Använder du mobil?
Tryck här för att besök vår mobilanpassade nyhetssajt!
Nej tack!
Forum   Spel   Nintendo   + Ny diskussion
Till botten 1 2 | sista

Vi spelar och diskuterar Donkey Kong

skapad 29 aug 2015 13:01 | svar 26 st | visats 153 ggr

 
Okänd
29 aug 2015 13:01


Jag betalade faktiskt pengar, återkommande, för att hyra hem de tre Donkey Kong-spelen till NES.

Med dagens mått mätta framstår de nog primärt som reliker från arkaderans hyfsat tidiga år, men samtidigt har de en inneboende enkelhet som gör att de, hur gamla de än blir, tycks ha en förmåga att fortsätta att kännas högst spelbara (och i vissa avseenden rentav relevanta) i vår samtid.

Det kanske också var enkelheten som fick Donkey Kong Country på fall, när folk vaknade upp från baksmällan bara för att inse att det nog var utsidan snarare än insidan som attraherade, när mycket av det där raljerandet om fantastiskhet byttes ut till utseendemässigt gammal och gameplaymässigt simpel skit som egentligen inte hade så mycket att komma med.

Men jag vägrar.

Donkey Kong Country känns precis lika spelbart idag som det gjorde när det var nytt, och även om det i dagsläget inte längre är Rare som bygger skutan som Nintendo sjösätter, utan snarare Retro Studios, så finns fortfarande samma kärlek till enkelheten, förklädd i rätt feta utmaningar, kvar.


Sedan är det så att Donkey Kong, likt många andra karaktärer sprugna ur Nintendos samlade hjärnor, inte endast handlar om plattformande.

Vi har över åren sett sidospår i allt från pussel-, racing- samt brawlingfokuserade spel. Där DK agerat både huvudkaraktär likväl som en bland flertalet andra.

Så.

Likt vi redan gjort, och gör, med Kirby kan vi mycket väl även göra med Donkey Kong; Snacka om, och spela med, karaktären som för tillfället vilar på våra läppar.

Loading har recenserat en del Donkey Kong, och kanske kan några av dessa texter få inspirationen att börja flöda. Eller så har ni redan inspiration nog för att skriva en rad eller två, här.

Donkey Kong Country Returns 3D (3DS)

(Okej, det finns fler... men jag hittar dem inte för tillfället.)

Låt oss spela och diskutera!

 

Ändrad: 29 aug 2015 13:02 av , ändrad 1 gång

! Anmälj Länk
 
 
Okänd
29 aug 2015 13:09
Lite av anledningen till denna tråd är att jag drog igång Donkey Kong Country: Tropical Freeze som ett led i att "återvända" till alla mina Wii U-spel i samband med att jag åter ställer upp dem i hyllan som de under en period varit nedplockade ifrån.

Det som kanske slog mig främst var hur jobbigt rätt allt kändes. Grafiken, musiken, kontrollen, nivådesignen.

Första nivån i spelet sätter verkligen ribban för vad man bör förvänta sig, då det händer så satans mycket från början till slut. Ett flygplan som kraschar ned på marken, man hinner dyka ned i vatten och få gåshud av gamla hederliga Underwater Ambience, ett piratskepp kraschar en strand och ut kommer en drös sjörövarpingviner, små minispelsliknande utmaningar dyker upp här och där, ett gigantiskt träd skjuter upp från marken upp mot himlen och jag bara... herren... nivån blir verkligen till en liten resa i sig, inte genom en visserligen snygg, men samtidigt generisk, miljö som Rayman-spelen ibland har en tendens att erbjuda... utan genom något som verkligen känns... organiskt, levande, dynamiskt.

Jagade fatt på alla pusselbitar på första nivån. KONG. Ej hunnit med att slåss mot klockan ännu.

Men.

Jisses.

Det är verkligen spel likt detta, New Super Mario Bros U, Shovel Knight och Super Meat Boy, som kan påminna mig om hur fantastisk genren kan vara när den är som bäst.

