Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Schultz

Registrerad: 22 nov 2003 23:42 Senaste besök: 19 apr 2018 16:36 Online: Nej

Stockholm Aven85

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Om att hoppa i två dimensioner #48: Bubba 'n' Stix

Schultz 3 jun 2015 13:321227 visningarKommentera: 3 !

I den här bloggserien går jag igenom alla möjliga tvådimensionella plattformsspel. Högt som lågt. Mästerverk som smörja. Och allt där emellan.

Häng med!


#48: Bubba ’n’ Stix
I Bubba ’n’ Stix antar vi rollen som Bubba, en hillbilly som kraschlandat på en främmande planet. Med sig har han en ovanlig pinne, Stix. När Bubba och Stix blir bortförda av hemska utomjordingar är förstås flykt det enda alternativet.

Som med så många andra spel från 16-bitseran läser man till sig det mesta av handlingen från spelets manual, mer än att titta på mellansekvenser. Det spelar inte så stor roll vem Bubba är, men hans mystiska pinne öppnar upp för ett ganska så annorlunda plattformsspel. Med pinnen kan Bubba nämligen göra lite vad som helst.

Bubba ’n’ Stix är resultatet av att blanda ett plattformsspel med ett peka- och klickaspel. Utan pekandet och klickandet egentligen. För det är mest genom att gå fram till föremål och använda pinnen som udda saker händer. Hittar man hål i ett träd kan man exempelvis stoppa in pinnen där för att skapa en provisorisk gren att stå på. Pinnen kan också såklart kastas på fiender, men det här är mer ett spel om att lösa små pussel än att utföra fantastiska plattformshopp eller att slåss.

Tempot i Bubba ’n’ Stix är ganska lågt, eftersom man behöver stanna upp och tänka ofta. Knappar måste aktiveras, dörrar hittas och hemliga utrymmen genomsökas med pinnen. När jag var liten kom jag inte längre än till spelets andra bana. Det kan vara väldigt svårt att förstå exakt vad som ska göras ibland. Även om pusslandet är långt ifrån lika avancerat som i spel såsom Monkey Island så är den där märkliga och inte alltid så logiska äventyrsspellogiken närvarande allt som oftast. Bubba ’n’ Stix är ett typiskt spel från denna era där man satte sig ner, kom en liten bit…fastnade och fortsatte någon annan dag. Det finns väl en charm med det.

Grafiskt är Bubba ’n’ Stix riktigt vackert. Spelet finns till flera konsoler men det är Mega Drive-versionen som jag är bekant med. Banorna sprudlar av färg och det är dessutom riktigt generöst med animationer genomgående. Även musiken är riktigt medryckande, framförallt titelmelodin. När jag spelar det här 20 år sedan det först begav sig fastnar den direkt i huvudet och jag nynnar som om jag vore 9 år gammal igen.

Bubba ’n’ Stix är inte riktigt som andra plattformsspel. Och pusslandet kan bli lite segt. Utan guide får man vara beredd på en hel del trial and error. Jag gillar ändå Bubba ’n’ Stix. Letar man efter gömda små pärlor till Mega Drive är det här ett hett tips.

Tidigare delar:
#1: Ripple Dot Zero
#2: Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure
#3: James Pond 3: Operation Starfish
#4: Klonoa: Door to Phantomile
#5: Electronic Super Joy
#6: Quackshot: Starring Donald Duck
#7: Sound Shapes
#8: DoReMi Fantasy: Milon no DokiDoki Daibouken
#9: Rolo to the Rescue
#10: Trip World
#11: Tombi!
#12: Greendog
#13: Crash Bandicoot XS
#14: Super Mario Bros.
#15: Tales from Space: Mutant Blobs Attack
#16: Super Mario Land 3: Wario Land
#17: Pinobee: Wings of Adventure
#18: Wario Land 2
#19: VVVVVV
#20: Marko's Magic Football
#21: Aladdin (Mega Drive)
#22: Aladdin (SNES)
#23: Wario Land 3
#24: Boogerman: A Pick and Flick Adventure
#25: Kid Chameleon
#26: Sonic the Hedgehog
#27: 8-Bit Boy
#28: Super Princess Peach
#29: Bubsy in Claws Encounters of the Furred Kind
#30: Castlevania
#31: Mega Man Zero
#32: Knytt Underground
#33: Ristar
#34: Super Mario Bros: The Lost Levels
#35: Fantasia
#36: Hell Yeah! Wrath of the Dead Rabbit
#37: Drawn to Life
#38: Wario Land 4
#39: Chip & Dale: Rescue Rangers
#40: Sonic the Hedgehog 2
#41: LocoRoco
#42: Wonderboy
#43: Thomas Was Alone
#44: Bart Vs The Space Mutants
#45: Super Mario Bros. 2
#46: DLC Quest
#47: The Legendary Starfy

« Till bloggen

Kommentarer

Anonym 3 jun 2015q

Äger spelet både till Amiga och Mega Drive.

Har spelat till andra nivån.

Vet inte vad det är, men spelet håller inte kvar mig. Dock tycker jag alltid det är charmigt den korta stund jag spelar det.

Konstigt.

Alianger 3 jun 2015q

Charmigt och kreativt spel även om det inte når riktigt ändra fram. Jag tycker nog det är just plattformandet som ställer till det och gör mycket av pusslandet ganska frustrerande längre in i spelet. Lätt hänt att man hoppar en gång för mycket t.ex. vilket kan leda till att man dör direkt.

Vad jag vet är det något lättare på MD, men saknar animerade cutscenes där.

Schultz 4 jun 2015q

Legerdemain:

Vet inte vad det är, men spelet håller inte kvar mig. Dock tycker jag alltid det är charmigt den korta stund jag spelar det.

Konstigt.


Men det är lite så jag känner också. Spelet charmar mig, men lyckas inte riktigt få mig att orka klara det...men jag fortsätter någon annan gång. Har försökt på mig detta spel många gånger genom åren och har alltid haft kul.

Alianger:

Charmigt och kreativt spel även om det inte når riktigt ändra fram. Jag tycker nog det är just plattformandet som ställer till det och gör mycket av pusslandet ganska frustrerande längre in i spelet. Lätt hänt att man hoppar en gång för mycket t.ex. vilket kan leda till att man dör direkt.


Ja de fick inte riktigt till det. Blir en lite obekväm mix mellan plattformande och pusslande. Men det är ett intressant spel, kul att undersöka om man är ett fan av genren.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.