Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Schultz

Registrerad: 22 nov 2003 23:42 Senaste besök: I dag 12:07 Online: Ja

Stockholm Aven85

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Hoppa i 2 dimensioner #71: Tombi! 2

Schultz23 feb 2018 11:31201 visningarKommentera: 0 !

I den här bloggserien går jag igenom alla möjliga tvådimensionella plattformsspel. Högt som lågt. Mästerverk som smörja. Och allt där emellan.

Häng med!


#71: Tombi! 2

Tombi! sålde inte särskilt bra, vilket såklart är lite av anledningen till att det idag är eftertraktat bland många Playstationsamlare. Det fick ändå bra recensioner när det begav sig och gillades av de få som ändå spelade det så en uppföljare följde några år senare.

Uppföljaren som ruinerade utvecklarna Whoopee Camp och såg till att de försvann. Om man vill vara lite hård.

Tombi! 2 har inte samma status som sin föregångare, och det är ganska lätt att förstå varför. Även om jag vill påstå att det är ett lika bra spel som helhet. Definitivt bättre i vissa avseenden. Definitivt sämre i andra.

Det som framförallt har förändrats i Tombi! 2 är det visuella. Det första spelet använde sig av tredimensionell grafik blandat med 2D. Granskar man det under lupp ser 3D-miljöerna inte alltför vackra ut idag, men det har ändå en genomtänkt stil som smälter samman till någon slags egendomlig helhet.

Tombi! 2 kör all in på 3D-grafiken och har likt många andra Playstation-spel åldrats ganska bedrövligt. Det faktumet blir liksom värre när föregångaren framstår som betydligt snyggare och mer smakfullt i jämförelse.

Spelmässigt är ändå det mesta sig likt. Tombi! kan väl kallas för någon slags 2.5D-plattformare där man rör sig i två dimensioner i tredimensionella miljöer. På vissa särskilda ställen finns möjligheten att springa utåt eller inåt för att byta perspektiv. Då miljöerna är helt i 3D denna gång utnyttjas detta väldigt mycket mer där man ofta kan se de stora nivåerna slingra sig i bakgrunden.

När äventyret börjar har Tombis barndomsvän Tabby försvunnit och vår grottmänniska (eller vad han nu är) spårar henne till ett avlägset land. De onda grisarna är i farten igen och de måste såklart besegras innan sluttexterna kan rulla.

Precis som i föregångaren blandas plattformande med rollspelselement. Tombi hinner oftast bara röra sig några meter innan ett nytt uppdrag dyker upp, som såklart ska avklaras och bockas av i hans journal. Det är återigen riktigt beroendeframkallande och funkar väldigt bra. Det finns alltid massvis med saker att göra, oavsett om man beger sig till outforskade områden eller återbesöker en av spelets tidiga banor.

Det första Tombi! kunde ibland bli lite för kryptiskt och därav frustrerande. Ofta behövde något specifikt uppdrag avklaras eller något särskilt föremål hittas för att man skulle kunna ta sig vidare. Och spelet var inte alltid särskilt bra på att peka en i rätt riktning. Det var förstås lite av charmen att verkligen ta sig tid – fastna, återvända till tidigare platser och klura. Ibland kunde det dock bli lite för mycket och kännas segt, framförallt med tanke på hur lätt det var att dö och behöva ladda en gammal sparfil.

Tombi! 2 är betydligt enklare att hänga med i och jag uppskattar verkligen det. Livsystemet är dessutom helt borta vilket gör att man bara kan spela på utan att oroa sig särskilt mycket. Det är också ett något större spel, även om det kanske inte märks av på speltiden då man sällan fastnar som i det första spelet.

Variationen är också större med många nya dräkter, förmågor och föremål. Såsom ekorredräkten som gör att Tombi kan sväva. Eller grisdräkten som behövs för att kunna snacka med grisarna i grisbyn. En hel del minispel har också slängts in, varav många märkligt nog är irriterande svåra. Varje gång jag spelar det där förbanade minecart-minispelet vill jag kasta handkontrollen i väggen.

