Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Schultz

Registrerad: 22 nov 2003 23:42 Senaste besök: I dag 17:30 Online: Nej

Stockholm Aven85

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Hoppa i 2 dimensioner #67: Dokuro

Schultz15 feb 2018 13:26194 visningarKommentera: 0 !

I den här bloggserien går jag igenom alla möjliga tvådimensionella plattformsspel. Högt som lågt. Mästerverk som smörja. Och allt där emellan.

Häng med!


#67: Dokuro

Den elaka demonen, som bor i ett jättelikt slott, har kidnappat en prinsessa. Det tragiska skelettet, du, inser att detta är fel och bestämmer sig för att hjälpa prinsessan att fly. Detta är premissen i det PS Vita-exklusiva Dokuro.

Genom varje bana ska skelettet guida prinsessan fram. Prinsessan är väl kanske en smula tveksam ur genussynpukt (precis som de flesta prinsessor i spel, hej Peach!). Hon är lite som en lemming, om ni minns det klassiska spelet? Prinsessan går framåt, snubblar in i fällor och är helt hjälplös. Hon är, för att uttrycka det på klarspråk, efterbliven. Skelettets uppgift är att lyckas fixa en så säker väg fram åt henne som möjligt. Detta innebär oftast att man måste flytta på lite lådor, dra i lite spakar och få bort lite monster.

Skelettet kan, efter att ha fått tag på en magisk dryck, förvandla sig till hjälten, en människa som får prinsessan att sucka av välbehag och som mer än gärna gör slarvsylta av diverse monster med sitt svärd. Hjälten kan dock inte dubbelhoppa som skelettet.

Varje bana i Dokuro består av tio mindre segment, och varje segment kan ses som ett pussel. Ja, Dokuro är minst lika mycket av ett pusselspel som en plattformare. Den som suktar efter plattformsspel att springa och skutta sig igenom kan leta någon annanstans.

Till en början är pusslen ganska simpla men det blir snabbt riktigt klurigt. Vissa segment kräver att man verkligen listar ut vad som ska göras, var lådor ska placeras, när spakar ska dras - innan man väl löser pusslet.

Under spelets gång låser man även upp ett par förmågor som man kan aktivera genom att dra på skärmen. Det kan vara allt från att rita fram rep, föra elsdlågor från ett ställe till ett annat eller att få vatten att uppenbara sig. Vissa segment handlar mer om action och reaktionsförmåga. För det mesta är det dock bäst att ta tid på sig, att undvika att slåss och att inte göra något impulsivt.

Dokuro släpptes som ett budgetspel och det märks att det inte är så slipat i kanterna. Nog för att designen är snygg - spelet är för det mesta helt målat i svartvitt, med ett fåtal detaljer i andra färger. Designmässigt är det som hämtat från Tim Burtons Corpse Bride och känns verkligen säreget för en plattformare.

Spelmässigt kan det dock bli lite väl styltigt emellanåt. Det finns ingen som helst finess när man väl måste slåss mot fienderna. Dokuro kommer dock långt med sin charm. Jag älskar designen och framförallt fienderna samt de ofta enorma bossarna sprudlar av kreativitet. Musiken är även den riktigt klockren med ett huvudtema som sätter sig på hjärnan.

Även om de flesta segmenten kan klaras av på en eller två minuter så håller Dokuro oväntat länge. Det beror såklart lite på hur duktig man är, men jag har fastnat länge på många pussel - vars lösning sedan kan utföras på en minut när det väl klickar till. Det finns dessutom klart fler banor än vad man kanske först luras till att tro. Självklart ska man även samla guldmynt samt att man bör slipa på sina tider om man vill ha alla trophies.

Vill man ha ett actionladdat spel eller en typisk plattformare i högt tempo så ska man hålla sig långt borta från Dokuro. Dokuro är ett pusselspel i plattformsskrud. Det är verkligen inte ett spel för alla, och det är definitivt inte så polerat som det skulle kunna vara. Det är ändå tillräckligt eget och underhållande för att de som gillar både pussel och plattformande bör ta sig en närmre titt.

Tidigare delar:
#1: Ripple Dot Zero
#2: Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure
#3: James Pond 3: Operation Starfish
#4: Klonoa: Door to Phantomile
#5: Electronic Super Joy
#6: Quackshot: Starring Donald Duck
#7: Sound Shapes
#8: DoReMi Fantasy: Milon no DokiDoki Daibouken
#9: Rolo to the Rescue
#10: Trip World
#11: Tombi!
#12: Greendog
#13: Crash Bandicoot XS
#14: Super Mario Bros.
#15: Tales from Space: Mutant Blobs Attack
#16: Super Mario Land 3: Wario Land
#17: Pinobee: Wings of Adventure
#18: Wario Land 2
#19: VVVVVV
#20: Marko's Magic Football
#21: Aladdin (Mega Drive)
#22: Aladdin (SNES)
#23: Wario Land 3
#24: Boogerman: A Pick and Flick Adventure
#25: Kid Chameleon
#26: Sonic the Hedgehog
#27: 8-Bit Boy
#28: Super Princess Peach
#29: Bubsy in Claws Encounters of the Furred Kind
#30: Castlevania
#31: Mega Man Zero
#32: Knytt Underground
#33: Ristar
#34: Super Mario Bros: The Lost Levels
#35: Fantasia
#36: Hell Yeah! Wrath of the Dead Rabbit
#37: Drawn to Life
#38: Wario Land 4
#39: Chip & Dale: Rescue Rangers
#40: Sonic the Hedgehog 2
#41: LocoRoco
#42: Wonderboy
#43: Thomas Was Alone
#44: Bart Vs The Space Mutants
#45: Super Mario Bros. 2
#46: DLC Quest
#47: The Legendary Starfy
#48: Bubba 'n' Stix
#49: Donkey Kong Country
#50: Cosmic Spacehead
#51: Oddworld: Abe's Oddysee
#52: Castlevania: Dawn of Sorrow
#53: Puggsy
#54: Skullmonkeys
#55: Super Meat Boy
#56: Ninja Gaiden
#57: Baboon!
#58: The End is Nigh
#59: Celeste
#60: 88 Heroes
#61: Rayman
#62: Super Mario Bros. 3
#63: Doritos Crash Course
#64: Mutant Mudds
#65: Super Mario Run
#66: Kirby's Dream Land

« Till bloggen

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.