Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Tomas Engström

Registrerad: 29 apr 2005 14:13 Senaste besök: I dag 11:37 Online: Nej

Umeå http://www.youtube.com/ConraDargoRecenserar

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

Monster Hunter - en bildgenomgång av fenomenet

Tomas Engström 5 apr 2013 01:041628 visningarKommentera: 0 !

Vad är Monster Hunter, egentligen? Japanerna är tokiga i det, Loading har en hyperaktiv tråd om det, tre av oss i redaktionen har skrivit varsin recension på nära 3000 ord sammanlagt där vi försöker beskriva fenomenet.

Det här är ett försök att med bilder visuellt förklara Monster Hunters koncept och på så vis bygga en ännu större förståelse, och samtidigt också skapa en starkare community, för franchisen.


Bild 1: fiskebyn där spelet utspelas offline. Handla varor, skaffa bättre utrustning och ta dig an de många uppdrag som i synnerhet förstås går ut på att jaga monster av varierande storlek och utseende.


Bild 2: utrustningen är en central del av MH. All vapen och all rustning skapas av dig – spelaren. Du samlar olika resurser från såväl naturen som monstren själva och låter byns smed trycka ihop dessa. Här är jag själv ute efter ett ”Ravager Blade” men behöver ytterligare 6 bitar Pelagicite Ore för detta.


Bild 3: Bortsett från vapen och rustningar kan man också skapa juveler som trycks in i ens utrustning för att förhöja de färdigheter som all utrustning kommer med. Återigen krävs det resurser för att göra detta.


Bild 4: Färdigheterna kommer som sagt från ens utrustning i MH och är alltså inte karaktärsbundet. Genom att ta på dig en viss rustning eller bära ett visst vapen kan du gå från att vara extremt resistent mot kyla, till att istället orsaka extra mycket skada med ditt vapen.


Bild 5: Här står jag inne i min lilla hydda där det går att byta utrustning och även välja föremål som man vill ha med sig ut på jakten. Eftersom jag har tänkt leta efter mineralen Pelagicite Ore så väljer jag att bära mitt kompletta set med Leather Armor, då dessa rustningsdelar aktiverar diverse färdigheter som gör det mer effektivt att just samla resurser. Vapnet har jag däremot valt enbart för att det färgmatchar så väl.


Bild 6: Bara för att göra en jämförelse och visa på hur varierande utrustningen är rent visuellt: här ser ni mig iförd ett näst intill komplett Jaggi-set (Jaggi är ett dinosaurieliknande rovdjur). Hatten (Wroggi-material) har jag dock valt för att jag gillar designen. Svärdet är dock även det gjort av Jaggi-delar såsom skinnbitar och klor.


Bild 7: Vidare till Gillet i byn där man berättar vilka uppdrag som finns tillgängliga. Jag är som sagt intresserad av att få tag på Pelagicite Ore för ett Ravager Blade, och därför väljer jag ett resurssamlande uppdrag i området ”Flooded Forest” där jag vet att man kan få tag på denna metall.


Bild 8: Men innan jag beger mig iväg så stoppar jag i mig lite mat från kökskatten, eftersom en måltid kan förse en med diverse positiva effekter beroende på vilka ingredienser man väljer.
Jag blandar kött med ris och blir av detta såväl mer uthållig som något starkare.


Bild 9: Uppdraget är igång och jag befinner mig i det läger som varje område har. I den blå kistan framför mig ligger det vanligtvis förnödenheter som det alltid bjuds på under varje uppdrag, såsom drycker som återställer ens hälsa och kött för att återfå uthållighet (Stamina). I det här samlaruppdraget får jag dock endast en karta samt en fackla (det kan vara väldigt mörkt i vissa delar av området, särskilt under jorden).


Bild 10: Det här är den information som GamePaden visar, eller pekskärmen på en 3DS. I mitt fall, det vill säga, då detta går att personifiera. Jag väljer att se min egen hälsa, uthållighet, pågående effekter, återstående tid på uppdraget samt har även snabb åtkomst till diverse gester (roliga att använda i multiplayer). Hit skulle jag dock även kunna lägga bland annat kartan, som nu istället är synlig in-game, eller vilka föremål jag bär med mig.


