Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Schultz

Registrerad: 22 nov 2003 23:42 Senaste besök: I går 17:30 Online: Nej

Stockholm Aven85

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Om att hoppa i två dimensioner #51: Abe's Oddysee

Schultz15 jul 2015 15:34586 visningarKommentera: 3 !

I den här bloggserien går jag igenom alla möjliga tvådimensionella plattformsspel. Högt som lågt. Mästerverk som smörja. Och allt där emellan.

Häng med!


#51: Oddworld: Abe’s Oddysee
I början och mitten av nittiotalet kom det en hel del plattformsspel där fokuset inte låg på perfekta plattformshopp utan istället pusslande. Another World är det kanske mest välkända exemplet, Flashback ett annat och Heart of Darkness tillhör väl ett av de lite mer okända. Min absoluta favorit i denna subgenre är nog ändå Oddworld: Abe's Oddysee - ett otroligt charmigt men mörkt spel där de filmiska ambitionerna är väldigt tydliga.

Abe är en Mudokon som tillsammans med de flesta andra av hans ras arbetar som slav för de otroligt elaka Glukkons. Den stora köttfabriken som Abe jobbar på börjar få problem och när det visar sig att den senaste produkten ska innehålla Mudokon-kött bestämmer sig Abe för att fly och försöka rädda sina vänner.

Abe's Oddysee är ett rätt så politiskt spel, med en handling och design som innehåller uppenbara karikatyrer. Abe är en tanig, sorglig liten filur och de elaka Glukkons är tjocka, med stora cigarrer i munnen. Abe känns spontant som en av de töntigaste hjältarna i spelhistorien, och under äventyrets gång kommer man få se honom dö gång på gång. Varje gång man råkar ta livet av Abe så är det så tragiskt att det nästan blir roligt. Man ser honom bli sprängd av minor, uppkäkad av något hemskt djur eller så missar han ett plattformshopp och vrålar desperat medan han faller mot sin död.

Spelets styrka ligger dock precis här. Man är den lilla, patetiska varelsen i en hemsk värld där faror lurar bakom varje hörn - och man lyckas på något sätt övervinna även de svåraste hindren. Abe's Oddysee är ett svårt spel som ställer krav på att spelaren kan hantera en kombination av kluriga pussel och snabba reflexer. Det handlar ofta om att utföra mer eller mindre komplicerade sekvenser felfritt. Som att springa ifrån en hungrig best, invänta exakt rätt ögonblick och dra i en spak för att utsätta honom för något hemskt. Abe har även förmågan att med tankekraft ta över andra varelser under korta perioder. De olika raserna i spelet har olika förmågor - och de flesta är bra mycket starkare och elakare än Abe.

Abe's Oddysee må vara ett tvådimensionellt plattformsspel men jag har svårt att komma på ett spel som känns så mycket som en film som detta. Mellansekvenserna var på sin tid otroligt snygga och är än idag väldigt underhållande. Miljöerna är fantastiskt designade med allt från mörka, futuristiska fabriker till soliga bergsområden. Handlingen är spännande ända fram till slutet och man bryr sig verkligen om hur det ska gå för Abe. Det känns angeläget på något sätt. Vore det inte himla fint om patetiska lilla Abe kunde få vinna mot de hemska Glukkons? Om man är sadistiskt lagd kan man förstås satsa på att få det dåliga slutet, som är något av det mest sorgliga jag har sett (spoiler: Dold text: Abe blir till köttfärs. THE END.).Tidigare delar:
#1: Ripple Dot Zero
#2: Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure
#3: James Pond 3: Operation Starfish
#4: Klonoa: Door to Phantomile
#5: Electronic Super Joy
#6: Quackshot: Starring Donald Duck
#7: Sound Shapes
#8: DoReMi Fantasy: Milon no DokiDoki Daibouken
#9: Rolo to the Rescue
#10: Trip World
#11: Tombi!
#12: Greendog
#13: Crash Bandicoot XS
#14: Super Mario Bros.
#15: Tales from Space: Mutant Blobs Attack
#16: Super Mario Land 3: Wario Land
#17: Pinobee: Wings of Adventure
#18: Wario Land 2
#19: VVVVVV
#20: Marko's Magic Football
#21: Aladdin (Mega Drive)
#22: Aladdin (SNES)
#23: Wario Land 3
#24: Boogerman: A Pick and Flick Adventure
#25: Kid Chameleon
#26: Sonic the Hedgehog
#27: 8-Bit Boy
#28: Super Princess Peach
#29: Bubsy in Claws Encounters of the Furred Kind
#30: Castlevania
#31: Mega Man Zero
#32: Knytt Underground
#33: Ristar
#34: Super Mario Bros: The Lost Levels
#35: Fantasia
#36: Hell Yeah! Wrath of the Dead Rabbit
#37: Drawn to Life
#38: Wario Land 4
#39: Chip & Dale: Rescue Rangers
#40: Sonic the Hedgehog 2
#41: LocoRoco
#42: Wonderboy
#43: Thomas Was Alone
#44: Bart Vs The Space Mutants
#45: Super Mario Bros. 2
#46: DLC Quest
#47: The Legendary Starfy
#48: Bubba 'n' Stix
#49: Donkey Kong Country
#50: Cosmic Spacehead

« Till bloggen

Kommentarer

Anonym15 jul 2015q

Jag bara måste.

Schultz17 jul 2015q

Legerdemain:

Jag bara måste.


Haha...

eh...

vad är det jag tittar på? O_o

Anonym17 jul 2015q

En av två musikvideor med Abe.

Hu.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.