelets fysik är underbar.

Att Mario drömmer spelet gör det försvarbart att det är så annorlunda som det är, dessutom. Men jag har ändå svårt att se det som ett Mario-spel så mycket som ett förklätt och uppdaterat Doki Doki Panic. Jag var tidig att spela det riktiga Super Mario Bros 2, kan ha med saken att göra.

Kommer aldrig glömma dagen när jag slutat skolan och dör möttes av en klasskompis mor, som stod där med en barnvagn. Hon ville liksom att min klasskompis skulle kika i barnvagnen, och det kändes som att jag och övriga skulle titta på. Det låg ingen bebis där, det låg ett splitternytt exemplar av Super Mario Bros 2 där.

Redfoxe31 maj 2015q

Hade inte världens bästa upplevelse iom senast jag spelade det.
Men kan vara kontrollen i All stars, kändes inte helt hundra.

Hoppas kunna fixa ett fungerbart NES för att spela igen :)

Schizo_Deluxe 1 jun 2015q

Mitt Favoritmariospel faktiskt.
Varvade det massa massa gånger med olika karaktärer bara för att det var skoj och lite annorlunda.

Schultz 1 jun 2015q

Redfoxe:

gav oss Shy Guys iallfall :D.


Och Birdo! (som märkligt nog aldrig dyker upp i någon uppföljare...)

Legerdemain:

Tycker inte detta Mario blivit sämre med tiden. Bättre, snarare, när man ser vad för feta saker det gjorde för sin tid. Och kontrollen och spelets fysik är underbar.


Det har faktiskt åldrats oförskämt bra, bättre än man kunnat tro.

Legerdemain:

Att Mario drömmer spelet gör det försvarbart att det är så annorlunda som det är, dessutom.


Jag önskar att Mario kunde drömma lite mer. Så slapp vi 8 världar av gräs, lava och öken och kanske något mer inspirerat i nästa New Super Mario Bros...

Schizo_Deluxe:

Mitt Favoritmariospel faktiskt.


Det här var mitt favvomario också, när jag var liten. Sedan dess har jag insett att exempelvis SMB 3 är ett bättre spel, men tror tvåan hade en viss charm som tilltalade mig då.

Redfoxe 1 jun 2015q

Arvid Schultz:

Jag önskar att Mario kunde drömma lite mer. Så slapp vi 8 världar av gräs, lava och öken och kanske något mer inspirerat i nästa New Super Mario Bros...


Och någon annan boss än bowser osv.

Skrotbert 2 jun 2015q

Första gången jag hyrde detta (så gjorde man förr!) lämnade jag tillbaka det inom ett par timmar. Kunde inte ta mig igenom den första dörren.

Jag har alltid haft ett gott öga till det här spelet, men mindre som ett Mariospel och mer som... något annat. Det är så proppfullt av påhittigheter och känns fortfarande som ett väldigt eget spel.

Schultz 2 jun 2015q

Skrotbert:

Kunde inte ta mig igenom den första dörren.


Huh, varför inte?

Vill iofs minnas att jag som ung ofta fick hjärnsläpp i vissa spel och inte kunde ta mig förbi vissa hinder...

Anonym 2 jun 2015q

Att inte ta sig genom dörren känns ungefär som när jag och en polare frentetiskt försökte få igång Perfect Dark som vi hade hyrt, men det verkade inte vilja fungera annat än i något skumt flerspelarläge eller vad det nu var. Har för mig att någon förklarade för mig att det handlade om att spelet behövde expansionen till N64 för att kampanjen skulle kunna dras igång, men vettefan om det var så.

Oavsett.

Att inte lyckas ta sig in i första dörren i SMB 2 låter i vilket fall rätt så speciellt. Men. Jag hade säkerligen själv kunnat lyckas med något liknande.

Skrotbert 2 jun 2015q

Hehe. Det var första gången jag ställdes inför det här med att trycka uppåt för att gå igenom en dörr, tanken fanns där bara inte.

Det är ett kärt minne, för det påminner mig om saker som idag känns så självklara men som man ju någon gång upplevt för första gången. SMB2 känns väldigt speciellt så sett, det innehöll så otroligt mycket som jag inte behövt förhålla mig till i andra spel. Karaktärsfysik, bombtiming, springa runt med föremål, bli jagad, etc.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.