 
! Anmälj Länk
 
 
Okänd
29 aug 2015 13:16

 
! Anmälj Länk
 
 
Okänd
29 aug 2015 14:31
Ah! Ska försöka köra igenom DK:TF, då jag knappt rört det, så jag kan skriva lite här [smile]

 
! Anmälj Länk
 
 
Joe E Tata (P) 
29 aug 2015 15:27
Håller faktiskt på med Donkey Kong Country 2 för tillfället. Spelar det lite av och till då och då, ett snällt spel som man kan köra och sonen kan titta på.

Spelar på Retron 5 så fuskar lite grann med save states, vilket känns helt ok, då det är ganska svårt från början faktiskt.

Det som slår mig är hur kontrollen inte är helt perfekt, måste säga att kollisionsdetektorn är så där, och vissa dödsfall är orättvisa. Kontrollen är mycket bättre i Retro Studios händer.
Och vidare snyggt är det inte dig heller.

Men ändå, det är en fantastisk plattformare.

"So who are you on the outs with? Brenda or Kelly?"

 
! Anmälj Länk
 
 
Okänd
29 aug 2015 16:44
Donkey Kong 3 är mitt favorit DK.

Alltså det till Nes.

Fint och kul samt väldigt svårt.

 
! Anmälj Länk
 
 
Okänd
29 aug 2015 17:02
Donkey Kong 3 är riktigt bra och ännu ett av dessa flertalet exempel på hur spelen i svarta serien överlag höll riktigt hög kvalite. Ett arkadlir olikt typ allt annat jag spelat, som även det är väldigt simpelt och tidlöst konceptuellt.

Sedan vilar det där magiska audiovisuella över spelet. Det faller så väl in i Nintendos samtida dito, och musiken och ljudeffekterna... allt känns så rätt.

[love]

 
! Anmälj Länk
 
 
Sujii (P) 
29 aug 2015 18:39
Legerdemain:

det händer så satans mycket från början till slut


Understatement!

Jag har aldrig (aldrig!!) varit så stressad och så svettig som när jag spelade igenom Donkey Kong Country: TF för nån månad sen. Tempot är sjukt högt och det händer saker hela tiden på banorna. Spelet var dock lite lättare än vad jag förväntat mig (alla recensioner hävdade ju att det var i det närmaste ospelbart svårt) även om jag, av någon oklar anledning, fastnade på slutbossen. Så svår är väl inte slutbossen egentligen?

Hursomhelst...
På många sätt är DKC:TF både coolare och roligare än NSMB U, men det finns ett flyt och en lätthet i mario-spelen som gör att jag ändå till slut föredrar dem. I synnerhet om man jämför med New super Luigi U som, enligt mig, ofta glöms bort nu mer.

 
! Anmälj Länk
 
 
Okänd
29 aug 2015 23:29
Har spenderat dagen lite till och från med Tropical Freeze nu. Första världen, försökt fixa alla KONG, hitta alla pusselbitar och ta guldmedalj vad gäller tiden på samtliga nivåer.

Tycker inte spelet är svårt att klara, även om det är en ordentlig utmaning.

Men extrabanan 1-K i första världen visar var skåpet skall stå. Svår som fan. Och jag saknar pusselbitar på fem av världens sju nivåer. Har fått tre bronsmedaljer för tiden det tagit att klara de tre berörda nivåerna.

Jag är inte bra på detta spel.

Men spelet i sig är väldigt 5/5.

Finns saker jag hade velat åtgärda, innan jag gett det 10/10, där hade det fått 9/10, och det kan röra sig om laddningstider, avsaknad av Retry-alternativ om man vill börja om en nivå från början samt, öh, något mer jag glömt.

Småsaker.

 
! Anmälj Länk
 
 
Marow (P) 
29 aug 2015 23:47
Spelade faktiskt Tropical Freeze förra månaden för första gången på ett år. Spelade ut den första världen, samt lite småplock, på Hard Mode.

