Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

KennyMan666

31 Registrerad: 16 mar 2005 11:30 Senaste besök: I dag 01:12 Online: Nej

Hisings Backa https://corruption.next-era.net/ KennyMan666

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Kennys spelår 2017 - Lucka 21

KennyMan66621 dec 2017 21:4071 visningarKommentera: 0 !

Så tiden går. Bara fyra luckor kvar. Men de ska hittas.prositen fortsätter att göra ett ryck såhär när vi närmar oss julafton och kunde konstatera att på höger struktur, nästan högst upp, på den högst belägna samlingen tunnor, så finns tjugoettan. Vi öppnar, tycker jag!En liten figur som har vissa likheter med Musse Pigg... men med en kopp som huvud. Just det.

Lucka 21 - Cuphead

Egentligen var det inte alls meningen att jag skulle spela Cuphead i år.

Inte för att jag inte ville, utan för att jag inte riktigt tyckte att jag hade råd med det - jag hade noterat det som ett spel jag skulle skaffa när jag hade lite mer pengar och lira nästa år. Det gick inte direkt någon nöd på mig gällande spel att spela, så jag kunde vänta. Tänkte vänta på en rea, ändå (och det är just nu halva priset på GOG, så har ni inte spelat det än kan det vara dags att slå till).

Men så hjälpte jag en norsk dude på IRC att beställa lite saker från CDON och skicka vidare till honom, och han gav mig pengar för Cuphead på GOG som tack för hjälpen. Så jag inhandlade det, och gav mig på det ganska snabbt.

Det man inte kommer undan att nämna när det gäller Cuphead är ju förstås grafiken. En estetik hämtad från 1900-talets första halva, i första hand bröderna Fleischers tecknade filmer. Det är en estetik som man inte ser speciellt ofta i spelvärlden, och verkligen inte i den här typen av spel.

Cuphead är ju då ett run'n'gun i stil med Contra eller Metal Slug. Dock med ett fokus på bossar - från början var det tänkt att vara ett spel som bestod enbart av bossar, men som fick sig några plattformsbanor som omväxling också. I de banorna kan man samla mynt, mynt som man sen kan använda för att handla uppgraderingar hos en enögd gris.

Men det är ju då ändå bossarna som krutet verkligen lagts på. Uppdelat på tre öar, plus ett sista litet område som innehåller de två sista bossarna, så finns det ungefär tjugo bossar att ta sig an (och då räknar jag inte ens extrabossarna som är del av den näst sista bossen) och typ 6-8 plattformsbanor. Minns inte riktigt. Bossar som man slåss mot för att få fatt på deras själakontrakt, så att djävulen kan driva in lite skulder. Vilket man gör för att själv inte bli indriven.

Som spelets undertitel konstaterar - ingå inte avtal med djävulen.

Bossarna är rätt fantastiskt varierade, också. Vi har en trio förvuxna grönsaker, en duo boxande grodor, en jättestor blomma, en drake, en ande, en råtta i en konservburksmaskin, en gigantisk sjöjungfru, och ett tåg fullt med spöken. För att nämna några.

Och visst är flera av bossarna bra. Men det är en del där designen inte känns riktigt all there, vilket speciellt visar sig när man får flyga plan. Verkar vara någon slags regel att run'n'guns måste ha taskiga shmup-banor. Vissa andra bossar hade också rätt frustrerande partier - bidrottningen på den tredje ön var skitjobbig.

Det är skillnad på utmaning och bullshit. Cuphead håller sig som tur är oftast på rätt sida av det, vilket i och för sig gör det ännu mer frustrerande när det fallerar. Man förlorar aldrig alltför mycket progress när man dör, eftersom alla banor bara står för sig själva och är rätt korta, även om vissa bossfighter blir ordentligt frustrerande när man dör på sista fasen och får spela om hela grejen.

Nåväl.

Hade kunnat spara det här för co-op, men jag tror att jag inte tänkte på det då. Men vi drog igenom det i co-op bokstavligt talat i dag, och det var goda grejor. Vissa saker blev lite extra jobbiga i co-op, men i allmänhet så var det ett sånt där spel som är bra själv och lite bättre i co-op - men inte till den grad att man ska undvika att spela det själv, som vissa andra spel jag behandlat.

Egentligen så är estetiken i Cuphead bättre än gameplayet - men det är ändå ett bra spel med hög intensitet. Det rekommenderas och jag hoppas att vi får se mer av sånt här.Taggar: December, kalender

« Till bloggen

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.