Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!

Nicke Karlsson

32 Registrerad: 15 jul 2005 15:09 Senaste besök: I dag 15:33 Online: Ja

NickMitch iLL_SickMitch SickMitch

Bloggj Snabblänkk Bevaka denna blogg

En gråare men rikare tillvaro

Nicke Karlsson 8 feb 2018 15:371103 visningarKommentera: 13 !

Jag började utan yttre påverkan.

Började engagera mig.

Engagera mig i att avregistrera mig från nyhetsbrev, aktivt rapportera fejkade facebook-konton, stänga av notifikationer från appar. Jag hängde upp "stör ej" skylten på handtaget till "hotellrummet"

Det har varit en process i ca 2 år. Sista steget tog jag i våras när jag stängde av alla notiser från facebook och gmail.

Denna vecka hände något som jag trodde skulle ske tidigare.

Center for Humane Technology

och sedan tidigare har Time Well Spent Sweden dragit igång ett liknande initiativ.

Dock blir det ju lite mera tyngd när tidigare anställda på Facebook och Google engagerar sig i frågan storbolagens ansvar kring vårt användande av smartphones och dess appar och alla våra sociala medier.

I söndags toga jag ännu ett steg: rensade jag min hemskärm, ställde in svartvitt läge.

Ska jag starta facebook, söker jag efter appen.

Jag tittar på telefonen sporadiskt fortfarande -syfteslöst- men inser direkt hur den svartvita kala skärmen inte lockar till interaktion. Konsekvensen är kanske att de röda notifikationerna börjar skrika ännu högre, på min jobbmobil och när jag aktiverar färgerna på min privata nalle.

Samtidigt är det ett småskaligt inbördeskrig om de smarta telefonernas vara eller icke vara i landets skolor.

Nu är jag inte en motståndare till teknologi överlag, men jag kan dra en relativt rak parallell linje till mikrotransaktioner och free-to-play spel. Vår uppmärksamhet är hårdvaluta, kanske till och med mer värd än våra surt inarbetade pengar.

Det är intressanta tider i vår smarta, uppkopplade tillvaro.

« Till bloggen

Kommentarer

Tobias Söderlund 8 feb 2018q

Påbörjade en nedkoppling för några år sedan.

Kom aldrig tillbaka till fullskalig uppkoppling igen, men Facebook återvände jag till trots helt raderat konto.

Trött som ett as på att allt ständigt skriker efter min uppmärksamhet. Har stångt av allt vad notiser heter på min telefon, förutom för sms som jag känner en fördel med att ha aktivt.

Det ligger något väldigt sjukt i dessa skapade behov. Det ligger något skrämmande i hur lätt vi tackar ja till att se dem formas inom oss.

Monomate360 9 feb 2018q

Till alla oss som levde innan mobiltelefon och internet: Det var kanske inte bättre förr, men det var i alla fall mer laid back, den saken är klar. :)

Du försökte få tag på någon och ringde denna person på hemtelefonen. Det gick toner och ingen svarade. Det var något ganska viktigt. Du ryckte på axlarna och gick hem till personen istället och ringde på. Ingen öppnade.

Du och en kompis diskuterade vem som hade rätt angående något. Ni blev tvugna att slå i en uppslagsbok. Men just det ni sökte fanns inte. Ni begav er till ett bibliotek för att hitta svar. Det fanns en bok som skulle ge er svaret. Den var utlånad.

Nicke Karlsson 9 feb 2018q

Tobias Söderlund:

Det ligger något skrämmande i hur lätt vi tackar ja till att se dem formas inom oss.


Ja det är väl FOMO om inte annat.

Monomate360:

men det var i alla fall mer laid back, den saken är klar. :)


Det är kanske tolkningsbart, allt var ju längre bort och man rörde sig helt enkelt mer som konsekvens av detta.

Framförallt var det ju ingen som stod bredvid en och hela tiden: "Hey, listen!" - Vi fick ju iofs en försmak i Ocarina of Time - och ingen har väl något rosa skimmer över just den företeelsen.

Hans Li Engnell 9 feb 2018q

Vårt uppkopplade samhälle med ständig tillgång till allt och alla gör folk väldigt rastlösa. Alla vill ha svar NU!! och kan inte vänta. Jag ser liknande tendenser hos mig själv på jobbet. Vi beter oss faktiskt alltmer som de adhd-klienter vi träffar, för vilka "tålamod" och "du måste vänta ett tag" är helt obekanta begrepp.

