Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Schultz

Registrerad: 22 nov 2003 23:42 Senaste besök: 19 apr 2018 16:36 Online: Nej

Stockholm Aven85

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Hur många Shy Guys är 1-2 Switch? (#1)

Schultz 2 maj 2017 13:421612 visningarKommentera: 0 !

Så! Switchen är här och dess nuvarande och framtida bibliotek är värt att utforska och utvärdera. Denna serie kommer gå igenom spel för spel och betygsätta dem enligt det enda logiska betygsystemet – ”Om det här spelet var Shy Guys, hur många Shy Guys skulle det vara av tio möjliga?”. Häng mä!

Nintendos strategi för en ny konsol verkar sedan några lanseringar tillbaka innefatta något slags partyspel. Ett partyspel som ska förklara vad den nya konsolen är kapabel till och samtidigt locka till sig en bred publik.

Wii Sports är förstås ett närmast historiskt spel med tanke på hur många spelare det nådde och vad det innebar för Wii. Nintendoland, not so much. Inte nödvändigtvis ett uselt spel men ett spel som inte lyckades hjälpa till med Wii U:s försäljning alls.

Med 1-2 Switch kan man tänka sig att Nintendo har försökt tänka till.

”Vi döper spelet till något med Switch, så att folk fattar att det har med vår nya konsol att göra!”

Det var ju en bra början. Men sedan verkar någon även ha tänkt:

”Men vi säljer det separat, för det kan man ju tjäna pengar på. Jag menar, tänk med deg vi hade håvat in om Wii Sports inte packats in tillsammans med konsolen utan sålts separat!”

Och det är ju tråkigt, för det ställer krav på 1-2 Switch som spel. Krav som är mycket svåra att leva upp till när premissen är ”Ett hejdlöst partyspel som vem som helst kan spela och skratta åt!”.

Hur stor är publiken som vill betala riktiga pengar för något sådant?

För 499 kronor (ungefärligt pris vid lanseringen av Switch) får du knappt 30 partyspel som alla är av det oerhört simpla slaget, utan inställningar eller alternativa spellägen. Det är 30 spel som körs igång när man trycker på start och så njuter man av vad de har att erbjuda i 2 minuter innan det är dags för nästa spel.

Enkelheten är en stor styrka med 1-2 Switch. Det är vansinnigt simpelt att bara ploppa in kassetten, sätta igång det och sedan ha kul med ett gäng vänner.

I varje spel så håller man en joycon och viftar, vrider eller balanserar den. I ett spel som Samurai Training skall en spelare hugga den andra i huvudet och den andra spelaren skall försöka fånga ”svärdet” innan det träffar en. I Boxing Gym skall två spelare lyssna på kommandon och slåss mot varandra. Ni vet, simpla, dumma spel som vem som helst kan spela.

Mer än ett spel är 1-2 Switch någon slags lekfarbror. Många av spelen handlar inte om att utföra saker på skärmen, eller knappt ens interagera med den, utan att lyssna på kommandon och röra på sin kropp i ”verkligheten”. Det är ganska häftigt. Domaren är varje spelares joycon.

I ett spel ska varje spelare snurra på en tallrik, som vi låtsas balanseras ovanpå ens joycon. Att se två spelare spatsera runt i ett rum, försiktigt viftandes med ena handen och puttandes till varandra för att sabotera är häftigt. En typ av spel som är något utöver det vanliga.

Samtidigt som det är så förbaskat lite av ett "riktigt spel". Enkelheten, som ju är styrkan med 1-2 Switch, blir därför lite av en svaghet också. När man fnissat sig igenom de runt 30 spelen en eller två gånger så vill man ha mer.

Fler spel, fler spellägen, mer någonting. Och det finns inte i 1-2 Switch.

Därför är 499 kronor konstigt mycket.

Även om Table Tennis alltid kommer vara fantastiskt, där två spelare står vända mot varandra och slår på en pingisboll som inte finns.

1-2 Switch hade på riktigt potential att bli ett nytt Wii Sports. Jag tror verkligen det. Om det packats med konsolen eller släppts för en billig summa. För det känns fel att kräva mycket av 1-2 Switch. Samtidigt som det nästan är omöjligt att inte göra det nu.

499 kronor för att dra med sig Switchen till en polare och ha denna konversation:
- ”Titta, sånt här kan man göra på Switchen!”
- ”Ah, ok. Men du tog med dig Zelda också va?”

1-2 Switch rekommenderas för partyspelssugna och de som har mer i plånboken än gamla kvitton och dammtussar.

Så, hur många Shy Guys är egentligen 1-2 Switch?

« Till bloggen

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.