Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!
Forum   Loading   Loading IRL   + Ny diskussion
Till botten Visar hela tråden

Loadare i fokus: Ruffles

skapad 5 okt 2013 11:12 | svar 16 st | visats 123 ggr

 
Silhuett (P) 
5 okt 2013 11:12

Ett forum är inget utan sina användare. Det är ett tomt skal, några ettor och nollor på internet.

Du är orsaken till att vi finns.

Därför väljer vi nu att rikta strålkastaren mot dig. I den här intervjuserien presenterar vi er, i tur och ordning. Varje vecka hamnar en loadare i fokus.

Det handlar inte om att man har skrivit mest inlägg, postat de roligaste gif:arna eller bränt av de snitsigaste skämten.

Det handlar om att du är en del av Loading – Sveriges mysigaste spelcommunity.

Säg hej till Ruffles1. Vad är du för en filur?

Gift 30-plussare som bor söder om söder i Stockholm. Älskar kinesisk mat, Dumle och te. Jag kan lägga 360 högskolepoäng till handlingarna, däribland historia, socialt arbete och kinesiska. Men ju mer jag läser, desto mer inser jag tyvärr hur lite jag vet. 

Stora intressen är samhällsfrågor, historia (framför allt tysk andra världskrigshistoria, så ni kan ju gissa hur min bokhylla ser ut) samt film och spel. Det sistnämnda är mitt överlägset dyraste intresse, och jag samlar flitigt. Samlingen av äldre spel och konsoler växer. Av någon anledning visar min fru inte alls samma entusiasm varje gång jag släpar hem ännu en Dreamcast-konsol eller en ny packe gamla Gamecube-spel. Men jag har i alla fall lyckats få henne att uppskatta Super Monkey Ball. Det ser jag som en liten delseger i jakten på den stora omvändelsen. 

Jag har spelat sedan Master Systems dagar, läste Sega Force och skrattade gott åt deras sågningar av dåliga spel och gliringar åt Nintendo. Sedan dess har speljournalistiken, som väl knappast ens kunde kallas journalistik på den tiden, utvecklats enormt. Och jag har gått från blind fanboy till en spelare som uppskattar spel på alla format. Efter tio år med Xbox kommer jag snart att köpa min första Playstation på lanseringsdagen.

2. Hur hittade du hit till Loading?

Exakt hur minns jag faktiskt inte. Jag ser att det är över tio år sedan jag registrerade mig. Jag var aktiv på två svenska spelforum tidigare, både Loading och Playing, men valde att stanna kvar på Loading då jag upplevde sidan som mer seriös. Tonläget är överlag väldigt bra. Loading har också en koppling till Sveriges bästa speltidning, och därmed även de flesta av de bästa skribenterna i landet. Så jag har blivit kvar och tittar in varje dag. Jag följde Super PLAY ganska slaviskt när det begav sig. Ända tills Tobias Bjarneby lämnade tidningen och startade nytt. Då följde jag med. 

3. Varifrån har du fått ditt användarnamn och vad betyder det?

Det är så oerhört trivialt och har ingenting med spel att göra. Det härstammar ursprungligen från ett familjeskämt på Greklandssemestrarna när jag var barn. Namnet kommer från de enda ätbara chipsen som fanns att tillgå. De hette Ruffles. Min far vägrade att uttala det rätt. (Så det ska därför uttalas Ruff-les, inte med korrekt engelskt uttal!). 

4. Vad brukar du göra på Loading?

Jag tittar inte in för att läsa nyheter. De ser jag oftast först hos NeoGAF. Däremot är det alltid intressant att se reaktionerna och följa de efterföljande diskussionerna. Mest intresserar jag mig egentligen för spelbranschen ur ett marknadsperspektiv. Därav mitt intresse för Nintendos krisande Wii U, exempelvis. Jag finner det fascinerande hur ett företag kan gå från succé till fiasko på så kort tid. Vi har sett detta ske förut – med både Nintendo, Sega, Sony och kanske även Microsoft. Jag tror att arrogans nästan alltid är en bidragande orsak. Det tycks närmast vara en naturlag att framgångsrika företag förr eller senare låter självgodheten föra dem upp i det blå. Kunderna står däremot kvar på marken och är plötsligt inte intresserade längre. 

