Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

KennyMan666

31 Registrerad: 16 mar 2005 11:30 Senaste besök: I dag 18:04 Online: Ja

Hisings Backa https://corruption.next-era.net/ KennyMan666

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Kennys spelår 2017 - Lucka 16

KennyMan66616 dec 2017 17:5294 visningarKommentera: 0 !

Fjupp och fram med kalendern för dagen!Vi letade efter nummer sexton. Fröken Keke hittade den på den högra strukturen, på den översta röda plattformen, mellan några tunnor. Så nu när vi vet var vi har den kan vi också öppna den.Se där, en shinto-helgedomsmö.

Lucka 16 - Touhou Tenkuushou ~ Hidden Star in Four Seasons

Så var det Tåhå-dags igen då.

Om någon har missat det så är Touhou alltså en serie doujin-shmups med en massa flickor som skjuter färgglada bombmattor. Den har varit igång ett tag - det första spelet kom 1997 till den i Japan populära hemdatorn PC-98, och det här är då det sextonde. Eller tjugotredje, om man räknar alla officiella spinoff-spel. Alla spinoffer är inte shmups, och alla är inte gjorda av ZUN/Team Shanghai Alice. Själv har jag varit Touhou-fan sedan tidigt 2000-tal, vilket var i samma veva som serien tog steget över till Windows. Det var i och med det andra Windows-spelet, det sjunde i serien, som jag började, och det var ett av de första bullet hell-shmups jag spelade som fick mig att fastna för genren (inte alltför långt senare blev jag Cave-frälst, och sen var det kört). Så det är en serie som ligger mig nära om hjärtat.

Visst, det har varit lite varierande kvalitet på spelen - det förra var rätt experimentiellt och jag hade inte många vackra ord om det. Förra året kom det inget, men i år så var ZUN tillbaka med det sextonde i serien - Hidden Star in Four Seasons.

Åter så har vi fyra spelbara karaktärer. Två veteraner i Shintoprästinnan Reimu och svarthäxan Marisa, och så två som inte varit spelbara i annat än spinoffer tidigare, tengun Aya och isälvan Cirno. De representerar även var sin årstid, och årstider är som titeln antyder en stor del av storyn och har även blivit en spelmekanik. Något är fel med årstiderna i Gensokyo, så det är upp till våra hjältinnor att kolla upp saken.

Som vanligt så resulterar det i en massa jävla skottmönster i diverse kulörer.

Nya karaktärer har vi förstås. Som fjärilsälvan Eternity Larva, jordaguden Narumi Yatadera, och dansöserna Satono Nishida och Mai Tereida. Och så slutbossen, den hemlige gudinnan Okina Matara.

Till skillnad från Legacy of Lunatic Kingdom som försökte bygga ett nytt spelsätt så håller sig Hidden Star in Four Seasons till det gamla vanliga Touhou-gameplayet, med som alltid en för spelet unik gameplay-gimmick. I det här fallet alltså årstiderna.

Varje karaktär har alltså en huvudsaklig årstid - vår för Reimu, vinter för Marisa, höst för Aya och sommar för Cirno. Efter att man valt karaktär för man också välja en sekundär årstid, vilket alltså resulterar i 16 olike kombinationer. När man besegrar fiender och skjuter på bossar så släpper de ifrån sig små årstids-fragment för den sekundärårstid man valt, vilket låter en bygga upp upp till sex stycken små extra årstids-options, som fungerar som miniversioner av den karaktärs options som representerar den årstiden, och skjuter dennes typ av attack. Så om man väljer vinter som sekundärårstid så får man små extraoptions som skjuter laser, vilket är vad Marisas standard är. Det är mindre komplicerat än jag fick det att låta där.Så kan man också göra en årstids-release, som funkar olika för var årstid men är en slags mini-bomb som konverterar skott till årstids-fragment. Jag brukar köra Marisa med vinter och nyttja det som extra skjutkraft, och så brukar jag glömma bort att releasen finns.

Så kan det gå.

Men i alla fall.

Jag spelade Hidden Star in Four Seasons först när demot kom ut och sen när hela spelet kom ut. Blev aldrig någon 1CC av hela spelet, men jag tog mig till slutbossen (på Normal) i alla fall.

Och, tja.

Med sexton (eller tjugotre) spel i serien där de flesta bygger på samma formel så ska det till en fantastisk uppvisning av nämnda formel för att höja sig från mängden.

Hidden Star in Four Seasons gör inte riktigt det. Det är ett bra spel, och helt klart värt att spela om man gillar bullet hell och Touhou.

Men med tanke på hur det gick sist ZUN försökte röra om ordentligt i formeln så är det kanske lika bra så.Taggar: December, kalender

« Till bloggen

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.