Notiser i telefonen är ett gift. Jag har inga, men vill förstås kunna bli nådd på sms. Allt är lugnare sedan jag flyttade och lämnade uppdraget som ordförande i bostadsrättsföreningen, som jag drev med en alldeles för stor tillgänglighet gentemot de boende. Jag drömde om det där i natt av någon anledning. Vaknade med ont i magen.

Nicke Karlsson 9 feb 2018q

Hade jag varit modig och lite rikare hade jag köpt campingen upp i min hemby som är till salu och startat ett nedkopplat retreat.

Woosley10 feb 2018q

Jag har aldrig haft notiser aktiva för någon app. Eller ja, "aldrig" är väl en lögn, men det var bra många år sedan jag ruttnade på de där plingade helvetena och kan inte förstå hur folk klarar av att leva med dem.

Nicke Karlsson:

Hade jag varit modig och lite rikare hade jag köpt campingen upp i min hemby som är till salu och startat ett nedkopplat retreat.


Det klurigaste där skulle väl vara att bygga ett system med signaljammers som faktiskt täcker in ett helt campingområde, samt det rent juridiska i det om även telefonsignaler ska störas ut. För att inte tala om det rent praktiska i att folk inte kan nås på campingen vilket försvårar underhållsarbeten och dylikt. :P

En gammal hederlig "lämna dina uppkopplade enheter här-låda" i receptionen kanske iofs skulle fixa biffen. :P

sanojas7511 feb 2018q

Om du nån gång köper campingen så hyr jag en plats, det hade behövts. Push notiser har jag stängt av men jag behöver förändra min relation till min telefon, den är inte sund som det är nu. Tack för påminnelsen😊

Nicke Karlsson11 feb 2018q

Woosley:

En gammal hederlig "lämna dina uppkopplade enheter här-låda" i receptionen kanske iofs skulle fixa biffen. :P


Ja, alltså jag tror ju att de som skulle gästa inte är dem som fuskar. Det hela skulle ju handla om att det inte finns några tv-apparater och wifi på området. Inga rum utan fönster, utan så ljudtäta som möjligt med möjlighet att öppna en lucka för att höra fors, vind och fågel från naturen.

sanojas75:

Tack för påminnelsen😊


Det var så lite =)

Bleatlessness12 feb 2018q

Smart grej med svartvit telefon. Har aldrig haft notiser på för annat än SMS av uppenbar anledning, men visst är man ganska ofta inne och kikar manuellt efter uppdateringar. Slentrianmässigt.

Det är små saker som kan få en att tippa över ena eller andra sidan. Minns en man som ville titta mindre på TV och läsa mer. Varje dag när han kom hem satte han sig i soffan och... tittade på TV. Så det han gjorde var att lägga en bok på bordet och fjärrkontrollen i en byrålåda. Vips så svängde pendeln åt andra hållet.

Woosley13 feb 2018q

Nicke Karlsson:

med möjlighet att öppna en lucka för att höra fors, vind och fågel från naturen...


...och Pewdiepies ljuva stämma från familjen där tonårsbarnen mot föräldrarnas inrådan tagit med sig telefoner och surfplattor trots att de åkte dit för att fly sin uppkopplade vardag. ;)

Nej men jag gillar idén om ett "camp offline", förutom att det också skulle kunna bli premissen för en dålig slasherfilm. :O

Nicke Karlsson13 feb 2018q

Woosley:

premissen för en dålig slasherfilm. :O


Det kommer vi få se på bio 2020 =)

Bleatlessness:

Det är små saker som kan få en att tippa över ena eller andra sidan.


Ja, det gäller ju primärt att vilja ändra något. Att faktiskt ha landat i att man inte trivs i en situation och att man faktiskt tänker ändra på det på ett eller annat sätt. Motivation.

Solscroller14 feb 2018q

Deleta allt istället för det där halvmjäket. Just a tip

Nicke Karlsson15 feb 2018q

Solscroller:

Deleta allt istället


Dit har jag en bit då jag sitter i diverse styrelser, spelar i band och gör lite annat som kräver rätt mycket interaktioner.

Så det får vara halvmjäk tillsvidare för min del =)

Jag är mest nöjd att jag själv får styra över interaktionerna i telefonen, inte att diverse algoritmer ska pocka på uppmärksamhet hela tiden.

Den absolut värsta är Facebooks "din sida har 36 nya förhandsvisningar" vad fan betyder det ens?

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.