Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Schultz

Registrerad: 22 nov 2003 23:42 Senaste besök: I dag 15:54 Online: Nej

Stockholm Aven85

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Hoppa i 2 dimensioner #62: Super Mario Bros. 3

Schultz 7 feb 2018 10:56194 visningarKommentera: 0 !

I den här bloggserien går jag igenom alla möjliga tvådimensionella plattformsspel. Högt som lågt. Mästerverk som smörja. Och allt där emellan.

Häng med!


#62: Super Mario Bros. 3

Vad kan man säga om Super Mario Bros 3 som ännu inte har sagts? Förmodligen ganska lite.

Jag får varna känsliga läsare för självklarheter och sånt ni redan vet.

Bland alla fantastiska plattformsspel (och sådana finns det ju gott om) är det väl kanske ändå få som kan sägas vara rent ut sagt betydelsefulla för genrens utveckling. Super Mario Bros 3 är kanske mest betydelsefullt av dem alla.

För även om det första Super Mario Bros lade grunden till det mesta av vad ett sidoscrollande plattformsspel ska vara så vågar jag påstå att det var Super Mario Bros 3 som verkligen målade klart konstverket.

Självklart har andra (och Mario själv) lagt till både det ena och det andra, men ja - genren blev liksom färdigbakad och klar här. Jag gillar en hel del andra plattformsspel mer än SMB 3, men inte för att de är ”mer”.

Det går liksom inte att vara mer.

Den här texten skulle lätt kunna bli en lång lista över allt som SMB3 adderat sedan Marios tidigare äventyr. För det är ju de sakerna som, om man vill tala klarspråk, är hela grejen.

Super Mario Bros handlade om att hoppa runt i en värld och klara dess utmaningar. Super Mario Bros 3 handlar om att upptäcka, från första till sista sekund.

Såsom första gången man glider på stjärten nerför en backe.

Eller hittar den där gröna dojan som man kan krypa in i och hoppa runt med.

Super Mario Bros 3 är sprängfyllt av nyskapande idéer, överraskningar och hemligheter. Ett spel där det är värt att prova att göra allt man kan komma på - nästan alltid blir man belönad.

Som när man åker igenom det vita blocket och springer bakom hela banan.

Eller blåser i en flöjt för att hoppa förbi en tredjedel av spelet.

Super Mario Bros 3 är det första spelet jag kan minnas att nästan alla verkligen snackade om. Vi var några barn på skolgården som delade tips och tricks, pratade om något vi upptäckt eller sett någon annan göra. Det var som att det aldrig tog slut med saker att upptäcka. Super Mario Bros 3 var mycket mer än andra spel. Det var under en period det enda spelet man behövde bry sig om. Man kände sig aldrig riktigt klar med det.

Än idag känner jag så. Självklart är spelets alla hemligheter sedan länge funna och dokumenterade men känslan av att vara en upptäcktsresande, som utforskar och hittar sånt som man förmodligen inte borde hitta är slående fortfarande.

Marios värld – från dalarna, till öknen, ner i havet och upp i himlen blev så otroligt rik här. Goombas och Koopas återvände från tidigare spel men fick även besök av spöken och ett gäng andra filurer

Och hur lätta Bowsers barn än var att spöa kändes de som perfekta bossar. Enväldshärskare över en egen liten värld, svävandes över dem i skräckinjagande flygskepp.

Något som verkligen är SMB3s arv är helheten som alla 8 säregna världar skapar. Känslan av en hel, större värld med sin egna logik, där för att någon ska vilja grotta ner sig och kartlägga den. Bit för bit.

Inslaget med kartan är såklart ett bland många briljanta inslag i Super Mario Bros 3, men kanske det som talar mest till mig. Om jag får höra att ett plattformsspel har en stor, snirklig världskarta blir jag genast mer intresserad av det. Världskartan i SMB3 får det att kännas så oerhört mycket större än de egentligen inte alltför många timmarna som behövs för att klara av det.

Kartorna är också betydligt mer än bara en väg från föregående bana till nästa. Många av spelets hemligheter hittas här. Även ett gäng minispel som också kan kartläggas, övas på och bemästras.

Idag är det lite på modet att göra plattformsspel som är mer som det första Super Mario Bros. En mer linjär, rakt på sak-upplevelse där utmaningen står i fokus. Inte för att SMB 3 saknar utmaning – jag skulle till och med vilja kalla det för ”ganska så svårt” – men jag skulle önska att fler av de nutida plattformstitlarna inspirerades av upptäckandet, äventyret som finns här.

Ett fokus på den rena glädjen i att bara hoppa runt och prova saker. Där målet inte nödvändigtvis måste vara att klara alla banor och nå fram till slutet. SMB3 är ett spel jag bara kan starta för att vilja lattja runt lite.

Super Mario Bros 3 släpptes i Sverige 1991, för närmare 27 år sedan. Jag väntar fortfarande på att 2d-plattformsgenren ska ta ett lika stort steg framåt igen.

Tidigare delar:
#1: Ripple Dot Zero
#2: Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure
#3: James Pond 3: Operation Starfish
#4: Klonoa: Door to Phantomile
#5: Electronic Super Joy
#6: Quackshot: Starring Donald Duck
#7: Sound Shapes
#8: DoReMi Fantasy: Milon no DokiDoki Daibouken
#9: Rolo to the Rescue
#10: Trip World
#11: Tombi!
#12: Greendog
#13: Crash Bandicoot XS
#14: Super Mario Bros.
#15: Tales from Space: Mutant Blobs Attack
#16: Super Mario Land 3: Wario Land
#17: Pinobee: Wings of Adventure
#18: Wario Land 2
#19: VVVVVV
#20: Marko's Magic Football
#21: Aladdin (Mega Drive)
#22: Aladdin (SNES)
#23: Wario Land 3
#24: Boogerman: A Pick and Flick Adventure
#25: Kid Chameleon
#26: Sonic the Hedgehog
#27: 8-Bit Boy
#28: Super Princess Peach
#29: Bubsy in Claws Encounters of the Furred Kind
#30: Castlevania
#31: Mega Man Zero
#32: Knytt Underground
#33: Ristar
#34: Super Mario Bros: The Lost Levels
#35: Fantasia
#36: Hell Yeah! Wrath of the Dead Rabbit
#37: Drawn to Life
#38: Wario Land 4
#39: Chip & Dale: Rescue Rangers
#40: Sonic the Hedgehog 2
#41: LocoRoco
#42: Wonderboy
#43: Thomas Was Alone
#44: Bart Vs The Space Mutants
#45: Super Mario Bros. 2
#46: DLC Quest
#47: The Legendary Starfy
#48: Bubba 'n' Stix
#49: Donkey Kong Country
#50: Cosmic Spacehead
#51: Oddworld: Abe's Oddysee
#52: Castlevania: Dawn of Sorrow
#53: Puggsy
#54: Skullmonkeys
#55: Super Meat Boy
#56: Ninja Gaiden
#57: Baboon!
#58: The End is Nigh
#59: Celeste
#60: 88 Heroes
#61: Rayman

« Till bloggen

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.