Det tog ett tag innan jag blev ett med kontrollen, dock. DKs tyngd är så underbart unik och skön att man måste vänja sig. Men när jag väl blivit van... herregud vad underbart det är. Kontrollen är perfekt. [love]

Vill du plocka strumpor ute i skogen med mig? http://animeviking.wordpress.com/

 
! Anmälj Länk
 
 
judge death (P28) 
29 aug 2015 23:50
Joe E Tata:

Det som slår mig är hur kontrollen inte är helt perfekt


Jag kan inte hålla med om det, aldrig haft problem med kontrollen eller träff kollision på fiender mm, och då spelar jag det minst 1 gång i veckan i 20 års tid, tycker kontrollen är nära på perfekt, eller jag som blev så van vid spelet när jag fick det att man är van helt enkelt :)

Love is poison.

 
! Anmälj Länk
 
 
Nikoe (P20) 
30 aug 2015 11:19
Kul att du skapade denna tråd just nu då jag precis klarade Tropical Freeze härom dagen. Tänker skriva en recensionsliknande text om spelet och posta på min blogg snart, men kan ändå skriva lite om mina åsikter här.

För det första, Tropical Freeze är ett mycket bra spel. Ett av de bästa plattformsspelen jag spelat. Och då är jag vanligtvis inte särskilt förtjust i sidoscrollare utan föredrar 3D-plattformare. Jag njöt från början till slut. Otroligt bra bandesign, bra musik och mysig atmosfär.

Jag har bara spelat DKC2 tidigare och tycker att det är ett okej spel. Väldigt mysigt och så men bandesignen är ganska dålig. Tropical Freeze gör allting mycket bättre om man säger så.

Jag gillar verkligen hur spelet lånar element från sina föregångare. Det tydligaste exemplet är ju musiken. Aquatic Ambience, Lockjaw's Saga och alla de där fantastiska musikstyckena som nu låter mycket bättre. Det häftigaste var ju slutbossen Dold text: och hur mycket den påminde om sista bossen i Donkey Kong Country.

Jag tycker väl inte att spelet överlag är särskilt svårt. Utmanande, helt klart, men det känns ju inte som att vissa banor är omöjliga. Förutom vissa K-banor då, de kan vara riktigt jävliga. Vet inte hur många gånger jag dog i 2-K innan jag till slut lyckades klara den med hjälp av en massa gröna ballonger och Dixie-tunnor.

Ser fram emot att spela de delar i serien jag missat - de till SNES och Returns till Wii. Tills dess ska jag försöka samla allt i Tropical Freeze, låsa upp alla bonusbanor och köra time trials. Det känns som ett spel man kan spendera hur mycket tid som helst i. [love]

Ta bort 's' i 'https://'

 
! Anmälj Länk
 
 
Skrotbert (P) 
30 aug 2015 11:25
Jag klickar inte med Country-serien, det har aldrig fungerat. Dock så gillar jag att spela de äldre spelen, och GB-spelet tycker jag är väldigt bra.

Skulle däremot gärna ge de senare spelen en chans, jag tror absolut att Tropical Freeze skulle kunna vara något för mig. Men i övrigt är jag inte särskilt hemma med Kong-spelen. Och DK64, hjälp.

 
! Anmälj Länk
 
 
Okänd
30 aug 2015 11:30
Tycker första DKC till SNES är det enda i den trilogin man behöver bry sig om. Tvåan gillar jag inte alls av anledningar och trean är väl kanske inte så dålig som rätt så menlös då ettan ändå känns som det tightare spelet.

DKC Returns rekommenderar jag ingen att spela utan att fulhacka in "vanglig" kontroll i spelet så att rörelsekänsligheten försvinner. Den har sönder spelet totalt när man skall börja "fixa allt". Kan inte spela det överhuvudtaget i dagsläget, blir bara förbannad. Tropcial Freeze, däremot, känns som att... det tar precis allt det bra serien erbjuder, mängder av nya saker som är bra även de, och blandar ihop allt till en salig röra av fethet.

