Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nicke Karlsson

32 Registrerad: 15 jul 2005 15:09 Senaste besök: I går 22:22 Online: Nej

NickMitch iLL_SickMitch SickMitch

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

En gråare men rikare tillvaro

Nicke Karlsson 8 feb 2018 15:371094 visningarKommentera: 13 !

Jag började utan yttre påverkan.

Började engagera mig.

Engagera mig i att avregistrera mig från nyhetsbrev, aktivt rapportera fejkade facebook-konton, stänga av notifikationer från appar. Jag hängde upp "stör ej" skylten på handtaget till "hotellrummet"

Det har varit en process i ca 2 år. Sista steget tog jag i våras när jag stängde av alla notiser från facebook och gmail.

Denna vecka hände något som jag trodde skulle ske tidigare.

Center for Humane Technology

och sedan tidigare har Time Well Spent Sweden dragit igång ett liknande initiativ.

Dock blir det ju lite mera tyngd när tidigare anställda på Facebook och Google engagerar sig i frågan storbolagens ansvar kring vårt användande av smartphones och dess appar och alla våra sociala medier.

I söndags toga jag ännu ett steg: rensade jag min hemskärm, ställde in svartvitt läge.

Ska jag starta facebook, söker jag efter appen.

Jag tittar på telefonen sporadiskt fortfarande -syfteslöst- men inser direkt hur den svartvita kala skärmen inte lockar till interaktion. Konsekvensen är kanske att de röda notifikationerna börjar skrika ännu högre, på min jobbmobil och när jag aktiverar färgerna på min privata nalle.

Samtidigt är det ett småskaligt inbördeskrig om de smarta telefonernas vara eller icke vara i landets skolor.

Nu är jag inte en motståndare till teknologi överlag, men jag kan dra en relativt rak parallell linje till mikrotransaktioner och free-to-play spel. Vår uppmärksamhet är hårdvaluta, kanske till och med mer värd än våra surt inarbetade pengar.

Det är intressanta tider i vår smarta, uppkopplade tillvaro.

En rant om spotify

Nicke Karlsson 16 maj 2017 14:302145 visningarKommentera: 9 !

Att tjänsters "Du gillar tydligen X - då gillar du nog också DET HÄR!!" funktioner inte är så himla tillförlitliga är väl kanske ingen nyhet i sig - som man borde bli upprörd över i sluttampen av 10-talet. Men jag måste få häva ur mig lite.

Bakgrund:

Jag började för lite mer än ett år sedan prenumerera på spotify's "Discover Weekly" lista. Just då befann jag mig i en period av fanatiskt lyssnande på First Aid Kit och detta innebar att "Upptäck veckovis" antog att jag bara ville lyssna på semi-akustisk americana - Längre från sanningen kunde de dock inte vara....

En plan tar form.

Jag tänker att jag ska försöka styra tjänsten dit jag vill, så jag slänger ihop en lista med lite drygt 8 distinkt olika genres som jag uppskattar.

Effekt.

Det hela blir lysande, jag får en salig blandning av musik som jag aldrig har hör. Allt är ju inte jättebra, men bredden av stilar i spotifys lista tycks bestå. Detta uppehålls än idag genom att jag "sparar" minst 8 låtar varje vecka.

Bieffekt.

Hittills har ju min plan fungerat och jag får veckovis ny musik som jag gillar - men det har smygit sig in något som jag inte väntat mig. Jag hade lyckats spara en låt av Junius Mevyant (En isländsk soulmusiker. Jag kommer att återkomma till honom..) detta har då spotify tolkat som att jag är ett riktigt fan av skandinavisk musik på skandinaviska språk. Varje vecka sedan dess (snart 9 månader) har jag fått låtar på norska, finska, danska, isländska. Jag definitivt inte fått mer soulmusik.

Detta är märkligt för jag tror inte att om jag skulle göra en lista med svenska artister, som sjunger på engelska, skulle jag få Kalle Moreus, Kenny and the Knutters och Euskefeurat till slut.

Junius Meyvant.