5. Vilket är ditt bästa spelminne?

Jag har förstås, som de flesta, massor av fina spelminnen. Spelminnen är som små diamanter vi bär inom oss, som ingen utomstående kan se eller fullt ut förstå. För de var inte där. 

Minnen som när jag först klarade slutbossen i Sonic 2 och kände en enorm stolthet. Eller när jag först landsteg på ringvärlden i Halo och ägnade en lång stund åt att bara traska runt, studera barken på träden, gräset på marken och njuta av den majestätiska ringen långt där borta vid horisonten. Eller när jag spelat alldeles för mycket Alan Wake och på min kvällsrunda i skogen såg skuggor överallt. Jag sprang fort den där kvällen.

Ett spelminne som ligger mig särskilt varmt om hjärtat, och som jag nog kommer att bära med mig som en liten skatt resten av livet, är slutscenen i Shenmue till Dreamcast, som lovade att sagan bara börjat. Jag minns att jag lade ifrån mig handkontrollen, tog ett djupt andetag och tänkte, ordagrant: ”Även om det inte kommer en fortsättning. Får jag vara tacksam för detta äventyr.” 

Men på ett rent personligt plan borde jag egentligen säga: hela fjärde skivan i Shenmue II. När jag färdades längs floden, omgiven av de vackra sockertoppsbergen utanför Guilin, föddes min nyfikenhet för Kina. Jag tog mig till slut dit och blev förälskad i landet. Återvände igen och igen, började plugga kinesiska vid Konfuciusinstitutet på kvällarna, träffade en kinesisk kvinna som blev min fru. Jag har insett att mitt liv nog hade sett helt annorlunda ut om jag inte spelat Shenmue II de där dagarna på mitt studentrum i Uppsala. Det säger en del om livets alla slumpartade händelser. Men, givetvis, också hur mycket som helst om spelet i sig. 

6. Om du fick skapa ett eget spel, hur skulle det se ut?

Det jag framför allt vill se mer av är jordnära berättelser som skildrar människor av kött och blod. Och eftersom jag är väldigt historieintresserad skulle det kunna vara ett realistiskt äventyrsspel som utspelades i en historisk miljö. Ett spel utan massor av dödande och övervåld men med spänning och komplicerade mänskliga relationer. Jag hoppas att spelbranschen är på väg i den riktningen. Jag tycker att utvecklarna ofta gör det väldigt lätt för sig. De fokuserar på tempo, tempo, tempo. 

Många spel hade blivit mycket intressantare om tempot i stället drogs ned en aning, om vi spelare tilläts andas emellanåt och bara utforska, insupa atmosfären. Det är ett (av många) skäl till att jag älskar Shenmue. Det var ett spel som visserligen höll spelaren i handen för mycket men som framför allt visade tilltro till mig att själv få utforska, upptäcka sidospår, ja ibland bara ta en promenad och lyssna på den underbara musiken. 

7. Händer det ofta att dina tänkvärda analyser kring Wii U förväxlas som bitter kritik av hängivna Nintendofans? 

Ja, tyvärr. Delvis får jag nog ta på mig det eftersom jag ibland skriver ned mina egna reflektioner väldigt snabbt och inte alltid tänker på att andra kan uppfatta dem på ett annat sätt än jag. Men jag vill varken reta Nintendofans eller vara någon jobbig glädjedödare. Jag ser dock mig själv som en tämligen rationell person, och när diskussionerna ibland skenar iväg i önsketänkande blir jag kanske en av de där jobbiga jäklarna som kommer med påpekanden. Jag gillar dock diskussionerna!

Gillade du det här? Diskutera det i kommentarerna och, vem vet, snart kanske det är just DU som har ett PM som ligger och väntar...

Loadare i fokus - samlingstrådenVisa nyheten som publikation

If only I could, I'd make a deal with God.