Hade jag inte ägt ett Wii U hade jag köpt konsolen bara för att kunna spela detta. Eller, så känns det åtminstone.

 
! Anmälj Länk
 
 
Okänd
30 aug 2015 11:34
Jag är tvärtom.

Donkey Kong kommer alltid att vara Rareware, för mig. Men med det sagt så är det ändå mest det första 'DKC'-spelet som jag har gillat. Uppföljarna var bra men klickade aldrig på samma vis, och steget in i tredimensioner krossade allt. Helvete vad värdelöst Donkey Kong 64 är.

Gillade Diddy Kong Racing.

Men ja, har inte uppskattat något av Nintendo's egna spel inom varumärket. Det senaste jag spelade var Donkey Kong Country Returns och fann det vara plågsamt mediokert.

 
! Anmälj Länk
 
 
Nikoe (P20) 
30 aug 2015 11:37
Hm, jag har också hört från många att ettan är bäst av SNES-spelen och att Returns är förstört av kontrollerna. Returns och DKC3 har ju inte David Wise heller.

Ta bort 's' i 'https://'

 
! Anmälj Länk
 
 
judge death (P28) 
30 aug 2015 11:47
Nikoe:

Hm, jag har också hört från många att ettan är bäst av SNES-spelen och att Returns är förstört av kontrollerna. Returns och DKC3 har ju inte David Wise heller.


Flesta jag känner av country fansen anser DKC2 är det bästa i serien och DKC3 som svagast i trilogin.
Tvåan var större och mer epsikt och mörkare och svårare spel än ettan, själv så håller jag dem på samma nivå.

DK64 är okej plattformare men för mycket samlande och skulle nog inte säga det är ett country spel snarare Donkey kongs version av super mario 64. ÄR själv inget större fan av spelet dock finns det moment som är grymt bra i den.

DKCR tycker jag är ett bra spel, inte på nivå med DKC spelen men bättre än de flesta plattformare sedan slutet av 90 talet, har själv inga problem med kontrollen, tycker den inte ruinerar upplevelsen alls, dock har jag lätt för anpassa mig till kontrollmetoder.

DKCR 2 är jag faktiskt besviken över, oinspirierade banor på en del platser, även öar/världar som jag fann ointressanta, svårighetsgraden är under det jag hade förväntat mig och kändes som en upprepning av förra spelet men snyggare och för de flesta har det det normala sättet att styra spelet på. David wise nådde inte samma nivå som han gjorde i DKC 1-2 med musiken. Dock ett av de bästa spelen på Wii U.
Gillar inte världsystemet spelet har, vill ha en karta som i de gamla spelen och inte en värld hub, Donkey kongs ö känns nu pytteliten och kändes som man betade av ö efter ö för komma till Donkey kongs ö. Ge mig en hel värld där allt sitter ihop istället.

DKC 3 hade inte David wise på Snes men GBA versionen av DKC3 så har all musik gjorts helt om av David :) Så DKC3 har visst David. [love]

Love is poison.

 
! Anmälj Länk
 
 
NicolausCamp (P36) 
30 aug 2015 11:55
Donkey Kong på Gameboy, alltså spelet som lanserades ihop med Super Gameboy, var det första spelet i serien som VERKLIGEN fick mig att öppna ögonen för apan (hade dock tidigare spelat Donkey Kong, Donkey Kong Jr. och Donkey Kong 3 på NES). Den kreativa fortsättningen på originaletspelet som blandade gammalt och nytt står sig fortfarande som ett av de absolut bästa spelen till Nintendos bärbara.
Sedan kom ju självklart Donkey Kong Country-trilogin som är plattformsklassiker som håller än idag.
DK64 har jag aldrig spelat i någon större utsträckning, men från vad jag sett verkar det som Rare där fick storhetsvansinne och gjorde spelet till ett bra mycket mer omständigt collect-a-thon än det hade rätt att vara.
Just nu håller jag på med Returns till 3DS, och tycker det är helt magiskt, med undantag för musiken som är ganska identitetslös. Ser verkligen fram emot att ta mig an Tropical Freeze i framtiden också, för Retros klanderfria design ihop med de fantastiska musikstycken jag hört kan inte resultera i annat än ett mästerligt plattformsspel.. Jag menar, kom igen! This is awesome!

