Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Schultz

Registrerad: 22 nov 2003 23:42 Senaste besök: I dag 15:54 Online: Nej

Stockholm Aven85

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Hoppa i 2 dimensioner #64: Mutant Mudds

Schultz 9 feb 2018 12:07167 visningarKommentera: 0 !

I den här bloggserien går jag igenom alla möjliga tvådimensionella plattformsspel. Högt som lågt. Mästerverk som smörja. Och allt där emellan.

Häng med!


#64: Mutant Mudds

Mutantsmutsen (fri översättning) har invarderat jorden. Det kräver såklart någon form av upprensning. Pojken Max, uppbackad av sin farmor, beväpnar sig med en vattenpistol och så var äventyret igång.

Det tar bara en bana innan man förstår exakt vad Mutant Mudds handlar om. Max kan hoppa, han kan skjuta och han kan sväva en kort stund med sitt hoverpack. Dessa är de enda komponenterna som behöver bemästras och alla utmaningar i spelet kretsar kring dem.

Tre powerups som förstärker dessa element läggs till under spelets gång men man kan bara ha med sig en av dem in till varje bana. De inkluderar en starkare vattenpistol, längre hover eller en vertikal kraftig hover som pushar Max långt upp i skyn.

Spelmässigt hamnar Mutant Mudds ungefär mitt emellan Super Mario och Mega Man. Skjutandet och plattformandet får ungefär lika mycket fokus och smälter samman på ett fint sätt. Man får ofta mycket andrum mellan utmaningarna och kan se framför sig hur nästa stycke av banan bör klaras av.

Banorna innehåller sådär lagom mycket att samla – det finns alltid en ”water sprite” i slutet av banan, men också hundra diamanter och en extra ”water sprite” gömd i slutet av en bonusväg. Allt eftersom mer saker hittas låses nya banor upp och man kan välja ganska fritt i vilken ordning de 20 ordinarie banorna ska klaras av.

Det går snabbt att ta sig igenom Mutant Mudds men bonusbanorna och ett gäng tillskott i de nyare versionerna av spelet har verkligen ökat på mängden innehåll.

Mutant Mudds släpptes först till 3DS i en något mer avskalad version, men det är också den versionen som använder spelets kanske enda riktiga gimmick till fullo – perspektivskiftet.

Här och där hoppar Max inåt eller utåt på banan och kommer då närmre eller längre bort från skärmen. Alla plan är ändå halvt synliga, något som endast kommer till sin fulla rätt med 3d-läget på 3DS påslaget.

Deluxe-utgåvorna till flera av de andra formaten gör förstås inte denna gimmick lika mycket rättvisa, men kan däremot skryta med mest innehåll. 20 spökbanor har lagts till som remixar originalbanorna med nya fiender som inte kan skadas med vanliga medel. De är något mer utmanande men det verkliga skicklighetstestet kommer i farmors 20 egna banor.

Farmor låses upp som spelbar karaktär när alla water sprites och diamanter samlats på de 20 vanliga banorna, samt på dess bonusvägar. Farmor kan använda Maxs alla powerups samtidigt och är, kanske lite komiskt nog, den ”bästa” karaktären. Det behövs förstås då hennes bonusbanor trissar upp utmaningen ordentligt.

Mutant Mudds är som helhet perfekt lagom svårt. Ingen bör ha större problem med att bara klara spelet, även om de sista av de vanliga banorna är lite kluriga. De som söker något svårare har den stora mängden extrabanor att se fram emot.

Och förstås den snorsvåra semi-uppföljaren – som vi pratar om en annan gång.

Mutant Mudds är ett riktigt trevligt spel som håller sig till ett ganska smalt spektra av rörelser, hinder, fiender och utmaningar men som känns riktigt tight rakt igenom. Utvecklarna kallar spelets grafiska look för 12-bitar, vilket passar väl då det faller lite mellan att se ut som ett NES och ett SNES-spel. Spelets soundtrack låter också precis som något från mittemellan dessa eror, med mestadels väldigt catchy chiptunemusik.

Blir du sugen på att spela Mutant Mudds bör du inte ha några särskilda svårigheter med det då det gjorts tillgängligt till ungefär alla format som någonsin släppts (om du tillåter mig att överdriva mer än en smula). 3DS-versionen får min starkaste rekommendation.

Tidigare delar:
#1: Ripple Dot Zero
#2: Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure
#3: James Pond 3: Operation Starfish
#4: Klonoa: Door to Phantomile
#5: Electronic Super Joy
#6: Quackshot: Starring Donald Duck
#7: Sound Shapes
#8: DoReMi Fantasy: Milon no DokiDoki Daibouken
#9: Rolo to the Rescue
#10: Trip World
#11: Tombi!
#12: Greendog
#13: Crash Bandicoot XS
#14: Super Mario Bros.
#15: Tales from Space: Mutant Blobs Attack
#16: Super Mario Land 3: Wario Land
#17: Pinobee: Wings of Adventure
#18: Wario Land 2
#19: VVVVVV
#20: Marko's Magic Football
#21: Aladdin (Mega Drive)
#22: Aladdin (SNES)
#23: Wario Land 3
#24: Boogerman: A Pick and Flick Adventure
#25: Kid Chameleon
#26: Sonic the Hedgehog
#27: 8-Bit Boy
#28: Super Princess Peach
#29: Bubsy in Claws Encounters of the Furred Kind
#30: Castlevania
#31: Mega Man Zero
#32: Knytt Underground
#33: Ristar
#34: Super Mario Bros: The Lost Levels
#35: Fantasia
#36: Hell Yeah! Wrath of the Dead Rabbit
#37: Drawn to Life
#38: Wario Land 4
#39: Chip & Dale: Rescue Rangers
#40: Sonic the Hedgehog 2
#41: LocoRoco
#42: Wonderboy
#43: Thomas Was Alone
#44: Bart Vs The Space Mutants
#45: Super Mario Bros. 2
#46: DLC Quest
#47: The Legendary Starfy
#48: Bubba 'n' Stix
#49: Donkey Kong Country
#50: Cosmic Spacehead
#51: Oddworld: Abe's Oddysee
#52: Castlevania: Dawn of Sorrow
#53: Puggsy
#54: Skullmonkeys
#55: Super Meat Boy
#56: Ninja Gaiden
#57: Baboon!
#58: The End is Nigh
#59: Celeste
#60: 88 Heroes
#61: Rayman
#62: Super Mario Bros. 3
#63: Doritos Crash Course

« Till bloggen

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.