 
! Anmälj Länk
 

**** Tråden flyttad från Loading/Nyheter 5 okt 2013 11:17 ****

 
koppis  
5 okt 2013 11:41
Historia är något jag tänkt mycket på vad man bör veta.

Har du något direkt ut huvudet att "det här måste man veta om historia" ?

 
! Anmälj Länk
 
 
Hans Li Engnell (P) 
5 okt 2013 12:26
Det går inte riktigt att svara på det. Historia är ju allt som har hänt, någonsin.

Däremot finns det ett värde i att läsa historia eftersom man på så vis lär känna människan och hur vi hamnade där vi är i dag. En klyscha säger att vi måste lära av historien. Den är väldigt sann. Genom att inte veta vad som hände förr och varför det hände, är vi dömda att upprepa samma misstag om och om igen. Effekterna av den nuvarande ekonomiska krisen som skakat hela världen (framför allt Europa och USA) är ett sådant exempel. Genom att se effekterna av krisen 1929 kunde man förutspå vad som skulle hända nu. Och tro det eller ej, folk röstar på nazistiska partier i dag också.

Om inte annat bör man läsa lite historia därför att historien är många gånger som en riktigt bra thriller. [smile]

WWW.FRISPEL.NET

 
! Anmälj Länk
 
 
emanuel91 (P) 
5 okt 2013 15:02
Tänkte aldrig på att ditt namn kom från ett chipsmärke. Ett grekiskt chipsmärke också :)

Sunt förnuft framför PK

 
! Anmälj Länk
 
 
Okänd
5 okt 2013 16:20
Robert Larsson:

Av någon anledning visar min fru inte alls samma entusiasm


[bigsmile]
Åh fan. Du borde kanske inte fråga henne utan istället utgå ifrån att hon delar din glädje till fullo. Så gör jag iaf [rolleyes]

Robert Larsson:

Det säger en del om livets alla slumpartade händelser


Indeed.
Spännande händelser visar sig vara spännande först lång tid efteråt. Livets stora övning är att uppskatta tillvaron som den är just nu eftersom man inte vet vad resultatet faktiskt kommer att visa sig vara.

Din historia gav mig något av en resa.
Jolly good times.

 
! Anmälj Länk
 
 
ayooo (P30) 
5 okt 2013 17:48
Verkar som att vi delar många intressen, både historia, kinesiska (och allt som hör till) och spel [smile]

Om ändå du var tjejen på din avatar ayooooo :D Då skulle vi gifta oss i en liten undervattens båt och spela spel - Filip_sama

 
! Anmälj Länk
 
 
Hans Li Engnell (P) 
5 okt 2013 23:21
ayooo:

Verkar som att vi delar många intressen, både historia, kinesiska (och allt som hör till) och spel


太好了![wink]

WWW.FRISPEL.NET

 
! Anmälj Länk
 
 
ayooo (P30) 
6 okt 2013 00:58
Ruffles:

太好了![wink]


Antar att du har lärt dig förenklad kinesiska eller? Syns ju inte på dom tecknen du skrev iofs, men det är ju det vanligaste. För egen del har det blivit traditionella tecken.
Mitt användarnamn är förresten 哎唷, eller så som jag tyckte att det lät när min tjej sa det första gången vi träffades.

Om ändå du var tjejen på din avatar ayooooo :D Då skulle vi gifta oss i en liten undervattens båt och spela spel - Filip_sama

 
! Anmälj Länk
 
 
Mattias Leisky (P) 
6 okt 2013 01:01
Inlägg av Ruffles gör en sällan besviken, kul att få lite bakgrundshistoria också. Din Shenmue-historia är ju nästan som hämtad ur en bok =) Dock gav den mig lite utökad förståelse för er som verkligen älskar de båda spelen. Tycker själv att det första, som var det jag spelade, var bra - men jag upplevde nog inte riktigt den magi som ni gjorde.

