Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Schultz

Registrerad: 22 nov 2003 23:42 Senaste besök: I går 17:30 Online: Nej

Stockholm Aven85

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Om att hoppa i två dimensioner #47: The Legendary Starfy

Schultz 2 jun 2015 16:481015 visningarKommentera: 0 !

I den här bloggserien går jag igenom alla möjliga tvådimensionella plattformsspel. Högt som lågt. Mästerverk som smörja. Och allt där emellan.

Häng med!


#47: The Legendary Starfy
Det är lite svårt att förstå varför Nintendo aldrig tog de fyra första Starfy-spelen till väst. Framförallt om man har bekantat sig med det enda spelet i serien som översattes - det femte spelet som helt enkelt bara döpts till The Legendary Starfy här. Plattformsäventyren om sjöstjärnan Starfy besitter en urtypisk Nintendo-känsla, utvecklade av TOSE som bland annat också skapat spel såsom Super Princess Peach. Framförallt är Starfy lite som en alternativ version av Kirby. Som om Kirby istället för att flyga i drömmarnas land levde ett stillsamt liv under vattnet.

Jämförelserna mellan Kirby och Starfy kan göras många. De delar förstås ett ganska likt namn, är båda färgglada varelser som tampas med minst lika färgglada och gulliga fiender. Framförallt är svårighetsgraden i de båda spelen relativt låg, med ett stort fokus på att bara spela och njuta. De är båda plattformsserier som riktar sig till en yngre publik, men som samtidigt innehåller tillräckligt mycket intressanta inslag för att vi vana plattformsrävar skall känna sig lockade också.

När The Legendary Starfy tar sin början faller en märklig kanin ner från skyn och landar i vattenriket där Starfy bor. Självklart behöver Starfy med vänner undersöka detta, varpå de märker att ondingar är ute efter denna kanin. Handlingen är ungefär lika inspirerad såsom i vilket annat plattformsspel som helst, men världen och de som lever i den fläskas ändå ut med rätt så mycket bakgrundshistoria. Mellan plattformandet finns karaktärer att prata med och även om man inte har spelat de tidigare spelen förstår man att Starfy har varit med om en hel del i sina dagar.

Det är nog få som håller vattenbanorna i plattformsspel som de roligaste eller bästa. Vattenbanorna i Super Mario Bros-spelen är närmast plågor och paniken man känner när Sonic får slut på luft i Aquatic Ruin Zone är bland det hemskaste man kan uppleva. I The Legendary Starfy är de flesta banor vattenbanor. Självklart är spelet mer anpassat för detta än i andra plattformsspel. Starfy simmar snabbt, kan snurra sig fram och behöver inte ta sig upp till vattenytan för att få luft. Starfy är snabb även ovanför vattnet, men spelet blir aldrig tråkigare bara för att man befinner sig nere i havets djup.

Plattformandet är inget vi inte har sett förut men The Legendary Starfy svämmar nästan över av variation. Med hjälp av kaninen kan Starfy förvandla sig till olika varelser såsom en drake som sprutar eld exempelvis. På en annan bana blir Starfy en snöboll som rullar fram och växer i storlek. Från början till slut lyckas The Legendary Starfy kännas fräscht med massvis av intressanta segment som ständigt överraskar.

Innehållsmässigt är The Legendary Starfy ett riktigt matigt spel med massvis av banor och extraprylar att leta rätt på. På de flesta banorna finns sidouppdrag att utföra vilket ofta tar sig formen av minispel. Det finns saker att samla, föremål att låsa upp i affären mellan banorna och även en stor mängd bonusbanor att luska rätt på. The Legendary Starfy är ett för genren ovanligt stort spel - ett perfekt bärbart plattformsäventyr att dyka ner i någon timme här och där under ett par kvällar.

Det är nog inte allt för många här i väst som känner till Starfy. Kanske är han inte en plattformshjälte värd att hyllas i samma andetag såsom Mario eller Sonic, men det femte spelet som trots allt ändå tog sig hit är väl värt att plocka upp om man är lika såld på plattformsgenren som jag. Fans av Kirby får definitivt inte missa The Legendary Starfy.

Tidigare delar:
#1: Ripple Dot Zero
#2: Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure
#3: James Pond 3: Operation Starfish
#4: Klonoa: Door to Phantomile
#5: Electronic Super Joy
#6: Quackshot: Starring Donald Duck
#7: Sound Shapes
#8: DoReMi Fantasy: Milon no DokiDoki Daibouken
#9: Rolo to the Rescue
#10: Trip World
#11: Tombi!
#12: Greendog
#13: Crash Bandicoot XS
#14: Super Mario Bros.
#15: Tales from Space: Mutant Blobs Attack
#16: Super Mario Land 3: Wario Land
#17: Pinobee: Wings of Adventure
#18: Wario Land 2
#19: VVVVVV
#20: Marko's Magic Football
#21: Aladdin (Mega Drive)
#22: Aladdin (SNES)
#23: Wario Land 3
#24: Boogerman: A Pick and Flick Adventure
#25: Kid Chameleon
#26: Sonic the Hedgehog
#27: 8-Bit Boy
#28: Super Princess Peach
#29: Bubsy in Claws Encounters of the Furred Kind
#30: Castlevania
#31: Mega Man Zero
#32: Knytt Underground
#33: Ristar
#34: Super Mario Bros: The Lost Levels
#35: Fantasia
#36: Hell Yeah! Wrath of the Dead Rabbit
#37: Drawn to Life
#38: Wario Land 4
#39: Chip & Dale: Rescue Rangers
#40: Sonic the Hedgehog 2
#41: LocoRoco
#42: Wonderboy
#43: Thomas Was Alone
#44: Bart Vs The Space Mutants
#45: Super Mario Bros. 2
#46: DLC Quest

« Till bloggen

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.