Det hade passat perfekt till Switch!

 
! Anmälj Länk
 
 
Okänd
30 aug 2015 12:03
Gick väl i lågstadiet när Gameboy-versionen av Donkey Kong Country kom. Jag och min vän brukade kravla oss under paviljongerna kommunen ställt upp i brist på lektionssalar i skolhuset. Det var det enda stället där ljuset var tillräckligt mörkt för att man skulle kunna se något på skärmen.

 
! Anmälj Länk
 
 
Okänd
30 aug 2015 12:04
Har precis klarat 1-K i första världen i Tropcial Freeze genom 100% nötande och känslan just nu är supernajs. Kändes inledningsvis omöjlig, men efterhand föll alla pusselbitar på plats (fast jag saknar dock en pusselbit, lol). Otroligt bra nivådesign, och enbart musiken gjorde det värt att nöta denna nivå.

Herren.

 

Ändrad: 30 aug 2015 12:06 av , ändrad 1 gång

! Anmälj Länk
 
 
Skrotbert (P) 
30 aug 2015 12:15
Legerdemain:

trean är väl kanske inte så dålig som rätt så menlös


Jag har absolut inte gett trean en ärlig chans, men den där jättebebisen är verkligen anskrämlig.

DREAMFALL:

Gillade Diddy Kong Racing.


Det här spelade jag faktiskt väldigt mycket när det var nytt, men jag tyckte att det var helt omöjligt att gå tillbaka till det efter ett gäng år. Varför vet jag inte riktigt.

 
! Anmälj Länk
 
 
Skrotbert (P) 
30 aug 2015 12:19
Och tja, om allt med karaktären räknas så måste jag än en gång nämna Donkey Konga. Jösses, som jag nötte det. Sitter ibland och trummar "I Want You Back" på knäna.

 
! Anmälj Länk
 
 
Tigersuit (P32) 
30 aug 2015 13:11
Jag vill innerligt att dom kommer med ett nytt Diddy Kong Racing, eller en remake på 64-versionen. Det är nog det och Goldeneye jag haft som roligast med på lokal multiplayer! [love]

Sen tog jag mig igenom DKC och körde fast i DKC2, så kanske skulle skaffa en Wii U och samtidigt skaffa Tropical Freeze så jag har en chans att bränna igenom det jag fastnade vid.

"Tack och lov att SD finns" - Dasone

 
! Anmälj Länk
 
 
Smasher89 (P28) 
30 aug 2015 13:42
Diddy kong racing finns väl portat till DS minst i allafall.

Tropical freeze är riktigt nice, har inte kört om dkcr men första intrycken av båda spelen så var tropical freeze mer "vill fortsätta se mer" medans i dkcr så var man ganska nöjd för tillfället efter en värld genomspelad (har väl "100% i det iallafal, dock ej 200l).
Tropical freeze är lätt ett av de spelen jag idag ibland kan sätta mig med och lira genom hela, savannlvärlden är föresten sjukt nice där varje bana oftast är en favorit :D

 
! Anmälj Länk
 
 
Jocke Andersson (P29) 
30 aug 2015 13:42
DREAMFALL:

.


Helt OT, men du har PM! :)

You're not Alexander!

 
! Anmälj Länk
 
Tillbaka till forumet | Tillbaka till Nintendo | Till toppen 1 2 | sista

Du måste vara registrerad användare och inloggad för att kunna skriva i forumet.