Annars upplever jag att det är rätt sällan som jag inte håller med dig. Dina analyser kring Nintendo och dyl. brukar vara rätt spot on. Att du inte haft en Playstation anade jag dock aldrig [smile]

/Samba de Amigo

 
! Anmälj Länk
 
 
Oregondanne (P37) 
6 okt 2013 02:14
Spelminnena! Andra hälften av dem i alla fall. Wow, ju. (hjärtsymbol)

danasenlund.wordpress.com

 
! Anmälj Länk
 
 
Hans Li Engnell (P) 
6 okt 2013 09:17
ayooo:

Antar att du har lärt dig förenklad kinesiska eller?


Japp. De traditionella tecknen är dock mycket vackrare.

http://wuluwu.me/post/62791024026/when-someone-asks-me-to-re...

ayooo:

Mitt användarnamn är förresten 哎唷, eller så som jag tyckte att det lät när min tjej sa det första gången vi träffades.


Har du även ett kinesiskt namn? Jag tog 李汉伟. Min fru heter Li och Hanwei är en i mitt tycke lite bättre omskrivning av Hans än Hansi.

WWW.FRISPEL.NET

 
! Anmälj Länk
 
 
Hans Li Engnell (P) 
6 okt 2013 09:22
Samba de Amigo:

Annars upplever jag att det är rätt sällan som jag inte håller med dig. Dina analyser kring Nintendo och dyl. brukar vara rätt spot on. Att du inte haft en Playstation anade jag dock aldrig


Tack. Då får jag säga detsamma!

Att jag bara ägt andra konsoler än PlayStation beror på att jag blev Sega-fanboy och sedan föll för Xbox. PS4 känns dock helt rätt på alla sätt.

WWW.FRISPEL.NET

 
! Anmälj Länk
 
 
ayooo (P30) 
6 okt 2013 10:19
Ruffles:

De traditionella tecknen är dock mycket vackrare.


Mm, jag gillar inte alls förenklade tecken, men det är väl för att jag är van vid traditionella :)
Tycker de förenklade ser... liksom stympade ut, det är så många streck som är borttagna eller ändrade. Det blir svårt för mig att förstå vad det står, även om det ofta går att gissa sig till. Så den där gifen gäller omvänt också skulle jag säga ^^

Ruffles:

Har du även ett kinesiskt namn?


Japp, 雍卡樂. Det är ungefär så nära mitt svenska namn som det går att komma. Flickan min heter 高 i efternamn, blir extra kul eftersom hon är jättekort, bara 153cm.

Hanwei heter tjejens brorson, dock så vet jag inte vilka tecken dom använder. Får väl hålla med om att Hanwei låter roligare än Hansi även om Hansi kanske är mer "korrekt" egentligen om man ser till uttalet.

Om ändå du var tjejen på din avatar ayooooo :D Då skulle vi gifta oss i en liten undervattens båt och spela spel - Filip_sama

 
! Anmälj Länk
 
 
Hans Li Engnell (P) 
6 okt 2013 10:39
ayooo:

Tycker de förenklade ser... liksom stympade ut, det är så många streck som är borttagna eller ändrade.


Det kan jag förstå. Många förenklingar är lite svåra att begripa logiken bakom. Men jag, som är tämligen oestetisk till min läggning, tackar ändå för den reformen. Annars hade jag fått kämpa betydligt mer med tecknen. [smile]

ayooo:

Får väl hålla med om att Hanwei låter roligare än Hansi även om Hansi kanske är mer "korrekt" egentligen om man ser till uttalet.


Mm. Men betydelsen av tecknen kändes också bättre. 伟大 ju inte fel. [wink]

WWW.FRISPEL.NET

 
! Anmälj Länk
 
 
ayooo (P30) 
6 okt 2013 11:07
Ruffles:

Många förenklingar är lite svåra att begripa logiken bakom. Men jag, som är tämligen oestetisk till min läggning, tackar ändå för den reformen. Annars hade jag fått kämpa betydligt mer med tecknen.