Det är som sagt det visuella och tekniska som verkligen sänker Tombi! 2 något. Spelet var inte ens särskilt snyggt när det släpptes. 20 år senare har inte förvandlat det till ett konstverk direkt. Mer än att bara vara tekniskt svagt så saknar jag designen från det första spelet. Det var lekfullt och spralligt. Tombi! 2 ser ut som vilken 3D-plattformare från denna tid som helst och varken världen eller karaktärerna har någon egen identitet. Det finns också en seghet i Tombis rörelser som jag inte riktigt kände av i det första spelet.

Och vi ska inte ens tala om vilket helvete det är att utforska städerna – som görs i tre dimensioner - med en obefintlig kamera och tveksam kontroll.

Jag har alltid tänkt att det första Tombi! är det klart bättre spelet men när jag nyligen spelade båda efter varandra känner jag nästan tvärtom. Tvåans uppenbara svagheter till trots.

Som äventyr är Tombi! 2 något rikare och tempot funkar bättre. Jag blir inte lika frustrerad på orättvisa plattformssegment som i det första spelet och rör mig framåt på ett betydligt mer trivsamt sätt. Pusslen är också ofta mer genomtänkta och spär inte på speltiden med lika mycket backtracking – även om det såklart är något av en grej denna gång också.

Även om det verkar oerhört osannolikt hoppas jag att de båda Tombi!-spelen får en remaster a la Crash Bandicoot: N-Sane Trilogy. Eller vågar man hoppas på ett tredje spel?

Svaret är förstås: Nej det vågar man inte.

Inget av Tombi!-spelen är ”de bästa plattformsspelen någonsin” men gör sin egen grej och gör det bra. Spel jag ofta återkommer till. Nu med en nytänd kärlek för den fula men väldigt underhållande uppföljaren.

Tidigare delar:
#1: Ripple Dot Zero
#2: Henry Hatsworth in the Puzzling Adventure
#3: James Pond 3: Operation Starfish
#4: Klonoa: Door to Phantomile
#5: Electronic Super Joy
#6: Quackshot: Starring Donald Duck
#7: Sound Shapes
#8: DoReMi Fantasy: Milon no DokiDoki Daibouken
#9: Rolo to the Rescue
#10: Trip World
#11: Tombi!
#12: Greendog
#13: Crash Bandicoot XS
#14: Super Mario Bros.
#15: Tales from Space: Mutant Blobs Attack
#16: Super Mario Land 3: Wario Land
#17: Pinobee: Wings of Adventure
#18: Wario Land 2
#19: VVVVVV
#20: Marko's Magic Football
#21: Aladdin (Mega Drive)
#22: Aladdin (SNES)
#23: Wario Land 3
#24: Boogerman: A Pick and Flick Adventure
#25: Kid Chameleon
#26: Sonic the Hedgehog
#27: 8-Bit Boy
#28: Super Princess Peach
#29: Bubsy in Claws Encounters of the Furred Kind
#30: Castlevania
#31: Mega Man Zero
#32: Knytt Underground
#33: Ristar
#34: Super Mario Bros: The Lost Levels
#35: Fantasia
#36: Hell Yeah! Wrath of the Dead Rabbit
#37: Drawn to Life
#38: Wario Land 4
#39: Chip & Dale: Rescue Rangers
#40: Sonic the Hedgehog 2
#41: LocoRoco
#42: Wonderboy
#43: Thomas Was Alone
#44: Bart Vs The Space Mutants
#45: Super Mario Bros. 2
#46: DLC Quest
#47: The Legendary Starfy
#48: Bubba 'n' Stix
#49: Donkey Kong Country
#50: Cosmic Spacehead
#51: Oddworld: Abe's Oddysee
#52: Castlevania: Dawn of Sorrow
#53: Puggsy
#54: Skullmonkeys
#55: Super Meat Boy
#56: Ninja Gaiden
#57: Baboon!
#58: The End is Nigh
#59: Celeste
#60: 88 Heroes
#61: Rayman
#62: Super Mario Bros. 3
#63: Doritos Crash Course
#64: Mutant Mudds
#65: Super Mario Run
#66: Kirby's Dream Land
#67: Dokuro
#68: Chibi Robo: Zip Lash
#69: Rocket Knight Adventures
#70: Super Mario World 2: Yoshi´s Island

« Till bloggen

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.