Jag tänkte tidigare idag att jag skulle se om det fanns fler moderna musiker som gör samma sorts retro soul som just Junius - genom spotify (ja jag vet att det gör det och att det finns bättre sätt att ta reda på det - men det hör inte hit och dessutom skiter jag i det!)

Så jag klicka på liknande artister och jag får upp en lista med uteslutande isländska artister som inte alls spelar soul!

Poängen här är att ursprungsland tycks ge enormt mycket större genomslag i sådana här funktioner än den faktiska musikstilen - Det är väl i sig inte jättekonstigt då man måste utforma metadata som funktionen kan utgå ifrån och där lär ju "island" sticka ut som en jäkel.

För att späda på detta har jag även kollat vad Björk ger för förslag...Inte för att det kanske var bättre, men det är då iallafall inget som tyder på att spotify sorterar det som att jag är ute efter isländsk musik!

Baksidan av detta som jag ser det, att vissa artister aldrig kommer att hitta ut till lyssnare eftersom de inte klassas som "internationella" - INTE BRA!

Nytt personligt rekord!

Nicke Karlsson 6 dec 2016 23:162231 visningarKommentera: 0 !

Första gången jag spelade Dark Souls var hos en polare. Det ögonblicket sitter fastetsat i mitt minne - antagligen för alltid.

Den förtryckande atmosfären, den komplexa kontrollen, tyngden i rörelserna, dödligheten och förtvivlan var så långt ifrån min komfortzon (läs Nintendo [smile]) jag någonsin kommit i spelväg, Jag var panikslagen varje sekund.

Det var nog 2012, cirka ett år efter att det släppts. Nu såhär 4 år senare är Souls ett globalt fenomen och för lite mer än ett år sedan skaffade jag spelet själv och började slå mitt huvud mot väggarna som kom i min väg.

Mitt tidigare rekord var att besegra Bell Gargoyls'erna och sedan bege mig ner till Blight Town för att sedan stänga av och inte spela igen på riktigt förrän för två dagar sedan.

Med inspiration från Svampriket, kände jag att det var dags att ta mig an skiten igen och nu sitter jag här 7 timmar senare och har med råge slagit mina tidigare insatser.

Jag besegrade Capra Demon för ungefär en timme sedan och nu håller jag på att mentalt förbereda mig för att bege mig ner i The Depths - Jag behöver grejen som gör det möjligt att uppgradera vapnet mitt mer.

Jag har nog fått smak för detta nu...Bättre sent än aldrig.Taggar: Dark Souls

200kr - 5 timmar - Den perfekta balansen.

Nicke Karlsson 2 nov 2016 10:243105 visningarKommentera: 8 !

Jag har vetat om det rätt länge - att en kort fokuserad spelupplevelse skänker mig mer glädje än ett maffigt storspel som klockar in över 40 timmar. Trots det trampar jag vidare i samma fotspår och köper på mig fler spel än jag behöver. Spel som ofta känns övermäktiga och även om jag kan ha spelat igenom “kampanjen” , känner jag att jag inte gjort spelet rättvisa.
Jag har så mycket kvar att göra...

Inside och Firewatch är två av mina favoriter detta år och de tillåter sig att spelas ut en första gång på ca 5 timmar. Visst kan man känna att det är värt ett varv till för att få lite mer, välja nåt annat, leta hemligheter. Skillnaden är då att jag gör det mina villkor - jag tvingas inte utstå en karta med tusen utspridda ikoner och ständiga påminnelser om att det alltid finns mer, mer, MER!!

Ett annat sätt är Hitman. En långsam skedmatning med nytt innehåll i lämpligt långa intervaller. Jag har inte spelat alla uppdragen än, men jag stöttar formatet och önskar att fler gjorde detsamma. Om jag tänker i ett större perspektiv kanske spelutvecklare börjar förstå att många “kärnspelare” spelar många spel, har ett liv utanför skärmen och kanske också familj. Det torde väl kunna utmynna i att fler börjar stycka upp sina spel? Dels för att minska arbetsbördan, dels för att faktiskt kunna kräma ut mer pengar av kunden och mer valuta för den utvecklingstid man har haft för sin produktion.Taggar: tid, planering, värde, Spel, Inside, Firewatch, Hitman, episod, ork

Hypecheck

Nicke Karlsson 20 apr 2016 15:403475 visningarKommentera: 0 !