Det blir på något vis att det sätter sig i huvudet efter ett tag när man har sett en del förenklade tecken. Det finns väl något slags system bakom själva "förenklingen" som dom har gjort, antar jag, så det brukar gå att lista ut vad det är för tecken man läser även om jag inte är van vid förenklade tecken. Tycker i alla fall att många förenklade tecken ser likadana ut, men det är väl lika vanligt att folk som har lärt sig förenklade tecken tycker tvärtom, dvs att traditionella ser likadana ut [smile]

Det är just skrivandet som tar tid att lära sig. Jag pluggade tre timmar om dagen i nästan två år (året om, inklusive nyårsafton) och ändå hade jag svårt att hänga med och att få tecknen att fastna. Uttalet och den biten var enklare. Det är lite drygt två år sedan jag flyttade hem igen och man märker verkligen att man tappar skrivandet snabbt. Har även svårt för att prata kinesiska nu, men jag förstår text och tal rätt så bra fortfarande eftersom jag lyssnar mycket på kinesisk musik.

Ruffles:

Men betydelsen av tecknen kändes också bättre.


Hehe, jag hade 卡勒 innan (勒 kan bland annat betyda "strypa"), men det fick bli 卡樂 istället.

Om ändå du var tjejen på din avatar ayooooo :D Då skulle vi gifta oss i en liten undervattens båt och spela spel - Filip_sama

 
! Anmälj Länk
 
 
ZidaneIX (P) 
6 okt 2013 15:09
Intressant läsning!

Kul med bakgrunden till användarnamnet. Måste äta de chipsen om jag åker till Grekland igen :)

Oregondanne:

Spelminnena! Andra hälften av dem i alla fall. Wow, ju. (hjärtsymbol)


Håller med! När jag klarade Shenmue första gången var jag helt mållös. Är det verkligen möjligt att ett spel kan vara så här bra?

"Även om det inte kommer en fortsättning. Får jag vara tacksam för detta äventyr.” "

Alltför sant.

"Men på ett rent personligt plan borde jag egentligen säga: hela fjärde skivan i Shenmue II. När jag färdades längs floden, omgiven av de vackra sockertoppsbergen utanför Guilin, föddes min nyfikenhet för Kina. Jag tog mig till slut dit och blev förälskad i landet. Återvände igen och igen, började plugga kinesiska vid Konfuciusinstitutet på kvällarna, träffade en kinesisk kvinna som blev min fru. Jag har insett att mitt liv nog hade sett helt annorlunda ut om jag inte spelat Shenmue II de där dagarna på mitt studentrum i Uppsala. Det säger en del om livets alla slumpartade händelser. Men, givetvis, också hur mycket som helst om spelet i sig. "

En fantastisk berättelse! Yu Suzuki själv skulle bli rörd om han fick höra detta.

So Says Mr. Stewart

 
! Anmälj Länk
 
 
Hans Li Engnell (P) 
6 okt 2013 20:04
ayooo:

Tycker i alla fall att många förenklade tecken ser likadana ut, men det är väl lika vanligt att folk som har lärt sig förenklade tecken tycker tvärtom, dvs att traditionella ser likadana ut


Det är nog större likheter mellan de förenklade tecknen, skulle jag säga. De traditionella är mycket vackrare. Men jag tror att många kanske skulle ge upp innan de började om de förenklade tecknen inte fanns. Tröskeln är hög nog för de flesta i början. [smile]

ayooo:

Det är lite drygt två år sedan jag flyttade hem igen och man märker verkligen att man tappar skrivandet snabbt.


Samma här. Nu försöker jag prata så lite kinesiska som möjligt eftersom min fru lär sig svenska, men lite vill jag ändå hålla igång språket. Annars blir det problem varje gång jag åker till Kina.

Tyvärr finns få tillfällen att skriva kinesiska för hand, vilket gjort att jag tappat skriften. Jag kunde några tusen tecken tidigare, i dag betydligt färre. Jag skriver ju bara på datorn och telefonen, och det är svårt att motivera sig att sitta ned och dunka in tecken på kvällarna numera, tyvärr. [sad]

WWW.FRISPEL.NET

 
! Anmälj Länk
 
Tillbaka till forumet | Tillbaka till Loading IRL | Till toppenVisar hela tråden

Du måste vara registrerad användare och inloggad för att kunna skriva i forumet.