Bild 11: Så här kan det då se ut när man är "på jakt", även om jag nu har kommit till Flooded Forest för att samla resurser. Men alla områden har fortfarande såväl sin fauna som flora så därför svävar ett jättelikt flygfä (Bnahabra) framför mig på denna bild.


Bild 12: Allt går som sagt att samla resurser från, såväl mindre djur som större monster, så därför ska man alltid se till att ”flå” sitt byte oavsett hur stort eller litet det är. Det här hornet som jag nu skär loss har jag kanske inte någon vidare nytta av just nu, men man vet aldrig när en ny rustningsdel, ett nytt vapen eller bara en uppgradering av endera blir tillgänglig som kräver just ”Kelbi Horn”.


Bild 13: Som sagt, oavsett storlek – även fjärilar och insekter kommer till nytta, dock för att tillverka små föremål såsom helande drycker och diverse substanser att doppa pilar i.


Bild 14: Här är i varje fall det som jag faktiskt är ute efter; nämligen de mineralrika kristaller som finns under vattnet i vissa av zonerna för det här området. Ni ser kartan uppe till höger? I zonerna 3, 5 samt 6 kan man utvinna mineraler under vattnet, medan zon 8 har kristaller som växer ur marken.
Ett par hugg senare har jag fått såväl de 6st bitar av Pelagicite Ore som jag är ute efter, som ett par andra mineraler – däribland ”Earth Crystal” som ni ser mig hugga ur här på bilden.


Bild 15: Väl tillbaka i lägret väljer jag att avsluta uppdraget genom att gå till den röda kistan och där placera en slags biljett som meddelar att jag vill hem igen. Beroende på uppdrag kan detta naturligtvis handla om att återföra ett specifikt föremål eller bara helt enkelt ta död på någonting för att uppdraget då skall avslutas.


Bild 16: Här kommer den extra belöningen för att ha avklarat uppdraget, i form av olika resurser som baseras löst på vad jag har dräpt eller grävt fram under min tid i området.


Bild 17: Väl hemma i byn igen går jag till den kvinna som håller i fiskebåtarna och ber henne sända ett av hennes skepp på en resa för att söka efter resurser åt mig. Detta kostar mig ett par ”poäng”, vilket är en resurs som man tjänar ihop av att dräpa och fånga de monster som lever alldeles utanför byn.
Om någon dag kan jag prata med henne igen för att få se vad båten har återvänt med. Dagarna passerar när man utför uppdrag eller bara jagar monster utanför byn.


Bild 18: Här är en annan plats i byn där man kan spendera poäng för att få tag på resurser: farmen. Odla svampar, brygg honung, fånga fiskar. För ”ett par” poäng kan katterna här sköta den biten åt dig och någon dag senare ge dig resultatet av deras hårda slit.


Bild 19: På tal om poängen. Eftersom endast 383p kvarstår på mitt konto så ber jag om en lägesrapport av vad som händer utanför byn. Mannen här talar om för mig att såväl en Great Jaggi som Royal Ludroth är aktiva i området, så därför beger jag mig ut för att jaga dessa. Det passar mig extra bra med just en Royal Ludroth eftersom jag kan använda en av dess klor för att skapa mig ett stort svärd av ben, något som skulle passa min ”Bone Armor” alldeles utmärkt.


Bild 20: Här ser ni nu Royal Ludroth sova vid mina fötter och jag själv bär den Bone Armor som jag nyss nämnde, tillsammans med mitt nytillverkade Ravager Blade. Anledningen till att jag bär Bone Armor hör ihop med varför monstret sover istället för att ligga död på marken; de här rustningsbitarna underlättar för mig när ett monster ska tillfångatas, och fångade monster ger en bättre belöning – både i form av de resurser som jag i efterhand kommer att få, men också poängmässigt.

Tillbaka i byn är jag nu 1000 poäng rikare och ett steg närmare det bensvärd som jag även suktar efter. Dags för nästa uppdrag...

Tack för att ni har tittat och läst.Taggar: Monster Hunter 3 Ultimate, Monster Hunter

« Till bloggen

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.