Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nicke Karlsson

32 Registrerad: 15 jul 2005 15:09 Senaste besök: I dag 20:13 Online: Nej

NickMitch iLL_SickMitch SickMitch

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

En rant om spotify

Nicke Karlsson16 maj 2017 14:302147 visningarKommentera: 9 !

Att tjänsters "Du gillar tydligen X - då gillar du nog också DET HÄR!!" funktioner inte är så himla tillförlitliga är väl kanske ingen nyhet i sig - som man borde bli upprörd över i sluttampen av 10-talet. Men jag måste få häva ur mig lite.

Bakgrund:

Jag började för lite mer än ett år sedan prenumerera på spotify's "Discover Weekly" lista. Just då befann jag mig i en period av fanatiskt lyssnande på First Aid Kit och detta innebar att "Upptäck veckovis" antog att jag bara ville lyssna på semi-akustisk americana - Längre från sanningen kunde de dock inte vara....

En plan tar form.

Jag tänker att jag ska försöka styra tjänsten dit jag vill, så jag slänger ihop en lista med lite drygt 8 distinkt olika genres som jag uppskattar.

Effekt.

Det hela blir lysande, jag får en salig blandning av musik som jag aldrig har hör. Allt är ju inte jättebra, men bredden av stilar i spotifys lista tycks bestå. Detta uppehålls än idag genom att jag "sparar" minst 8 låtar varje vecka.

Bieffekt.

Hittills har ju min plan fungerat och jag får veckovis ny musik som jag gillar - men det har smygit sig in något som jag inte väntat mig. Jag hade lyckats spara en låt av Junius Mevyant (En isländsk soulmusiker. Jag kommer att återkomma till honom..) detta har då spotify tolkat som att jag är ett riktigt fan av skandinavisk musik på skandinaviska språk. Varje vecka sedan dess (snart 9 månader) har jag fått låtar på norska, finska, danska, isländska. Jag definitivt inte fått mer soulmusik.

Detta är märkligt för jag tror inte att om jag skulle göra en lista med svenska artister, som sjunger på engelska, skulle jag få Kalle Moreus, Kenny and the Knutters och Euskefeurat till slut.

Junius Meyvant.

Jag tänkte tidigare idag att jag skulle se om det fanns fler moderna musiker som gör samma sorts retro soul som just Junius - genom spotify (ja jag vet att det gör det och att det finns bättre sätt att ta reda på det - men det hör inte hit och dessutom skiter jag i det!)

Så jag klicka på liknande artister och jag får upp en lista med uteslutande isländska artister som inte alls spelar soul!

Poängen här är att ursprungsland tycks ge enormt mycket större genomslag i sådana här funktioner än den faktiska musikstilen - Det är väl i sig inte jättekonstigt då man måste utforma metadata som funktionen kan utgå ifrån och där lär ju "island" sticka ut som en jäkel.

För att späda på detta har jag även kollat vad Björk ger för förslag...Inte för att det kanske var bättre, men det är då iallafall inget som tyder på att spotify sorterar det som att jag är ute efter isländsk musik!

Baksidan av detta som jag ser det, att vissa artister aldrig kommer att hitta ut till lyssnare eftersom de inte klassas som "internationella" - INTE BRA!

« Till bloggen

Kommentarer

Thomas_8716 maj 2017q

Discover Weekly tycker jag är rätt värdelös, får i princip aldrig upp det jag faktiskt vill lyssna på.

Däremot älskar jag deras "Din Daily Mix" tjänst, som gör spellistor baserat på vad du lyssnat på, fiffigt indelat i olika genres.

Spotify har ju även nu börjat spela "radio baserat på" när en skiva eller spellista tar slut, detta kan leda till väldigt roliga övergångar, som inte alls känns logiska. Senast lyssnade jag på Mimikry, som sen ledde till Björn Rosenström följt av Ronny & Ragge.

Cavecamper19 maj 2017q

Jag som via min Nexus 6 fått några gratismånader med Googles betaltjänst för musik kan meddela att deras version med radiokanaler inte har mer pricksäker/smart sätt för att hitta ny musik åt mig.

Jag misstänker att om de firmor som får tillräckligt mycket tid, kunddata och pengar att leka med kommer att kunna utveckla seriöst bra expertsystem som det brukar kallas i datateorin.

Nicke Karlsson19 maj 2017q

Band borde anställa egna "tekniker" för att metakoda musiken så att den plockas upp av musiktjänsterna bättre.

Kleti 5 jun 2017q

Det finns ju vissa artister på Spottan vars samtliga låtar är click baits iform av alternativa artistnamn.

Framtidens artisters låtnamn lär väl vara ren Spotify-kod

Nicke Karlsson 7 jun 2017q

Kleti:

Det finns ju vissa artister på Spottan vars samtliga låtar är click baits iform av alternativa artistnamn.

Framtidens artisters låtnamn lär väl vara ren Spotify-kod


Jo jag har hört om det - Smart och skrämmande på samma gång.

Men det handlar väl mer om att man får upp dessa låtar när man aktivt söker i sökfält, eller på google? Inte så mycket om hur låtar triggar andra låtar att dyka upp.

Sensemaker21 dec 2017q

Related artists för mig funkar alltid grymt bra.

Discover weekly ser jag som en förolämpning. Vet alltid redan om exakt allt på dem, kan betala extra för att stänga av den..

Release radar är till 80% rätt bra, skönt med nytt varje fredag:)

Exakt alla andra automatiserade "listor' de spammar med skulle jag kunna betala för att stänga av." populära spellistor"(för vem? Jag är inte intresserad av vad andra lyssnar på) och "nyligen spelade"? Jag vet väl bäst själv vad jag lyssnade på igår, och det är jag helt ointresserad av att ha på en "lista"...

Spotify uppenbarligen inte designad för riktiga musikälskare, mer casual radio hits lyssnare.

Nicke Karlsson22 dec 2017q

Sensemaker:

Spotify uppenbarligen inte designad för riktiga musikälskare, mer casual radio hits lyssnare.


Går ju lite rykten "på stan" om att skivbolagen pytsar in lite extra för att få sina artister exponerade och "gå före i kön". Inget ögonbrynshöjande om det är sant, men tråkigt ändå.

Sensemaker22 dec 2017q

Egentligen inget konstigt med det. Spotify är inte demokrati eller lyder under allemansrätten. De får göra precis vad de vill med sin tjänst, de går ju inte ens med vinst ännu. Har en kompis som dragit in ca 10 miljoner enbart på plays, de får ju 0,7 öre per play av spotify. Hans grupp har en bit över en miljard plays..
Ed sheeran som ett annat exempel har ca 2 miljarder plays enbart på sina topp 5 :-o det är 14 mille...

Nicke Karlsson22 dec 2017q

Sensemaker:

Har en kompis som dragit in ca 10 miljoner enbart på plays,


Inte illa!

Som du säger. De har ju rätt att göra som de vill med sin tjänst. Jag gillar Spotify 90% av tiden. Det svåraste är att jag ofta känner att jag inte lyssnar på musik för 1200kr/år - Fast tillgängligheten och kompabiliteten har ju också ett pris.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.