Gud vad jag längtar till E3!!!! Det kommer bli väldigt svårt att hålla nere förväntningarna på mässan.
För de senaste veckorna har det ju florerat rykten om både nya versioner av PS4 och Xbox One, samt att Nintendos NX behandlas i både mer eller mindre trovärdiga utlägg på diverse forum.

Det senaste scoopet om sonys "NEO" projekt verkar dessutom vara ett ganska konsumentvänligt sådant. Där spel inte får vara exklusiva för denna nya platform och diverse andra styrande policydokument.
Det ska ju tilläggas att jag inte ännu skaffat en PS4 och även om dessa nyheter gör att jag inte kommer köpa en "basic" modell så kommer jag gladeligen skaffa en "NEO" - med brasklappen att Sony lägger fram en tidsplan för sin nya strategi och att man inte kommer släppa uppgraderingar varje år.

Spelbranschen är spännande!Taggar: E3, NEO, NX, Xbox, hype

Tidigare inlägg

1 2 | sista

Winter is coming...

8 jan 2016 17:085

Julledigheten är nu över och kylan har kopplat grepp om tillvaron....

Tillbaka i och på spåret

26 nov 2015 17:3120

[url=http://gfx.aftonbladet-cdn.se/image/19939139/1200/imageColumn/b17...

Inköpsstopp bl.a

21 sep 2015 21:260

Budgeten har spräckts tillräckligt... Som tur är har ju Super Mario...

E3 för mig.

23 jun 2015 21:320

En vecka senare. Dygnsrytmen har hittat tillbaka. Känslorna åter...

En nulägesrapport.

28 maj 2015 17:200

I helgen ska det spelas SPLATOON utav bara faan - det kan jag lova...

Kvartalsrapport.

10 apr 2015 12:361

Så nu har det gått 3 månader av 2015 och ovan ser ni aktuell status...

ca.18360 anledningar till att 2015 blir ett lugnare år.

29 dec 2014 15:219

En årlig tradition är ju att gå igenom ekonomin för det gångna året...

Några snabba.

12 sep 2014 12:310

Xbox One + Överträffar mina förväntningar + Kontrollen är...

Minnen från en svunnen tid.

26 aug 2014 18:385

Nedräkningen till Xbox One har startat och det börjar bli dags att...

Spelsuget stiger...

8 aug 2014 08:5610

Snart är mina 7 semesterveckor över och knappt tre timmar av denna...

Lite av varje.

16 jun 2014 01:350

*Puh!*... Nu var då E3 över för i år. Föga förvånande att detta är...

En smak av "next-gen"

1 apr 2014 20:4025

Hade vägarna förbi MediaMarkt efter att ha varit på Umeå Open och...

En jungfrunatt med Titanfall.

15 mar 2014 04:5815

Föll för frestelsen och köpte Titanfall via origins, där jag tydligen...

??? Flappy Bird ???

27 feb 2014 16:423

Pling Pling Pling *SMACK! En populärkulturell smällkaramell som...

En rädsla...

11 jan 2014 17:310

Bilden är saxad från spelbutiken.se Dessa spel kan man alltså...

Lucka 8 - Loadingkalendern 2013

8 dec 2013 12:013

Jag bodde med två kompisar under gymnasietiden. Vi gjorde filmer,...

E.S.T.P - Extremt Sen Till Partyt

4 dec 2013 10:322

...Jag anade att det skulle hända, men jag ville inte riktigt. När...

Rykten om Retros spel till WiiU

29 maj 2013 16:472

Peer Schneider på Ign voice chat nämner i en video att han har hyrt...

Jakten på Guldet!

24 apr 2013 09:111

Inte för att det är det svåraste i spelhistorien att få Guld i...

Fast Rant = Snabbt Skrävel. ev. hissyfit

5 feb 2013 17:380

Att skriva någon halvnegativt om Nintendos framtid och ev...

1 2 | sista